Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DR

Asi by se mělo v takových úvahách brát ohled i na toto. Je dobře, že i v USA jsou lidé, kteří na rozdíl od prezidenta ještě nepřišli o rozum.

"Sněmovna reprezentantů USA bude tento týden hlasovat o usnesení o omezení vojenských pravomocí prezidenta Donalda Trumpa vůči Íránu při zvýšeném napětí mezi oběma zeměmi, uvedla v dopise poslaném demokratickým členům Kongresu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi.

Usnesení znovu potvrzuje dlouhodobou kontrolní roli Kongresu tím, že nařizuje, že pokud nebudou přijata žádná další opatření Kongresem, vojenské nepřátelství administrativy vůči Íránu zanikne do 30 dnů.

Jak řekla Pelosi, „Trumpova administrativa provedla provokativní a nepřiměřenou vojenskou leteckou operaci zaměřenou na íránské vojenské představitele na vysoké úrovni. Tato akce ohrožuje naše vojáky, diplomaty a další tím, že riskujeme vážnou eskalaci napětí s Íránem.“

2 0
možnosti
MC

Záleží na úhlu pohledu, kdyby Trump požádal kongres o schválení akce, tak Sulejmán by se o tom dozvěděl dřív, než by Trump zavřel za sebou dveře při odchodu z Kongresu a je zajímavé, že to samé paní Pelosi neříkala a neprotestovala když Obamova administrativa podnikla akci na odstranění Usáma bin Laden v Pakistánu bez vědomí Kongresu a na území cizího státu. V Iráku zatím (to zdůrazňuji) jsou vojáci USA se souhlasem Irácké vlády a ten terorista byl zabit na území Iráku.

0 0
možnosti
Foto

Chtělo by to ještě dovysvětlit, čím se liší Trump od Sulejmana, když se snaží také vést válku bez jejího vyhlášení mimo území USA.

2 10
možnosti
PS

Liší se hodně, pane Řezníku, chce to z vaší strany více četby a úvah. Neprovozuji v diskusi u blogu přednáškovou činnost, píšu pro vyspělé čtenáře.

10 1
možnosti
Foto

J48o37z51e54f 59M51a26c26h

9. 1. 2020 2:45

Bravo! Gratulujem pan Skramlík. Už dávno som nečítal tak dobrý a pravdivý článok. Ú mňa 1 s *

8 0
možnosti
PS

Děkuji, pane Machu, slovo Bravo! na svou adresu slýchávám rád. Obvykle napíšu blog tak za čtyři hodiny, ale tomuhle jsem věnoval průběžně čtyři dny, abych měl dobře nastudováno a zvolil správný tón bez zbytečných emocí a "nad věcí". Jsem rád, že to vyšlo.

1 0
možnosti
JF

Autor použil dobře dějovou lini - tedy to, co má v praxi odzkoušené. Dobře se čte-ale to je tak vše. Jednoznačnost jeho závěrů staví řadu osob nesouhlasících s touto akcí do pozice hlupáků - přičemž řada z nich má mnohem více informací politického či vojenského zaměření. Vzhledem ke svému věku si jistě dobře pamatuje, že jednotný názor vládnoucí strany byl prioritou. A dnes, když můžeme vyslechnout a přečíst odlišné názory, tak se zase dozvídáme, že nesouhlasící část jsou tupci, a že máme mít jednotu. Milý autore, jako vojenský odborník a veterán z Iráku, Vám mohu sdělit, že případný konflikt má sice jistého "vítěze" - USA, ale poražený nebude Irán, ale především EU. Stačí si analyzovat jen geografickou polohu konfliktu (např. jen uvedu Hormuzký průliv, blízkost Izraele, trasy médií), nebo ekonomické aspekty (ropný a plynový trh, investice Číny, zranitelnost EU mohutnou migrací), případně i politickou rovinu (míra náboženské diktatury v Iránu, politická podstata islámu, zájmy Číny, USA, Ruska a Izraele), a věc se jeví jinak, než románová zápletka. Ale jinak máte pravdu - každý kdo má nějaký otvor v těle, tak vynáší jednoduché a jednoznačné soudy, které se líbí masám - a o to přece jde.

Věc je příliš komplikovaná, než aby se objasnila populárním letákem. A sám jste už dnes viděl reakci Trumpa na Iránskou symbolickou odvetu. V případě Iránu nic takového, jako slavné vítězství, neexistuje.

P.S. V případě rychlého vítězství USA nad Iránem, za použití sofistikované techniky, bude dalším vítěze i Rusko (tayk si všimněte, že drží pusu a čeká, jak se to vyvine). Takže hovořit o této vážné situace jako o kapitole politické novely je naivní.

5 1
možnosti
PS

Pane Fišere, rozhodně s vámi souhlasím, že ta situace je daleko složitější, asi chápu, co mi chcete říct. Ale jednak je blog příliš jednoduchá publicistická platforma malého rozsahu a také nejsem vojensko-politický analytik, čili jsem to téma musel nějak zjednodušit a napsat ho lapidárněji, aby se to dalo učíst v tomto formátu. Pozadí snad rozumím, situace v tomto regionu s průmětem do všech souvislostí je na celou knihu, ale takové ambice nemám, můj hlavní žánr je román. V každém případě je dobře, že Trump i Chamenejí dneska vzali za ruční brzdu, bohužel tahle diplomatická poloha neplatí pro ty milice. V každému případě vám děkuji za váš pohled.

1 0
možnosti
KB

K98a12r27e51l 13B94o77k

8. 1. 2020 18:57

Skvělá analýza. KarmaR^R^R^

2 0
možnosti
JC

Je to hodně trapné,článek má hodnotu jen jako osobní názor.Evropa si prošla peklem a to několikrát než se dostala na dnešní úroveň humanismu a přišly USA z kultem zbraně Minulý rok zemřelo kvůli střelným zbraním 39 773 Američanů. Jde o nejvyšší počet takových úmrtí od roku 1979, kdy se tento jev začal v USA uvádět v datech o úmrtnosti. Informaci přinesl zpravodajský server CNN, data potvrdila organizace Centers for Disease Control and Prevention. USA mají na svém uzemí neoficiální občanskou válku a USA říkají světu že kdo nezabijí ničí americký zpusob života.USA jsou cca.dvacet let lháři a nevěřím jim naprosto nic vůbec nic. A prozatímní vrchol hrozba BUDEME NIČIT ÍRÁNSKÉ KULTURNÍ CÍLE.Fuj tajksl.Kult zbraně je opravdu ohavný.

4 14
možnosti
Foto

napsal jsi hloupost, ale máš na to právo a hlavně možnost. ;-)

5 2
možnosti
PC

Pane Skramlíku, dobře jste popsal situaci. Místo toho, aby Češi řešili skutečné problémy, které jim komplikují jejich každodenní běžný život, šťourají se v těch, kterým prakticky vůbec nerozumí.

Ano, jde přesně o to - rozdělovat donekonečna společnost, odvádět pozornost jinam, protože, jak píšete, sjednocená společnost byla, je a bude pro ty nahoře vždycky nežádoucí a nebezpečná.

Vám karma R^

8 0
možnosti
  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.