Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Charisma renesačního Haška u fotbalové reprezentace začalo fungovat

Vítězství fotbalové reprezentace 3:1 nad Belgií v přátelském zápase v Teplicích je pro český fotbal dobrá zpráva. Zejména poté, co český fotbal inkasoval letos pár těžkých ran. Ponouká k tomu, aby si fotbalový fanoušek uvědomil, co vlastně znamená příchod Ivana Haška do jeho nejvyšších sfér. Po porážce 1:2 se Slovenskem v Praze byly fatálně zpochybněny naděje týmu ČR probojovat se na mistrovství světa 2010 v Jižní Africe. Slavia a Sparta byly vymeteny z Ligy mistrů. Mezitím proběhla valná hromada Českomoravského fotbalového svazu, která vynesla do čela Ivana Haška. Ten se stal aktuální světovou raritou. Jako předseda svazu je i trenérem reprezentace. Od něj je to akt velkého odhodlání vzít v této pozici na sebe riziko, k němuž se neodhodlal žádný jiný kouč. Nevšední akt odvahy.

Jaroslav Plasilarchiv

Ivan Hašek je první zcela renesanční osobností českého fotbalu. Přitom by si člověk myslel, že se v něm už nic převratného nemůže stát. Hašek je však úkaz. A jeho premiéra s reprezentací to jen dokazuje.

Podíváme-li se do minulosti, tak není v historii českého fotbalu člověk, v jehož dispozicích by byla stejně vyrovnaná složka vynikajícího ligového hráče, reprezentanta do úrovně čtvrtfinále mistrovství světa, úspěšného legionáře ve Francii a Japonsku, úspěšného kouče ve Francii, v Japonsku, v Čechách a ve Sjednocených arabských emirátech, jenž by současně dosáhl hodnotného právnického vzdělání na renomované univerzitě s doktorátem a poté se stal současně předsedou svazu - dokonce takřka všelidově žádaným - a trenérem reprezentace. Nejen česká fotbalová historie, ale ani celosvětová, takový případ nezná. Tento fotbalový výčet, součet, rozdíl, součin i podíl, integrál, logaritmus i algoritmus nemá v tomto souběhu paralelu.

Možná by to chtělo veřejně přiznat českou hrdost na něco takového. Ale to nehrozí. Stačilo by, aby nesehraný tým ČR ve středu s Belgičany v Teplicích remizoval a zvrtlo by se to. Hašek by byl za megalomanského trotla.

Bylo by to typicky české.

Díky své profesi jsem byl ve středu v Teplicích u všeho. Mrazilo mě. Bylo to něco jako "deja vu". Kolem národního mužstva se pohybuji přes třicet let. Už jsem něco podobného zažil. Jako fotbalový novinář jsem absolvoval svůj první reprezentační cyklus, který se vztahoval v mistrovství Evropy 1976, na němž Češi - pardon, Čechoslováci - vyhráli titul a Antonín Panenka očaroval fotbalový svět svou penaltou. Hráči tehdy milovali trenéra Václava Ježka, který pro ně byl autoritou. Vždycky všechno dobře vymyslel, našel překvapení a hráči toužili po tom, aby na hřišti udělali všechno, jak to on chtěl. Nastupovali pokaždé na hřiště jako v transu a měli vůli se udřít k smrti. 

Proč o to držím řeč? Vzpomněl jsem si na Viktora, Ondruše, Nehodu, Panenku, Pivarníka, Gögha, Čapkoviče, Dobiaše, Módera a další, když ve středu v Teplicích při zápase s Belgií stál na tribuně nějakých osm metrů ode mě Ladislav Jurkemik jako pozorovatel slovenského svazu. Slovenský stoper československých evropských šampiónů z roku 1976, jeden z úspěšných střelců penaltového rozstřelu. Před 33 lety jsem si sedl vedle něj do autobusu, do něhož tehdy při odjezdu z bělehradského stadionu Marakana trenér reprezentace Václav Ježek pozval novináře (dnes naprosto nevídaná věc, mimochodem se tehdy kvůli novinářům nenašlo v autobuse místo pro tehdejšího předsedu ÚV ČMFS Antonína Himla a jeho místopředsedy). Pozdravili jsme se pohledem. Oči mu žhnuly jako fandovi, fotbal se mu líbil, sdílel ho, i když byl nyní mužem z druhého břehu.

Dlouho jsem neviděl v očích hráčů takový esprit, jako před zápasem s Belgií, který byl předznamenáním utkání kvalifikace o MS 2010, v níž je na řadě jako první zápas se Slovenskem v Bratislavě 5. září. Připadlo mi to trochu podobné s žárem očí Ladislava Jurkemika před zápasy v roce 1976 s Nizozemskem a Německem a po nich. Ve středu v Teplicích to nebyly ty pohledy jako za Karla Brücknera v posledních dvou letech jeho působení nebo v krátké éře za Petra Rady. A po počáteční nervozitě a obdrženém gólu "to" začalo hrát a nový Haškův pohled na potenciál českých špičkových hráčů - například když udělal z Plašila špílmachra a nebo z Rozehnala defenzívního záložníka a "resuscitoval" třiatřicetiletého Štajnera podporovaného Pospěchem a podobně - začal fungovat. Odhodlání nechat na hřišti všechny síly bylo tak očividné, že trávník málem hořel.

K dokonalosti tohoto nového zážitku, který navodil euforii, ale byl jen prvním krokem, chybí už jen "maličkost" - porazit Slováky v Bratislavě a vyhrát tři zbývající střetnutí kvalifikace doma. A pak ještě to, aby nám to nakonec nebylo nic platné. Protože ani čtyři vítězství nezaručují postup na mistrovství světa v Jižní Africe. Ale je příjemné mít zase naději a na něco se těšit.

Autor: Pavel Skramlík | čtvrtek 13.8.2009 11:35 | karma článku: 16,36 | přečteno: 1535x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.