Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se opíjím se svými syny a bratrem

Příznávám se ke značnému rodičovskému pochybení. Podařilo se mi na Boží hod vánoční sezvat do jedné společnosti většinu svých synů, svého bratra a podpořit toto setkání zcela záměrně značným množstvím kvalitního alkoholu rozličných ráží, což je celkově dost podařená kompanie. Můj bratr je už 36 let programově profesionálním světoběžníkem, jehož znalost národních povah, jazyků, politických konsekvencí, rozličných měst a vesnic i jejich památek, vynikající přehled o gastronomii v evropských šířkách a délkách, sečtělost a nadhled těžko v této zemi nachází konkurenci. Mimochodem můj bratr má zcela originální pohled na řešení problému hlavního evropského jazyka. Preferuje maďarštinu kvůli její jednoduchosti a nekonfliktnosti. Může vadit jedině Slovákům, ale věří, že tento problém lze překonat. Sám se považuje za "hungaristu II. stupně" v duchu pravidel jeho stolní společnosti, která už v podobných půtkách má leccos za sebou. 

Sami jsme ze 75% plus mínus napůl Slováci a napůl Češi, kromě toho tu máme i konsekvence na Němce, Maďary, Poláky, Jugoše a Italy. Neděláme si z toho hlavu.

Jeden můj syn pracuje v NATO v Bruselu s evropskou úřednickou definitivou, nadhled jeho veskrze české letory, kořeněný láskou k vlasti, absolutní orientací na blaho rodiny a pevné rozhodnutí v budoucnu raději nikdy nežít v Čechách, přináší zvláštní esprit do našich rodinných debat.

Na Evropu hledí nejraději z nadmořské výšky 1500 m a pokud možno výše, nebo ze Skandinávie, případně spoza polárního kruhu, neboť z těchto míst se mu jeví pohled na starokontinentální život komplexněji než z Bruselu či z Prahy. 

Můj další syn je špičkovým českým fagotistou, do něhož vyrostl z problémového dítěte, utíkajícího z domova, toulajícího se s batohem po Skotsku, Portugalsku, Ukrajině či porůznu na Balkáně, které přitom zná každé české vlakové či autobusové nádraží. Svým přehledem a scestovalostí je pravým synovcem svého strýce, mého bratra. Oplýval už na devítiletce hudební genialitou i nesmírnou vychcaností. Už ve 12 letech přišel na to, že náklady na výdaje na dárky k narozeninám svým bližním lze efektivněji než útratou z kapesného (nedostával ho příliš často) snížit tím, že složí původní skladbu, napíše ji na notový papír a jeho svitek převáže mašlí. Nyní fouká do fagotu po celé Evropě. 

Další můj syn je "IT magorem" ve světě internetových a počítačových technologií a her, jehož mysl se krájí mezi realitu, idealismus, sci-fi, Star Trek a na náš svět hledí se zvláštním úkosem. Moje dcera je zcela realistická lékárnice, jejíž názorovou distinkcí je rodina se dvěmi malými dětmi a eliminace všech rušivých vlivů vůči této její sféře.

Atakdále.

Proč o tom takto? Prostě toho společně dáme hodně dohromady.

Jsem hrdý na svou rodinu. Je to nejen emocionálně, ale i kapacitně velmi dobrý materiál, mimo jiné i k tomu, jak hodnotit svůj život šéfa rodinného klanu.

V noci z 25. na 26. prosince jsme toho vypili strašně. Pominu-li důvod, že se to stává v tomto složení zřídka, tak mi dohled nad pitím alkoholu svých nejbližších připadl jako velmi konstruktivní. V debatě létaly jiskry. Probrali jsme chudé, bohaté, domácí politiku, Evropskou unii, euro, dobročinnou i zločinnou roli charitativních organizací, výhrady k mým knihám, historky z našich cest. V tomto segmentu jsem se i já mohl zapojit, neboť jsem si také něco odcestoval. Mou největší slabinou je Albánie, kde jsem byl jenom dva dny. Probrali jsme kouření trávy v pubertě a o něco později, záškoláctví, mé různé manželky atd.

Jelikož toho můžeme dát hodně dohromady, tak lehce zvítězil názor, že v tomto státě nemá cenu dále žít. Rozumíme lékařům, kteří jsou platově v korelaci vzdělání-význam profese-kvalifikace-plat outsidery elity společnosti, v níž vládnou tuneláři s devítiletkou, rozumíme vědcům, kteří unikají do ciziny za oceněním svého potenciálu, nerozumíme úředníkům státní správy, policistům a dalším státním zaměstnancům, kteří s menším vzděláním a vyššími pravomocemi pobírají větší platy a kasírují prebendy, které lze nazývat provizemi či úplatky. Největším oponentem byl můj  bratr, ten největší a nejsetrvalejší světoběžník, nejzkušenější a nejprotřelejší borec světem (je i ve svých 55 letech stále svobodný), který tvrdošíjně preferuje lidské vztahy před výdělkem. "Já chci dál žít v České Lípě se svými kamarády. Mám tam nejlepší kámoše a nejlíp mi tam jde kulečník, mám tam nejvíc zábavy," pravil zarputile můj bratr. On ví, co říká, ale on je šťastnější než my ostatní.

Přiznávám se, že opíjet se se svými syny a s mým bratrem mi činí velké potěšení, jakkoliv je to z morálního či zdravotního hlediska neušlechtilé, neboť v tomto potenciálu, v této velmi minimální komunitě, nacházím největší kvalifikovanou reflexi vůči svému životu a názorech na své další počínání. Má to jeden nesmírně pozitivní rys. I když si říkáme vole, tak si nelžeme.

Autor: Pavel Skramlík | pondělí 27.12.2010 9:00 | karma článku: 18,21 | přečteno: 1438x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:10

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.