Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Před 100 lety závodil na olympiádě slavný generál George Patton

Žiju sportem a tudíž i současnou olympiádou v Londýně. A jako milovník historické literatury jsem si vzpomněl na jednoho slavného olympionika. Je už skoro 67 let mrtvý. Přesně před 100 lety na OH ve Stockholmu v roce 1912 reprezentoval USA v moderním pětiboji jistý George Smith Patton Jr., který zemřel jako čtyřhvězdičkový generál americké armády. Byl zřejmě nejslavnějším velitelem II. světové války. Ve Stockholmu medaili nevybojoval, skončil mezi moderními pětibojaři na 5. místě.

Často se opájíme balastem olympijských hrdinů. Máme to rádi. Málokdy myslíme na to, co s nimi bylo "poté". Někteří zemřeli v zapomnění, z jiných se stali bezdomovci, alkoholici, lidské trosky a chuďasové, mnozí zemřeli ve dvou světových válkách, z mnoha dalších se staly celebrity. Na sklonku 20. a v éře 21. století jsou z úspěšných sportovců díky prize-money a marketingu boháči.

Generál George S. Patton je však jiná třída. Jednak byl mimořádným sportovcem v době, kdy se za sportovní výkony neplatila ani koruna či cent. Jako člen pětibojařského týmu USA skončil na OH 1912 pátý a o medaili ho připravila střelba, v níž byl za normálních okolností jako voják excelentní. Ze 37 účastníků soutěže skončil na 7. místě v plavání volným stylem na 300 m, byl 4. v šermu, 6. v parkuru, 3. v krosu a až 20. ve střelbě z pistole. Jako správný voják totiž střílel z pistole ráže 38, zatímco téměř všichni ostatní pálili z pistolek ráže 22, což jsou malorážky. Prý kolem toho byl nějaký spor, ale Patton se vůbec nehádal a přijal 5. místo s pokorou, i když mohl mít medaili.

George S. Patton, považovaný za značně kotroverzní osobnost, zejména díky své prostořekosti, pak ovlivňoval hlavně dějiny. V I. světové válce skvěle velel v bitvách u Saint Mihiel a Meuse Argonne ve Francii, ve II. světové válce naprosto mimořádně řídil operace v Severní Africe, při invazi na Sicílii, v Normandii, bitvu na Lorraine a v Ardenách. Jeho 3. armáda zneškodnila 1,5 milionů Němců a osvobodila 14 000 měst a vesnic. Patton chtěl osvobodit i Prahu, ale zastavil ho rozkaz generála Dwighta Einsenhowera, jenž se podrobil tlaku Rusů. Přitom Patton byl už 6. května v Plzni. Za své zásluhy dostal všechna nejvyšší státní a vojenská vyznamenání USA, stal se nositelem Řádu britského impéria, byl povýšen do šlechtického stavu, je členem Legie cti, byl mu udělen posmrtně i Řád bílého lva České republiky.

Jako voják přežil bitvy Mexické revoluce, operace I. a II. světové války a nakonec zemřel 21. prosince 1945 na plicní embolii po zdánlivě téměř banálně vyhlížející dopravní nehodě, která se udála u německého Heildelbergu deset dnů předtím. Nehoda byla divná. Do jeho cadillacu vrazil vojenský kamion v rychlosti asi 50 km/h. Vůz nebyl ani příliš poničen, byl pak opraven a armáda ho dál používala. Patton však nejdřív ochrnul a deset dnů v nemocnici nadával, že už si asi nikdy nesedne na koně ...

I generál George S. Patton je dnes pro mne olympionikem nejvyššího řádu. Letos jsem o něm nikde nenašel ani zmínku. Kéž by všichni olympionici šli v jeho stopách ve významu v dějinách tohoto světa. Mnozí se bohužel zapíší jen na seznam dopingových podvodníků. Pattona dopovala jen jeho nesmírná vůle, vzdělanost, rozhodnost, odvaha a lidská kvalita napříč spektrem všech atributů lidí našeho věku.

Autor: Pavel Skramlík | neděle 29.7.2012 8:30 | karma článku: 22,70 | přečteno: 1326x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.