Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak nám Karel Gott zase pomohl

To už se musí sakra něco stát, abych za poslední čtyři roky sedl a napsal blog, byť jsem v tomto směru býval kdysi velmi pilný. A stalo se. Zemřel Karel Gott.

Vím, že to zní strašně, ale i tímhle nám pomohl. Už zase. On lidem pomáhal celý život, že je obdarovával krásnými songy, vzbuzoval v nich emoce a jako idol byl nevyvratitelným pilířem naší doby. Byl jistotou. Zbožňovala ho moje maminka, stejně jako já, i když jsem byl spíš rocker, ale vůči jeho majestátu jsem si nikdy nedovolil ani ceknout. Milovaly ho vždy i moje děti, milují ho i má už pubertální vnoučata. Protože on je pro Čechy a Slováky jako Beatles pro celý svět. Spojuje několik generací láskou bez ohledu na hudební vkus, víru, smýšlení.

Sotva odešel, což bylo poprvé, kdy mě v životě opravdu rozladil, tak jsem v úžasu sledoval, jak den ze dne proměnil klima naší rozhádané, rozdělené, nespokojené a nervózní společnosti. Snad skoro všichni se stali pozitivní a pronášeli či psali slova o lásce. Karel Gott nás svým skonem osvobodil od rozkacené Grety, od hromžení na Evropskou unii, kritiky na vládní a prezidentskou suitu, od strachu z terorismu, islámské a uprchlické invaze, od věčných stížností na drahotu v krámech, od obav z elektronického fašismu, hackerství a věčného internetového špehování. Vsadil bych se, že od úterka klesla během těchto pár dnů i zločinnost.

Všiml jsem si, že se i cizí lidé začali víc zdravit, pánové začali plnit vůči neznámým dámám povinnosti vyplývající z etikety, chovatelé psů se na procházkách se svými mazlíčky přestali hádat, víc se dávali do řeči a víc se na sebe usmívali. Jsem spisovatel (pardon těm, kteří mne za něj nepovažují) a mám trochu jiné nastavení, míří spíše do mezilidských vztahů. Do úterka skoro všichni na někoho nadávali a mluvili o tom, koho a co nemají rádi. Ze dne na den převážilo téma, koho milovali a milují. Karel Gott je o lásce, úctě, frenetickém zbožňování, uznání, bez ideologií, bez stranických legitimací, nyní i o ztrátě a bolesti, ale s obrovským pozitivním dozněním.

Nejsem žádný sluníčkář, jenž by žil v oparu teze, že pravda a láska je silnější a vždy přebije nenávist a lež. Všichni si to sice přejí, protože život by tak byl lepší. Ale málokdo to přizná a uvěří v trvalost této myšlenky, neboť realita je plná lží, nenávisti, intrik, podvodů, zákulisních her, korupce, manipulací, klientelismu.

Bolestný odchod Karla Gotta usvědčil tento národ, že je schopen se více oddat lásce k velkým osobnostem své krve a národní identitě, než k nenávisti vůči všemu kolem sebe a ukrývat se ve svých domovech se zavřenými srdci. S láskou to tedy umíme. S pravdou je to horší.

Díky, Mistře, že jste nám znovu pomohl, i když už nejste mezi námi. Jste zase spolu s Karlem Svobodou a Jiřím Štaidlem tam nahoře a už určitě děláte na nějakém novém hitu. Těším se, že k nám někdy dozní nový romantický kantilénový song o lásce a pravdě. Mnozí ani netušili, co jsme ve vás měli, víme to až nyní, když jsme vás ztratili.

Autor: Pavel Skramlík | pátek 4.10.2019 8:15 | karma článku: 26,33 | přečteno: 754x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.