Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^R^R^ Skvělý článek a pro nás až mrazivé srovnání. Vždy, když se vracím k historii naší země ve 20. století, znovu a znovu se přesvědčuji o smutné roli prezidenta Beneše. Opakovaně - 1938, 1943, 1948, přesně tak, jak uvádíte ve svém textu. Beneš také zradil občany Podkarpatské Rusi, kteří bojovali proti nacistům v Československém armádním sboru v naději na obnovení předválečného Československa, k němuž i oni patřili. Málo se u nás o tom mluví, ale právě lidé z Podkarpatské Rusi si ve Stalinově říši vytrpěli nesrovnatelně víc, než my tady.

11 0
možnosti
PS

Díky, ta připomínka Podkarpatské Rusi je zcela na místě. Ti lidé to strašně odnesli. Je vidět, že máte ty věci v malíku.

5 0
možnosti
Foto

Na rozdíl od Mannerheima neměl na své straně Beneš média a hlavně obrovskou kouli na nohou, spočívající v zastřelení několika stovek českých Němců včetně žen a dětí na jaře 1919 při demonstracích za odtržení Sudet. Kytičky na jejich hroby vykonaly své, což dobře vycítil jeden olomoucký prokurátor, který se toho potlačení účastnil. To se počítá, nikoliv síla armád.

1 7
možnosti
PM

P50e46t97r 42M79u85n21z14a97r

3. 12. 2019 10:45

Nesmysl, v Finsku proběhla v podstatě ve stejné době občanská válka kde bylo zhruba 50x víc mrtvých.

4 0
možnosti
JM

Nikdo z Finska nebyl na záasah Rusů (potažmo Stalina) souzen v Norinbergu. I Rusko tehdy uznalo nárok Finů na vybojovanou svobodu.

V 90 letech dělali Angličaní simulace válek mezi Finskem a Ruskem na počítači. Jako jediné řešení jim vždy vyšlo použití atomové bomby.

0 0
možnosti
Foto

To, že Edvard Beneš byl slabý president, je mimo vší pochybnost. Máte pravdu, že selhal opakovaně, ještě bych připomněl jeho postoj k dvěma velkým mužům naší historie.

Prvním byl JUDr. Adolf Schwarzenberg, vlastenec, který byl v čele slibu české šlechty před válkou. Současně podporoval Benešovu londýnskou vládu finančně a přispěl jedním milionem korun na výstavbu pohraničního opevnění. Reakce Beneše: Podpis Lex Schwarzenberg - který tomuto muži vyvlastnil všechen majetek.

Druhým byl JUDr. Emil Hácha, který se ujal státu v době, kdy Beneš emigroval. Beneš dobře věděl, jaké byly vztahy JUDr. Háchy s gen Eliášem, co všechno udělal pro vlast a kolik lidí vyreklamoval od nacistů, kteří by byli jinak popraveni. reakce Beneše: nechal JUDr. Háchu shnít zaživa ve vězení.

A zanechal v myslích našeho národa to, čemu Pavel Tigrid říká "mnichovanství". Pocit poroby, selhání a nedostatek národní hrdosti.

Jaký je to rozdíl proti Mannerheimovi.

za Váš článek karma jako bič.

14 0
možnosti
Foto

Být vlastencem znamená být připraven obětovat všechen svůj majetek na oltář vlasti, takže Schwarzenbergovi nemohlo vyvlastnění jeho majetku nikterak vadit. Konec konců veškerý majetek vždy patří konec konců státu (viz odúmrť).

0 5
možnosti
RK

Mě by zajímalo, co by Mannerheim dělal, kdyby v Pokračovací válce neměl podporu Německa. Oněch 200 000 vojáků mu bylo přisunuto za podmínky, že se Finsko bude podílet na německých operacích. Mannerheim už tehdy věděl, že to nikdy neudělá, ale nebránilo mu to nijak využít služeb budoucího nepřítele. A pak to všechno svedl na prezidenta s tím, že následná pomoc Finu Německu nebyla schválena legitimní cestou.

1 2
možnosti
Foto

Na těch 200 00 vojáků jste přiše kde ???? Začátkem roku 1944 byly zahájeny mírové rozhovory mezi SSSR a Finskem a Finsku byly sděleny sovětské mírové požadavky. Aby Stalin podpořil tyto požadavky, zahájil Sovětský svaz mohutnou ofenzivu proti Finsku, do které nasadil 450 000 mužů, 10 000 děl, 800 tanků a přes 2000 letadel. Obzvláště koncentrace dělostřelectva byla impozantní ukázkou obrovské síly Rudé armády. Blesková ofenziva velice rychle prorazila přední i střední obranné linie a finské síly byly nuceny stáhnout se až za město Viipuri, prakticky na stejné území, na kterém probíhaly poslední boje zimní války. Zastavení Rudé armády se zdálo nemožné, když tedy Finsko požádalo o uzavření míru, byl mu ze sovětské strany sdělen požadavek bezpodmínečné kapitulace, to by znamenalo okupaci země i po ukončení konfliktu. Finská vláda odmítla a prezident Ryti poslal na vlastní odpovědnost Hitlerovi osobní dopis s urgentní žádostí o vojenskou pomoc. Ta byla Němci rychle poskytnuta a společné finskoněmecké jednotky dokázali sovětskou ofenzivu zastavit. Maršál Mannerheim obsáhlou písemnou odpovědí dal německému velení jasně najevo odmítavý postoj Finska ve věci společného útoku v SSSR.

2 0
možnosti
  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.