Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J26a25n 89R78á78ž

11. 12. 2020 19:00

Lze pozorovat, a děje se to čím dál častěji, být považován za hlupáka se dá bez ohledu na stupeň dosaženého vzdělání.

2 0
možnosti
PS

Souhlasím, nejhorší je však vzdělaný hlupák, nadutý, bez sebereflexe, který na sobě přestane pracovat, "dovzdělávat" se, a podlehne pocitu, že se stal autoritou. Z něj se stane společenské nebezpečí.

0 0
možnosti
VV

Domnivam se, ze se projevuje hlavne u poslednich dvou ceskych prezidentu.;-D

2 0
možnosti
PS

V tom vám přitakávám. Jen dodávám, že u prostředního se k tomu přidala nadutost, sebestřednost a arogance, u současného naprostá ztráta reálného sebehodnocení, úplně ztratil soudnost a schopnost rozumět tomu, co se kolem něj děje.

0 0
možnosti
Foto

Vždycky je dobře, když někdo po dlouhodobém vědeckém zkoumáním zveřejní závěry, které jsou rozumným lidem již dávno známé.

4 0
možnosti
Foto

R^;-) Ovšem i názor, viz. Vaše ,,účinně hledat férový životní styl pro všechny"onen efekt též dosti potvrzuje;-)

1 0
možnosti
PS

Pane, vaše ironie je vtipná, ale můj idealismus - uznejte - je zcela neškodný.

0 0
možnosti
JL

Můj hlavní dojem z příspěvku: autor má rád slovo hlupák, asi s ním není snadný život.

2 0
možnosti
Foto

Jestli on nemyslel na Vás. ;-D

1 0
možnosti
VF

Dobrý den. Pane redaktore, ve vašem objevném rozsáhlém příspěvku mne zaujalo konstatování, že oligarchická a jiná elita žije ve věžích ze slonové kosti a že hlupáci zůstanou hlupáky. Krom toho je zřejmě velice objevné, že tyto axiomy již dokázali vědecky popsat páni sociologičtí profesoři. V té souvislosti lze přispět s troškou do mlýna laickým citováním dlouhověké lidské zkušenosti vyjádřené sloganem že největší srážka je srážka s blbcem, nebo také rčení o tom, že blbec obvykle neví, že je blbcem a poslední zkušenost lze zjednodušit poznáním, že čím víc člověk ví a poznává a ví, tak si uvědomuje že nic neví. Vím že nic nevím je připisováno Sokratovi, ale někteří znalci se údajně kloní k názoru, že to by Sokrates nikdy neřekl.

Skutečnost, že každou jakoukoliv kolizi, epidemii či jinou společenskou (nebo i přírodní) katastrofu lze politicky použít a zneužít k převratům a jiným revolucím je rovněž známá. Známým tajným heslem všech opozičníků obvykle bývá heslo čím hůř, tím líp. Dnes to vidíme každý den v přímém přenosu.

4 1
možnosti
Foto

Kdežto koaličníci dělají vše proto, aby tedy opozičníci měli pravdu. ;-D

3 0
možnosti
JS

"Efekt spočívá v konfliktu, že lidé s podprůměrnými schopnostmi svou výkonnost výrazně přeceňují, naopak lidé s nadprůměrnými kompetencemi mají tendenci ji spíše nedoceňovat a pochybují o ní. Mají v sobě pokoru. Pak se to nějak smíchá, bohužel i na veřejnosti.

Zdroj:https://skramlik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=762264";

Tato tendence je dlouhodobě známá, přiznám se, že jsem nevěděl, že se to jmenuje Dunning-Krugerův efekt. Na rozdíl od autora se domnívám, že tato tendence je obecná a ČR není žádnou výjimkou ani nemá žádné specifické projevy.

9 0
možnosti
Foto

Obecná je plus mínus něco.

Specifické projevy má, snad je nemusím jmenovat. Málokterá civilizovaná země má v čele takové experty, jak ČR.

A jak tak čtu Vaše komentáře, tak mám dojem, že své schopnost také přeceňuje víc, než je ve světě zvykem. Ale nermuťte se, kolegů tu máte dost.

0 0
možnosti
  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.