Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český knižní trh je totálně pokrytecký. A co elektronické knihy?

Jsem skutečně zvědavý na to, za jak dlouho převálcuje trh elektronických knih (e-Knih či e-Books, abych byl moderní) konzervativní trh tištěných papírových knih. Bude to mít stejný drajv jako souboj vinylových desek a CD? Na rozdíl třeba od USA v Čechách neexistují naprosto vůbec přesné, přibližné či relevantní statistiky o tom, kolik se prodá klasických knížek. Kolik výtisků konkrétního titulu. Neexistují žebřičky bestsellerů podle prodaných kusů. Všechno se tají přesně dle pravidla, že "ne-informace", utajení či lež jsou vždy lepší než pravda. V politice, v ekonomice, tedy i v literatuře, pokud jde konkrétní čísla. I minivesmír české literatury je totálně prolhaný. 

Vstup elektronických knih na český trh je zatím údajně zanedbatelný, neboť český fetiš milovníků literatury listovat v papírových stránkách konkrétní publikace, potom ji vložit do regálu a kdykoliv ji znovu vzít do ruky, má jasnou tradiční legitimitu. Držet v ruce papírovou knihu je v Čechách stále úctyhodnou konzervativní hodnotou. Já to hluboce ctím a přeji si, aby tato hodnota přetrvala věčně. Kniha je prostě kniha a Guttenbergův vynález knihtisku bude stejně věčný jako objev, že Slunce je zdrojem života pozemského.

Zatím panuje mínění, že papírové knihy a e-Knihy si nekonkurují. Naopak se podporují. Čtenář papírové knihy si většinou nekoupí elektronickou knihu a naopak - čtenář e-Knih si nekoupí papírovou. Rozšiřuje se tak publikum dotyčných knih. Je to v pořádku. Jenže za jak dlouho se to změní? V Čechách žádné statistiky nejsou!

Ve svém věku jsem živoucí pamětí své doby a dobře si pamatuji debaty o tom, za jak dlouho budou nahrazeny klasické vynilové desky muzikou na "cédéčkách". Panovalo mínění, že vynilové desky jsou klasikou, kterou nahradit nelze. Výsledek? Vynilové desky jsou dnes jen výstřelkem, CD, DVD a blue-ray je už převálcovaly. Za kolik let to bylo?

Jsem účastníkem procesu, za jak dlouho vytěsní internetová média tištěná. Limitní čas neznám, ale náklady tištěných papírových médií neustále klesají a nahrazují je internetové portály rychlostí, jakou vymírají čtenáři papírových novin a časopisů. Nezřídka hloupost vydavatelů, vlastnících současně internetové i tištěné tituly, likviduje ty vlastní tištěné. Zapomnělo se na výlučnost tištěného a internetového, na exkluzivitu mediálních komodit. Tato debilita je zcela unikátní! Za kolik let tištěná média zhynou úplně?

Jiný příklad - před časem se debatovalo o tom, za jak dlouho vytěsní tzv. chytré telefony ty klasické, byť už měly barevné displaye s různými utilitami. Vítězí smart telefony, už je mají i důchodci. O kolik let jde? O tři, o čtyři?

Nebo za jako dlouho přebil trh s digitálními foťáky ty mechanické s celuloidovými filmy? 

Ty intervaly se neustále zkracují. Za jak dlouho tedy porazí e-Knihy ty tištěné, které se stanou možná postupně relikviemi literárního světa? Osobně si myslím, že tištěné knihy budou pro svět IT tím nejtužším oříškem. Tištěné noviny a časopisy zhynou dříve než papírové knihy, které zůstanou v pozici tradiční žulové, čedičové či bronzové skulptury vůči ostatnímu mediálnímu "vykslajvantu".

Elektronické knihy, pokud zcela nezvítězí, však alespoň odstraní pokrytectví literárního trhu. Ze statistického hlediska šlo zatím jenom o kecy.

Jenže tak jako IT technologie přesně mapují počty vstupů, unikátních návštěvníků, čtených stránek a kliků, budou samozřejmě mapovat prodej e-Knih. Se stále vyšší relevancí. Půjde mimo jiné o ceny.

Náklady e-nakladatele jsou daleko nižší než u papírového nakladatele, jenž musí navíc financovat print. Z toho dovozuji, že rozvinutý trh e-knih se stane v budoucnu daleko větším byznysem než klasická knižní produkce, protože náklady na vytvoření e-knihy plus platby autorovi představují daleko nižší nákladové položky a vytvářejí větší prostor pro příznivější kalkulaci tržní ceny. Zřejmě z tohoto důvodu už americké  vydavatelství Amazon přímo zadává autorům požadavky na výlučné e-knihy s myšlenkou na tuto perspektivu. Obrátí se pořadí. Papírové knihy přijdou zřejmě až poté jako doplněk k elektronickým.

Tuhle vizi si dám ihned patentovat.

Čechy jsou malým trhem pro papírové knihy, ale v e-knihách se můžeme stát rovnocenným hráčem na světovém trhu, když investujeme do překladů. Český vydavatel e-knih např. s e-knihou v angličtině jakéhokoliv autora, pokud ho získá a nebo pokud si včas koupí licenci na vydání z italského, německého, mongolského, eskymáckého či jakéhokoliv originálu v jakémkoliv žádaném jazyce, na tom bude stejně jako americký nebo čínský či jakýkoliv jiný e-vydavatel. Literární trh se zglobalizuje jako všechny ostatní.

Knižní trh se změní v globální soutěž e-vydavatelů s nasazením kvality, cenové války, marketingu a všech dalších prostředků, jako kdyby šlo o obráběcí stroje nebo čokoládu. Autor už nebude umělec, ale soustružník, kopáč ve výkopu.

Budu se opakovat - když vezmu relace, za jak dlouho přebila CD trh vinylových desek, jak rychle digitální foťáky porazily mechanické s celuloidovými filmy, za jak dlouho internet začal vážně ohrožovat tištěná média, nebo jak rychle porážejí smart mobily normální mobily, tak to má jednoho společného jmenovatele: lhůty se zkracují. 

 

U elektronických knih není pokrytectví papírového literárního trhu. Funguje to stejně jako statistika návštěvnosti webů. Marketingově tlačené sračky na trhu bez statistik (naprosto neuvěřitelný úkaz, klasický pro mafiánskou idylu ČR) - což je typické v případě některých autorů či vydavatelů na českém trhu - přestanou být slavné. Možná.

Učinili jsme pokus. Teď to neberte jako reklamu - se svou paní, šikovnou advokátkou Klárou Samkovou, jsem založil vydavatelství BLINKR a děláme nějakou knižní produkci. V Luxoru 19. října pokřtila Klára, pop-legenda Helena Vondráčková a její manžel Martin Michal můj další román Kiosek na pláži (romány píšu pod pseudonymem Felix Boom). Co je však podstatné: odstartovali jsme ve stejný den s patřičným rizikem i e-Knihu na portálu wknihy.cz ve formátech pro naprosto nejrozšířenější čtečky Kindle (mobi. a epub.). Čili stejná startovní čára pro dvě mediální roviny. Je to vůbec první čin tohoto druhu v České republice, naprosto korektní, zatím vždycky jako e-Knihy vycházely starší tituly. Vše bude zaznamenáno systémem, skutečná kvalita se odrazí ve spotřebě. Nastane první přímá konfrontace mezi nákupem papírových knih a e-Knih a konkrétní čísla zveřejníme.

Vznikne tím první relevatní statistika, jak si stojí tištěné knihy proti e-Knihám v ČR. Zatím se totiž všechno tají. Ve stejném duchu budeme pokračovat i pokud jde o další naše další vydávané tituly. Prostě prodané tištěné výtisky proti elektronickým verzím. Výsledky budeme zveřejňovat na webu  našeho vydavatelství www.blinkr-knihy.com, ale dáme je k dispozici i dalším médiím. Myslíme si, že nic lepšího než tento test pro prostředí české literatury v této zlomové době nedokážeme učinit.    

 

Autor: Pavel Skramlík | neděle 23.10.2011 9:00 | karma článku: 11,49 | přečteno: 1234x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vyšetřování výbuchu ve Vrběticích bylo extrémně rozsáhlé a náročné, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:04

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.