Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dunning-Krugerův efekt hlupáků po česku

Všechny vážné společenské kolize, nechť už jsou vyvolány válkami, pandemiemi, konflikty společenských hodnot, ekonomickými krizemi či ekologickými hrozbami a podobně, jsou vlastně objevné. Provází je tzv. Dunnig-Krugerův efekt.

Objevnost krizí spočívá mimo jiné v tom, že výrazněji oddělí hloupé a chytré ve škále od úplných tupců až po génie. Obávám se, že právě tato krize ještě žádného génia v Česku neobjevila, ale skóre hlupáků je ohromující.

Asi před 10 lety jsem poprvé něco četl o tzv. Dunning-Krugerově efektu kognitivního zkreslení. Ta práce z roku 1999 je vlastně o lidské blbosti, která se nevyhýbá ani vzdělancům a páchá značné škody.

VYSMÍVANÁ TEORIE

Jako kdybych se ocitl doma. A budeme to mít hodně drahé. Vlastně už máme.

Vzpomněl jsem si na to dílo letos několikrát. Pánové David Dunning a Justin Kruger jsou američtí sociální psychologové s profesurami. Nikoliv lékaři. Podstatou práce bylo, zjednodušeně řečeno, proč hlupáci zůstávají hlupáky. Vůbec mi tedy nevadí, že jejich kniha s komplikovaným názvem „Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One's Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments“ (volně přeloženo: Nekvalifikovaní a nevědomí: Jak potíže s rozpoznáním vlastní neschopnosti vedou k nafouknutému sebehodnocení) byla zpočátku velmi vysmívána a v roce 2000 obdržela tzv. Ig Nobel Prize, což je satirická nobelovská anticena za blbé či triviální nebo podivné vědecké výsledky. Ale teď už se jí směje málokdo.

Dunning-Krugerův efekt nás nyní velice obklopuje. A nejen nás. Jeho popularita velmi ožila také v USA, zejména v souvislostech s prezidentskými volbami. Je hodně citovaný. Největší kapky dostává Donald Trump, považovaný za symbol Dunning-Krugerova efektu. Hlavně Dunning poskytuje jedno interview za druhým.

JE KOLEM NÁS

Efekt spočívá v konfliktu, že lidé s podprůměrnými schopnostmi svou výkonnost výrazně přeceňují, naopak lidé s nadprůměrnými kompetencemi mají tendenci ji spíše nedoceňovat a pochybují o ní. Mají v sobě pokoru. Pak se to nějak smíchá, bohužel i na veřejnosti.

Fórem je, že Kruger (New York University) a Dunning (Unifersity of Michigan) nejsou žádní trumberové, ale univerzitní vědci, a napsali v oboru řadu dalších respektovaných publikací.

Když si udělám průmět veřejnými vyjádřeními četné řady českých politiků, plus k tomu přehled výroků těch některých prioritně tlačených vědecky erudovaných epidemiologů, virologů, vakcinologů či hygieniků, a porovnám je v časových odstupech, pak jen zjišťuji, že na té Dunning-Krugerově teorii je opravdu hodně pravdy. Spíš tedy žasnu kolik... Ostatně autoři nejprve zpracovali staletí pozorování různých filozofů a psychologů na téma blbost a pak uskutečnili vlastní výzkumy s různými skupinami respondentů v počtech přes 1000 respondentů a promítli je do grafů.

ČASTO ZE DNE NA DEN

Minimálně na území Česka je přesvědčivě prokázána. Hlupák opravdu hlupákem zůstane a tady máme zdroj zjištění, proč řešení pandemie v Česku je groteskní, často i ze dne na den. Naši epidemiologové v podstatě ustrnuli na základním objevu italského lékaře Girolama Fracastoreho z půlky 16. století, že hromadné šíření nemocí má původ v mikroorganismech, rychle se množících, a základem ochrany je čistota prostředí a osobní hygiena. Tedy vlastně mj. i roušky. Od té doby se vyvinula bakteriologie, virologie, epidemiologie, ale my musíme stále nosit roušky, čekat na vývoj antibakteriálních a antivirových léčiv, nových antibiotik, vakcín a poslouchat spoustu protichůdných kidů, jejichž nositelé na nich trvají. Trump nejdřív v otázkách kolem Covid-19 naslouchal vzdělaným tupcům, pak vzal zpátečku, ale pozdě, Biden se toho chytil a vyhrál na tom (patrně) volby. Jenže to dostává kvůli Dunning-Krugerově efektu zase z jiné strany.

Z PANDEMIE JE KRIZE DŮVĚRY

Interpretace ve společenském prostředí je však na politicích, kteří zavírají/otevírají obchody, hospody, služby atd. a hulákají na lidi, že nemají disciplínu, když zákonitosti medicínského vesmíru neznají a jsou odtrženi od světa, v němž se lidem chce žít. Zato jsou obklopeni rádci, našeptávači, glosátory, chytrolíny i odpůrci, o jejichž kompetenci lze nezřídka pochybovat.

Elita žije ve vlastní věži ze slonové kosti, a kdo nežije stejně, tak je neukázněný debil. Je to mnohem složitější, ale v oligarchické společnosti, zaměňované za demokratickou a spravedlivou, v níž se skandály s uplatky, zlodějnou a klientelismem stále kupí, se těžko hledají zdroje pro víru chudé občanské společnosti ve vůli vládnoucí garnitury s nedostatkem empatie účinně hledat férový životní styl pro všechny.

To pak přechází ve společenský rozvrat, krizi důvěry a pád životního standardu. A to tu teď už reálně máme. Lze tak nějak leccos okecat, ale současný stav už nikoliv. Hlupáci vždy hlupáky zůstanou, což není jen společenský a medicínský problém, ale politický zřetelně ano.

Autor: Pavel Skramlík | pátek 11.12.2020 8:30 | karma článku: 27,76 | přečteno: 1169x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.