Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hašek přichází jako Obama, Kubíček odchází jako Che Guevara

Hallelujah! Ve fotbale byla v sobotu vítěznou ztečí roty rangers Ivana Haška, která zaútočila spodem ze základny v Národním domě na Smíchově, dobyta kóta Strahov, sídlo Českomoravského fotbalového svazu. Rozhodujícímu boji v sále, kde zasedla valná hromada svazu, předcházela mnohaletá vláda „milovníků fotbalu“, tvořená převážně hašteřivými chamtivci, nastrčenými gážisty a kejvaly, za nimiž stáli sekáči s připravenými kasírtaškami. Boj byl krátký, pouhých dvanáct hodin, odpor byl malý.  V sobotu ve 14.57 h stál Hašek na kótě jako vítěz, vyčišťovací operace trvaly do 21 hodin. Hašek je nyní pro fotbal totéž, co Barack Obama vloni pro Ameriku. Nebo Michael Jackson (dej mu, Pane Bože, lehké nebe) v 80. letech pro pop.

Ivan Hasek s Pavlem Mokrym pred ctyrmi letyarchiv

Ivan Hašek je hodný člověk, který je finančně nezávislý a jediný tunel, který zná, je ten ze šatny na hřiště. Může konat dobro spontánně na základě vlastního rozhodnutí jako hobby. A to zadarmo v dobrovolné neplacené funkci. Kdyby to nechtěl, tak by zůstal ve Spojených arabských emirátech, kde mu po zisku titulu s týmem Al-Ahlí nabízeli šejkové hory-doly, aby zůstal. A jiní šejkové ještě víc, aby přešel na jejich stranu. Se svým renomé mohl čekat nabídky i z jiných zemí.

Ale rozhodl se pro službu českému fotbalu zadarmo. Je to přesvědčivé.  Čisté. A když se mu to přestane líbit, nebude cítit dostatek důvěry těch, kteří ho přivedli jako Mesiáše a dali mu své hlasy na valné hromadě (jeho vítězství bylo přímo drtivé), tak se prostě sebere, odejde, navleče tepláky a bude zase někde trénovat.

Mimochodem – rozklížená Amerika na pokraji fatální finanční krize zvolila za prezidenta prvního Afro-američana ve svých dějinách s nadějí na velkou pozitivní změnu. Bohužel tak učinila pod tlakem marketingových lží. Podle amerických zdrojů je Obama z 50% především Arab muslimského vyznání, ze 40% běloch a z 10% černoch. Jeho druhé křestní jméno je Hussein. Obama na úvod svého panování rozdal přes 700 miliard dolarů z US fondů na podporu bankovního sektoru. Nemusí si s tím lámat hlavu. Nebylo to z jeho kapsy.

Ivan Hašek slíbil jen tvrdou práci a dal do toho své jméno.

To jen na okraj, u Ivana Haška nehrozí marketingové zmatení původu. Český fotbal je na pokraji fatální personální a finanční krize a Hašek do toho vrazil především svou vlastní image.Kdo si však myslí, že jeho výhra byla jenom spontánním rozhodnutím všech regionálních a klubových bossů a strejců, tak se hluboce mýlí. Fotbal je složité prostředí.

Samotné bitvě předcházela pečlivá příprava v režii supertajných operačních skupin v zákulisí. Rozvědka, analýza, diverze, propaganda, úder. Staré struktury se dlouho nechtěly vzdát. Pracovaly stejně jako Haškova parta, stejně tvrdě, možná i urputněji. Na českém fotbalovém zákulisí by si vylámaly zuby FBI, CIA, KGB i MOSSAD.

Ivan Hašek má nyní výkonný výbor v takové síle na své straně, že prosadí jakoukoliv změnu. Zachrání to fotbal. Není v něm ale například moravský rebel Jiří Kubíček – což je jeden příklad zákulisního harašení a doklad toho, jak je boj ve fotbalovém zákulisí složitý.

Kubíček byl členem výkonného výboru ČMFS od roku 1994. Je to nesmírně talentovaný muž. Býval brankářem, bez úlev vystudoval práva, je dobrým ředitelem v Sigmě Olomouc, erudovaným funkcionářem a manažerem, legislativní normy ČMFS má v malíku, zná všechna usnesení, zápisy, má skvělou paměť, výborně umí stříhat muziku a DVD, je to renesanční člověk. Na všechny souboje ve fotbale se umí tak dobře připravit, že na něj nikdo nemá. Je dobrým rétorem a ve výsledku proti němu jeho protivníci jen zmateně koktají a blábolí. Mám ho rád, znám ho od roku 1984, kdy se stal sekretářem Olomouce.

Jenže – léta podporoval bývalého mocného bosse ČMFS Františka Chvalovského, jenž mu dal zelenou mezi nejvyšší funkcionářskou elitu. Když začal mít „Chvalda“ potíže v soukromém byznysu tak Kubíček neváhal navrhnout jeho svržení. A spojil se s nástupcem Chvalovského Janem Obstem, také s Petrem Fouskem, jenž ve funkci generálního sekretáře ČMFS nahradil „Chvaldova“ člověka Luďka Macelu, tehdejším svazovým právníkem Petrem Doležalem, právě odcházejícím bossem Pavlem Mokrým. Aranžmá aféry s telefonními odposlechy rozhodčích a funkcionářů se ani vzdáleně netklo Olomouce, ale i Brna, Baníku Ostrava, jen lehce a v důsledku neškodně se otřelo o Spartu („Ty vole, všechno bylo cinklý“) a podobně.  Mokrý však potom Kubíčka podrazil.

A Kubíček poslední dva roky bojoval svůj soukromý boj proti vedení ČMFS jako odvetu za disciplinární trest (zákaz činnosti místopředsedy ČMFS na 22 měsíců). Ukazoval na porušování předpisů, neprůhlednost v hospodaření svazu a podobně. Ať vědomě (to popře) či nevědomě dělal „špinavou práci“ (ona zas tak špinavá nebyla) pro Ivana Haška. Stal se z něj permanentní rebel a revolucionář, svou revoltu proti svazu exportoval na celou Moravu a do médií.

Výsledek? Kubíček po 15 letech opouští výkonný výbor ČMFS. Permanentní revolucionář odchází na Hanou hodně rozčilený, že je obětí podrazu. Přitom „jen“ prohrál volby, v bitvě o post moravského místopředsedy dostal jen 14 hlasů ze 72. Připomíná tvůrce teorie permanentní revoluce Argentince Che Guevaru, jenž odešel po sporech s Fidelem Castrem z teplého místa v kubánské vládě do bolivijských lesů pokračovat ve svém učení. Argentinský lékař „El Che“, Ernesto Rafael Guevara de la Serna, umírá po zradě vesničanů v dešti kulek 9. října 1967. Buď je vypálily samopaly borců ze CIA v popravčí proceduře nebo samopaly vojáků bolivijské armády při trestní operaci proti partyzánům. Kdoví…Kubíčka v boji o všeobjímající dobro zradili jeho Moravané. Typický český folklór známý už od bitvy u Lipan nebo na Moravské poli.

Řeč o tom je nejen kvůli Jiřímu Kubíčkovi, ale kvůli tomu, že ve fotbale má každý svůj příběh. Kubíček odchází do bolívijských lesů (pardon – hanáckých) pokračovat v permanentní revoluci. Příklad platnosti teorie, že revoluce požírá svoje děti. Přitom se vrací Petr Doležal jako člen výkonného výboru ČMFS za kluby, i Petr Fousek na místo generálního sekretáře ČMFS. Vrací se i František Chvalovský, jehož za osm let od defenestrace v době, kdy měl neotřesitelnou pozici v exekutivě UEFA a tehdejší šéf evropského fotbalu Švéd Lennart Johansson si ho vybral jako svého nástupce, nedokázal nikdo ani obžalovat, natož odsoudit. Chvalovský by měl hájit diplomatické pozice v UEFA. Tam na rozdíl od českého fotbalu své renomé nikdy neztratil. 

Je to také o tom, že v Čechách musí být každý dobrý skutek po zásluze potrestán. Platí to i pro Ivana Haška, jenž už dobrý skutek udělal a musí si dát pozor. Nejen on. A tentokrát na rozdíl od své minulosti i od minulosti ostatních neudělat už žádnou chybu. Už ho jednou před čtyřmi lety při volbách v roce 2005 část jeho příznivců prodala. Přesto do toho šel znovu. Tentokrát důkladněji. Kdyby Hašek vyhrál před čtyřmi lety, mohl být český fotbal už o kus dál. Ve snaze konat dobro skončil i Ježíš Kristus na kříži. Ani Bůh mu nepomohl a v kontextu dějin bylo Ježíšovo mučednictví skvělým marketingem pro křesťanskou víru.  V Čechách bylo vždycky víc Jidášů než Ježíšů.

Detaily o sobotních volbách: http://www.totalsport.cz/?page=home&cti=1&id=9993

Autor: Pavel Skramlík | neděle 28.6.2009 6:01 | karma článku: 17,38 | přečteno: 1946x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.