Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milý Ježíšku, bojím se, aby to s tebou neseklo

Tohle je o lásce. Mám rád Vánoce a představuji si, že je to smířlivý čas, v němž se mohou začít mít rádi i ti, co se normálně nemusejí. Či nemuseli. Leccos si nyní odpustí. Hledají k sobě cestu. Najdou ji i ti, co se přestali milovat a zase se našli. Letos se mi z toho něco splnilo. Smířil jsem se například s dcerou, která se se mnou po rozvodu s její matkou nechtěla stýkat 14 let. Šel jsem tomu naproti. Jsme zpátky a mám o dvě vnoučata navíc. Jsem za to velmi šťastný.  

Musím myslet na to, jak v našem současném světě funguje láska. Píšu zde o tom něco s pramalou nadějí, že to někdo bude číst. Blogová komunita se zabývá hlavně problematikou všehomíra. Politikou (také jsem do toho spadl, bohužel), přemírou témat světodějného či alespoň místně-příslušného politického, sociálního či kulturního významu, což zaručuje čtenost. O lásce není v seznamu článků prakticky nic. Láska je z marketingového hlediska prostě nanic. Totální ousider. Intimní témata jsou nezajímavá, přitom otáčejí našimi životy daleko více, než si připouštíme.

Odcizili jsme se pojmu láska, ačkoliv víme, že se bez ní nic nezrodí. Stejně jako pojmu čest (ale to patří jinam).

Usuzuji, že láska už není důležité téma, i když je v historicky v TOP 10 největších hybatelů lidských dějin. Zapříčinila války, klíčová politická rozhodnutí atd., ale to teď nemám na mysli. Láska není jen citovým vzplanutím k určité osobě. Láska není jen cit, ale i vlastnost, mravní fundament, je to výbava do života. Láska je i empatie a solidarita, pozitivní přístup k životu, je to filozofická výbava. Láska nemíří jen do srdcí konkrétních milovaných lidí, ale i do principu respektu ke každé živé existenci v příslušné komunitě, neboť každá z nich je jedinečná. Nejen v lidské, ale i zvířecí či rostlinné. Funguje to i opačně. Umíte si představit věrnější bytost po svém boku, než je váš pes? A to nejsem věřící, nemíním tato slova jako Boží agitku, jsem nepraktikující křtěný římský katolík. Láska ovlivňuje lidské osudy daleko více, než si připouštíme. Obávám se, že se za to dokonce stydíme a považujeme lásku za slabost.

Zdá se, že jsme zapomněli, že schopnost být v lásce se svými nejbližšími a v lásce s lidmi kolem sebe v nepříbuzenském vztahu, v lásce se zvířaty a přírodou je největším potenciálem života. Vzniká tím obrovský prostor neverbální komunikace. Mám mj. malou chameleónku, a ta se mazlí! Mám tolik oddaných nepřátel, že jsem se naučil mít rád. Protože většinou vidím jejich slabiny, které nemohou překonat. Není to v jejich silách. Jsou nemocní, nemají přirozenou výbavu, mají emoční a mravní deficit. Trápí se tím, aniž to tuší, zažívají někdy nevysvětlitelné prázdno v srdci, které neumějí pojmenovat a snaží se ho zaplašit a odehnat. Přichází však znovu a znovu. Věřím ve schopnost slitování, v nástroj smířlivosti, ačkoliv je to většinou zcela neefektivní. Ale být v míru s tímto postojem mi nečiní problém.

V souvislosti s tím, co nyní shledávám v této odcizené společnosti, si dovolím poprosit Ježíška (Santa Clause, Dědu Mráze, Joulupukkiho, Jultomtena, Péra Noëla či jak se všichni jmenují), aby mimořádně ocenil - i když je to jeho džob - že aspoň o Vánocích se nyní lidé chtějí mít o trochu víc rádi než obvykle a vydrží jim to aspoň tři dny. Bojím se ale, aby s ním neseklo, když si spočítá, že je to zase horší. A uvědomí si, že to jde od desíti k pěti rok od roku více a z lásky se stává sentimentální šunt, zase je na světě smutných lidí více, stejně jako nemilujících a nemilovaných.

Autor: Pavel Skramlík | pondělí 20.12.2010 13:50 | karma článku: 16,07 | přečteno: 1331x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.