Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

S pocitem neúspěchu, že jsme zrazeni aktuální přítomností a budoucností.

Už na toto místo píšu blogy zřídka, protože mi většinou vadí malá výška nadhledu a krátký dolet nějakých vizí do budoucna, jsou-li vůbec nějaké, spekulativní eskamotáže o současnosti. Pocit zmaru, že jsme nekonali důsledně, moudřeji a účinněji, a výsledek je v podstatě katastrofální, není zrovna povzbudivý. Proto jsem po roce zase napsal. A obávám se, že to sem nejspíš ani nepatří.

Generace našich rodičů nám, přítomným, zanechala nádherný odkaz. A my jsme s ním naložili hanebně.

Zvládli jsme úžasný rozvoj.

Ale neovládli jsme klíčový problém etické „sekce“ našich životů: rozvoj lidské morálky.

A to ve stejném tempu, v jakém se odvíjel pokrok vědy, techniky, byznysu, mezinárodní spolupráce, diplomacie, správy státu. Neudrželi jsme krok. Etiku těchto věcí dnes považuje mnoho lidí za obstarožní a bagatelní problém, za jakési „dřísty“ starců a „pindy“ těch věkem odepsaných.

Je to omyl. Asi tak hluboký, jako že Země je placatá.

Etika, přestože je neodepsatelnou klasickou filozofickou disciplínou, zabývající se mravními dimenzemi, není obtížným oborem praktické filozofie světa. Vyžaduje pouze ducha inteligence a vůli vše zhodnotit správně. Proto není obtížná, ale obtěžující, jelikož inteligence už se nevyžaduje a vůle hodnotit věci kolem nás správně a mravně už teprve ne. Současné generace technokratických „kravaťáků“ na toto téma tedy reaguje nevlídně až podrážděně. Je to přitom problém zcela prvořadý. Jeho nezvládnutí je příčinou všech problémů tohoto světa.

Generace našich rodičů, z nichž mnozí vrstevníci ještě plnohodnotně žijí, a ta naše, zvládla ohromné věci. Proto je slučuji. Porazila fyzickým nasazením včetně ozbrojeného boje fašismus, pak komunistickou totalitu (tu dokonce dvakrát v roce 1968 a 1989), naplnila se ideály, hodnotami.

Ale nakonec selhala, protože nezvládla demokracii, kterou považovala za nositelku ideálů, hodnot a dobrých mravů. A není schopna se rozhodnout, zda jí není, nebo se porouchala. Jsem zastánce druhé možnosti, jíž předcházela porucha morálky.

Naše generace měly dobrou výbavu. Tou bylo analogové mládí a dětství, přestože dnešní svět je elektronický a digitální, kam ho přivedly vynálezy 19. a 20. století, čili objevy elektřiny a elektromagnetických a optoelektrických jevů. „Naše“ příspěvky k pokroku. Žádné přístroje neměly displeje. Jako mladí jsme žili bez laserů, televize, kreditek, bankomatů, bezdrátových či mobilních telefonů, laptopů, tabletů, mikrovlnek, sterea, videa, počítačových her. Děti zdravili dospělé, starším uvolňovali místa v tramvajích, těhotné ženy dovedli až k sedadlu, pomáhali dámám do kabátu a muži vstávali, jakmile žena vstoupila do místnosti. Pěstovaly se lidské vztahy, dodržovalo se slovo. Sportovali jsme na hřištích, učili se vítězit díky tréninku, fyzickému nasazení a morálce. Uměli jsme se „skousnout“. Chlastali jsme, ale nekouřili trávu, neznali jsme drogy, nepropadali jsme závislosti na počítačových hrách, sítích nebo hazardních automatech. Přitom s počítači mnozí z nás, což je i můj případ, začali pracovat v době, kdy dnešní elitní manažeři říkávali hovnu papú. A dodnes stíháme včetně Microsoft 365 a Office 2021 a stříháme videa.

V technice to tedy není. Jen jsme zklamáni úpadkem morálky. Ve druhé dekádě 21. století můžeme potkat smrt skoro na ulici díky virové nákaze, kterou známe od roku 1918, přes sto let, a trvala dva a půl roku. Stejně jako dneska. Ani v roce 2022 nedokáže svět zastavit jednoho válečného šílence z Východu, který nám může začít házet na hlavu rakety, stejně jako v roce 1938 svět nedokázal zastavit Adolfa Hitlera. Trvalo to tři roky, než došlo k rozhodnutí, že magora a jeho spojence zastaví jen hrubá síla. Muselo se nakonec sáhnout až po atomové bombě. Jaký je to pokrok?

I dneska narážíme na české lidi, kteří jsou ochotni zaníceně tvrdit, že Putinův útok na Ukrajinu je sebeobranná „speciální vojenská operace“ proti nacistům a „bandám narkomanů“.

Líběj vodpustit, Vašnosti, je mi z toho na blití v roce 2022. Putin se nikdy nepodívá do očí ruských a ukrajinských matek, které ztratily děti, bratry, manžely, nikdy nenavštíví hromadné hroby a rozstřílená města na Ukrajině. Protože je zbabělec, imperátorský pomatenec, a svět se nepoučil ani po 84 letech.

A co my, ti geronti, hovořící o morálce? Měli bychom se vzdát situaci, že špičoví politici běžně ignorují občany a lžou, mnozí topmanažeři běžně kradou, korupce se ze stovkových a tisícových částek za totality zvýšila na deseti- a stomilionovové sumy v demokracii, přátelské a gentlemantské vztahy jsou nahrazeny „kontakty“ s handly a handrky o vliv, osobní čest je prázdný pojem, etika společenského života a politiky je závadný a ignorovaný jev, jehož nositeli jsou přestárlí staromilští pitomci... Jistě, to by bylo nejlepší.

Ale tak to nikdy nebude.

Autor: Pavel Skramlík | pondělí 11.4.2022 8:00 | karma článku: 16,22 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Petr Kellner byl největším hráčem českého hřiště

Odvážit se veřejně popsat, co znamenal šestapadesátiletý český podnikatel Petr Kellner, jenž v neděli zahynul ve zříceném vrtulníku na Aljašce, pro českou ekonomiku, politické zákulisí a celkové společenské klima, je velká výzva.

30.3.2021 v 15:03 | Karma: 37,96 | Přečteno: 3716x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.