Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Euro-Evropa" zase půjčí Řecku. Řídí Evropu idioti?

Řídí Evropu idioti? Je nám v případě zadluženého a krachujícího Řecka do toho něco, když neplatíme eurem? Ale jo. V neděli večer 12. února schválil řecký parlament úsporná opatření, jimiž se zavazuje, že v roce 2012 ušetří 3,3 miliardy eur na různých výdajích. Za to dostane Řecko od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu půjčku 130 miliard eur. Tý vado... To zvládne i maličko osvícený deváťák s kalkulačkou, že takové věci nefungují. Umíte si představit, že by podnikatel průserové firmy přišel do jakékoliv banky se slibem, že jeho společnost těsně před krachem na základě rozhodnutí představenstva ušetří na nákladech 330 tisíc a dostane za to půjčku ve výši 13 milionů? V Evropě vždy, když vznikne nesmyslný požadavek, vyřízený nakonec kladně, je jedna univerzální odpověď: je to politika.  

No tak to teda pěkně děkuju. Zcela sdílím euroskepticismus Václava Klause, i když se mi spousta jeho výroků a teorií nelíbí. Euro je měna. A síla každé ekonomiky je vyjádřena sílou měny. To on vždy tvrdí. Jak může potence portugalské nebo řecké ekonomiky vyjadřovat sílu eura, na níž se podílí síla ekonomiky německé, francouzské či nizozemské? V Praze bylo v neděli ráno -15°C pod nulou, jinde -36°C, mrazy trvají už několi týdnů. Popírá to skepsi Václava Klause vůči teoriím o globálním oteplování, když se tyto teplotní a sněhové excesy opakují už řadu let? Máme na tohle všechno nějakou certifikovanou odezvu zdravého rozumu? Myslím že nikoliv.  

Vraťme se na začátek - zkuste přijít do nějakého autohausu požádat o leasing na nové auto za 1,3 milionu a jako akontaci složíte slib, že vaše zadlužená firma ušetří ročně 33 tisíc. Nakopou vás do zadku. V Evropě však pravidlo číšníků, že "halíře jsou taliře", nebo typické české přísloví "korunka ke korunce" neplatí.

Evropská unie jako taková není špatná věc. Dokonce ani evropská měna v eurozóně není špatná myšlenka. Špatné je jenom to, že Evropská unie a eurozóna mají špatné členy, nikoliv špatnou ideu. A to členy, kteří lžou a falšují statistiky. Jako jedinec či "jednicový" podnikatel s tím v žádné bance neuspějete. V rámci Evropské unie a eurozóny však ano.

Poučením pro všechny jsou statistické výstupy z organizace Transparency International (TI) a její příšlušné žebříčky korupce. Řecko se dostalo do eurozóny už v době své katastrofální ekonomické situace tím, že falšovalo statistiky a maskovalo korupci. Řekové jsou dnes na 80. místě světového korupčního žebříčku TI  z konce roku 2011, za nimi je ze zemí EU už jen Bulharsko. Češi si nemohou příliš "foukat", jsou na 57. místě, mezi nimi a Řeckem jsou ze států EU jen Lotyšsko, Slovensko, Itálie a Rumunsko. To je fakt úžasná reputace...!

Málokdo si všiml toho, že ekonomický pád Řecka, kde se na korupci podílejí hlavně velcí rejdaři, obchodníci a státní správa, v žebříčku TI začal v době megalomanských příprav letních olympijských her, které se uskutečnily v Aténách v roce 2004. Přitom Řecko skoro nic nevyváží, korupce tedy funguje hlavně uvnitř. Všichni to věděli! Ale žádná varování pro eurozónu nepřicházela. Nebyla neznámá, avšak nebyla žádoucí. Nikdo to nechtěl odkrýt. Nyní Řekové "jásají" nad tím, že nezkrachují už příští měsíc, ale až tak za tři, zapalováním Atén a rabováním obchodů...

Česko není v žebříčku korupce od Řecka daleko a stále klesá. Oproti roku 2010 kleslo o pět míst. Česká republika je velmi náchylná k podobným tendencím. Situace kolem MS v klasickém lyžování v roce 2009 v Liberci, nejnákladnější akce v historii českého sportu, zatím zřejmě nikoho dost nevarovala, a to je jen velmi dílčí segment. Například zakázka pro firmu ProMoPro v rámci českého předsednictví v Evropské unii je zmiňována vzhledem k předražení o stovky milionů korun bez výběrového řízení jako signál k mnohem vyššímu levelu korupce, než jaký si dokážeme představit.

Češi zatím nejsou v eurozóně a mohou se vůči některým požadavkům EU účinně bránit. Exekutiva ČR však nemůže otevřeně označit otázku půjčky Řecku či přistoupení k dohodě o rozpočtové disciplíně zemí EU jako návrhy euroidiotů. To je celkem v pořádku. Češi by se však v rámci sportovní terminologie měli zaměřit na vlastní výkon, jinak se postupně zakrýváním vlastních chyb dostanou nakonec do situace Řecka. Korupční žebříček Transparency International nehovoří o tom, že by české prostředí procházelo přes různé proklamované kampaně ozdravnou kůrou.

Autor: Pavel Skramlík | pondělí 13.2.2012 8:30 | karma článku: 24,86 | přečteno: 1098x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.