Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Nerad se hlasim ze svym nazorem na dobu, kdyz jsem byl jeste dite. Jen jedno je nutno prinest do teto diskuze, to je oznaceni odvozene ze spanelske valky. PATA KOLONA.

To byl ten rozdil mezi postojem Finska a postojem Ceskoslovenska. Specialne te zapadni casti, ktera se dnes nazyva CR. S politickym postojem vychodni casti, ktera se za 7 mesicu nazyvala Slovensky Stat. Take pohled na mapu stredni Evropy v roce 1938. Vypada to na pozapomeni mnoha dnesnich diskutujicich.

Nezname umeni ve vyvozeni spravnych poznatku z minulosti a jejichm,pouzitim pro zlepseni nasi budoucnosti. Kritizujeme dobu a jeji vedouci a nedokazeme tu dnesni dobu ovlivnit poznatky z vcerejska. Mame cizaka za vedouciho statu z minulosti, ktera otrasala cely stat, kdyz byl na vysluni. Jeho dnesni prace ukazuje pokracovani zakulisni cinnosti a to s podporou 1/3 obyvatel. A delame se lepsi, nez ti, kdo nas vedli v tom nestastnem roce 1938! Dokonce si to ani neuvedomujeme.

0 0
možnosti
PL

P52e98t28r 63L48o51r59e33n28c

3. 12. 2019 17:47

Zasloužíte karmu, ale až na toho Háchu. Čím dál tím víc se ukazuje, jak nedoceněnou oběť pro český národ na svá bedra dobrovolně vzal...

5 0
možnosti
JM

Doplnil bych 2 věci. V první válce v letech 1939-1940 nebyl Mannerheim prezident, nebyl tudíž ve stejné situaci jako Beneš. Prezidentem byl od roku 1944.

Co se týká těch zrádců, vynechal bych Háchu, ten zradil koho ? Respektive co měl dělat ? Udělal jen jednu velkou chybu, to, že úřad prezidenta vůbec vzal. Když už to udělal, snažil se alespoň do roku 1942 v mezích možností pomoci. Beneš dejme tomu od roku 1943 zrazoval demokracii. V roce 1938 šlo spíše o slabost či nerozhodnost. Rozhodně nenabízel odstoupení třetiny území, ale pouze strategicky nevýznamných oblastí, které ani nešlo bránit, např výběžek hranic kolem Aše atd.

K těm zrádcům pak přidejte Dubčeka, a kromě Kriegela všechny nejvýznamnější muže roku 1968.

4 0
možnosti
PS

Mám na to trochu jiný pohled, pane Merunko. Správně píšete, že Mannerheim nebyl v letech 1939 až 1940 prezidentem, ale byl předsedou Rady obrany a jeho postavení bylo zcela mimořádné kvůli jeho nesmírné autoritě v celém Finsku. Takovou autoritu měl v našich dějinách leda tak T. G. Masaryk. On měl hlavní slovo v otázce, zda se Finsko postaví na ozbrojený odpor gigantickému SSSR. Rozhodl ano, protože měl promyšlený plán obrany, byl velký stratég, počítal s tím, že vydrží šest až osm týdnů a mezitím přijde nějaká spojenecká pomoc. Beneš byl slaboch a opravdu politováníhodný zrádce a bylo to jinak, než píšete, to je na dlouhý popis. Háchu ze seznamu zrádců nevynechávám, protože tento měkký poddajný úředník byl nejen ctižádostivý, ale hajloval, bral od Hitlera dary, byl velmi aktivní v odsudcích V. Británie a Francie, atentátu na Heydricha, na vypálení Lidic neřekl ani popel atd. a od roku 1943 už jen mudroval, zda skončí na šibenici nebo u zdi. Klasický kolaborant. Koho zradil? Především svou vlastní a národní čest, a to je trochu moc. Měl včas rezignovat, možná by mu to trochu vylepšilo tvář. S názorem na Dubčeka a jeho partu souhlasím, i když Dubček byl "jen" zbabělec, nerozhodný trouba, měkýš. Musel jsem toho hodně nastudovat, když jsem psal letos knížku Špatný princip státu - Rozkradený ráj demokracie, která se pouští do moderních dějin 1938 - 2018, čili teď toho využívám. V ní je výčet zrádců a popisy jejich "kousků" detailnější. Moderní dějiny Česka a Československa jsou skutečně rumištěm zrady a zlodějny, to mi veřte.

2 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

2 0
možnosti
JT

J60i72r55i 78T29i53c20h74y

3. 12. 2019 17:00

Tak nechutny, historicky nepodlozeny vypad proti Benesovi neni terba vubec diskutovat. Jen tak na okraj. Pri vpadu Nemcu do Sovetskeho svazu zahynulo behem par mesicu as 2 miliony sovetskych obcanu.

1 5
možnosti
GH

G35e54o98r86g10e 98H16o18l94y

3. 12. 2019 15:52

Diky za zajimavy blog....ne mnoho lidi vi o baron von Mannerheim...zde je vice o nem z Wikipedia....v kolika valkach bojoval, kolik dostal medaili, atd,:

https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Gustaf_Emil_Mannerheim

5 0
možnosti
JL

Ano, od té doby se u nás zakořenil defétismus, čili přijetí porážky bez boje. R^

6 0
možnosti
JV

J72i54r58i 30V34r82a65b98e53c

3. 12. 2019 13:19

Vynikající blogR^R^R^

Fini úžasný národ!

7 0
možnosti
LS

Porovnávat prezidenta Beneše s Mannerheimem je zcela zcestné. Československo v roce 1938 bylo ve zcela jiné geopolitické situaci než Finsko. Československo zůstalo, po zradě jeho západních spojenců, zejména Velké Británie a Francie, zcela osamoceno. Důvod ? Německo a jeho spojenci, za podpory finančních kruhů USA a Velké Británie, se připravovalo k útoku na SSSR...

2 5
možnosti
Foto

A proto Německo a SSSR zaútočily na Polsko a každý schlamstnul půlku.Rv

6 0
možnosti
RE

R^Rozdíl je zásadní- Finové mají Sisu, my máme Švejka. Nechci ale nikterak shazovat řadové čs. vojáky před válkou. Ti byli připraveni a odhodláni. Jak by to dopadlo je otázka svou nekonečností se podobající otázce co bude po smrti.

7 0
možnosti
Foto

Otec byl v mobilizaci a všichni byli postupem vlády zklamáni.

4 0
možnosti
  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.