Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nasazení slzného plynu u stadionu Baníku vstoupí do historie

Nefandím násilí a na rozdíl od mnoha těch, kteří proti němu bojují a učeně, filozoficky, psychologicky, sociologicky a služebně proti němu káží, jsem ho hodně viděl a taky osobně okusil. Nejsem fanouškem fotbalistů Baníku Ostrava a metod jeho příznivců, zejména když přijedou do Prahy na Spartu, ale po seznámení s tím, co se dělo v sobotu v Ostravě při utkání Baníku s Plzní, beru fandy ostravského klubu v ochranu. Ještě jsem totiž nezažil, aby lidé prchali z fotbalového stadionu kvůli tomu, že policie použije mimo stadion slzný plyn tak masivně, že v hledišti nelze vydržet. To je na zápis do Guinessovy knihy světových rekordů. 

Postupně vysvětlím všechny důvody, které mne vedly k napsání tohoto textu.

Fanoušci Baníku jsou, pravda, poněkud divočejší, dost vypijí, jsou oddanější až zavilejší. Když je třeba, tak pro ránu nejdou daleko. Příčiny jejich chování nechci pitvat, nebyl bych ničím nový. Je to obvyklý vzorec chování známý z psychologie skupin. Jeden symbol, jedna myšlenka, sociální klima a lídři vytvoří skupinu. Chování skupiny je determinováno řadou faktorů. Obecně je úspěch skupiny provázen nižší agresivitou a zvyšováním počtu sympatizantů, z převahy a pocitu síly se rodí velkomyslnost, neúspěch agresivitu zvyšuje a počet sympatizantů klesá, atakdále, atakdále.

Co se dělo v sobotu večer v Ostravě vyřazuje Českou republiky z EU a otáčí ji směrem na Balkán, do Asie a Jižní Ameriky. Nebyl jsem osobně na fotbale Baník - Plzeň, ale mám kamarády z řad příznivců Viktorie i Ostravy, co tam byli. Čili jsem si mohl dát všechno nějak dohromady i za použití prohlášení policejních mluvčích.

Během svých cest po světě jsem zažil jsem spoustu násilných situací při akcích sportovních, odborářských, politických i válečných. Za totáče jsem byl spoluautorem metody, jak rychle získat vlnitý plech ze stánků a bránit se útoku vodních děl v Praze např.  při Palachově týdnu. Nosili jsme po kapsách i potřebné nářadí, když jsme šli do akce. Událost v Ostravě je však unikum.

Sobotní situace v Ostravě mi připomněla akci švédské police během mistrovství Evropy v roce 1992. Ve Švédsku mnoho demonstrací nebývá a někteří policajti byli zřejmě po letech tvrdého výcviku nadržení si trochu bouchnout, protože jinak doma furt nic. Byl jsem u toho, když švédská policie vyrazila dopoledne na kontrolu kempů, kde přebývali fanoušci Anglie. Pospávali ve stanech a na karimatkách po bohatýrských pitkách. Švédští policajti přišli do kempu a chtěli kontrolovat osobní doklady, začali do nestřízlivých anglických fanoušků kopat a výsledkem toho bylo, že odpoledne a večer byl ve válce celý Stockholm. Situaci kvůli své zpupnosti, neznalosti a neschopnosti ji reálně vyhodnotit podělali, celkově ji podcenili a taktickou chybou ohrozili bezpečnost obyvatel švédského hlavního města. 

Zažil jsem různá přerušení či narušení fotbalových zápasů. Pamatuji bombardování neplatnými padesátilirovými mincemi v Turecku, pyrotechnické seance v Řecku, kde byl zápas přerušen na deset minut kvůli kouři, vzpomínám si na zápasy přerušené vtrhnutím fandů na hřiště s politickými transparenty, extempore exhibicionistů a podobně. Mám v dobré paměti i loňský zápas v Příbrami, když tam hrál Baník a jeho fandové uzavřeli policisty ve "výlezech" na tribunu. Policajti museli vyházet několik set, ne-li tisíce, výbušek, aby situaci nějak zvládli. Nepamatuji však akci MIMO STADION, která by přerušila zápas. 

V Ostravě policie podcenila akceschopnost chuligánů, kterí házeli světlice z náspu nad tribunou (na Baníku známá věc) na fanoušky Plzně. Nebyli to ti skuteční fandové Baníku, protože ti by byli v kotli.  Přitom příznivci Viktorie přijeli de facto podpořit nejen své mužstvo, ale i fandy Baníku v akci proti fanouškovským kartám a potírání pyrotechniky. Příznivci Plzně rozvinuli trasparent "KARTA FANOUŠKA = ČERVENÁ PRO ULTRAS" a "PYRO NENÍ ZLOČIN a KDO JE PRO PYRO, AŤ ZVEDÁ RUCE". A to po dohodě s fandy Baníku.

Celý problém nastal VNĚ stadionu. Začali ho hooligans z náspu nad tribunou házením světlic a neosvícená policie, vedená zajisté velmi sofistikovanými důstojníky, proti nim zakročila způsobem, jaký není nikde ani popsán. Nasazení slzotvorného plynu MIMO STADION bylo tak intenzivní, že proudění vzduchu odneslo slzák do PROSTORU STADIONU. Natolik, že diváci odnášeli své děti mimo ochozy a kvapně odcházeli se svými manželkami, čili idea fotbalu jako zábavy pro celou rodinu vzala fofrem za své. Rozhodčí musel přerušit zápas na 22 minut a odvedl týmy do kabin, neboť v tomto "povětří" se nedal hrát fotbal.

Policie to pak dohrála do dokonalého konce tím, že honila fanoušky po ulicích, čímž je vyprovokovala zejména v Českobratrské ulici, aby vyházeli zbytek svého arzenálu. Výsledkem potyček byla řada poškozených aut a několik zraněných. Připomínalo to policejní akce proti demonstrantům v Argentině po státním bankrotu. Nebo nedávno v Řecku. Fandové Baníku, kteří chodí do ochozů a zpívají "Baníčkůůů, my tě neopustíméééé...", sice neměli s akcí hooligans na náspu nic společného, ale fakt, že několik fandů se šálami Baníku, kteří byli v kotli, dostala od policie nakládačku ještě i na ulici, k idyličnosti vztahů v Ostravě mezi fotbalem a policí asi nepřispěje. Akce police spojila hooligans s fanoušky Baníku. Mají nyní společného nepřítele. Policii ČR. O situaci mimo stadion se policie musí postarat, tuto povinnost z ní nikdo nesejme. Na stadionu se totiž nic nestalo a pořadatelská služba fungovala, jak měla.

Skutečně, po těch 40 letech, co píšu o fotbale, jezdím po celém světě a sleduji v mnoha zemích kolizní situace v Jižní Americe, Anglii, Skotsku, Řecku, Turecku, Srbsku, Chorvatsku, Polsku, Nizozemsku, Německu, Itálii, Španělsku, Portugalsku, Francii atd., bych vzal funkci policejního taktika pro fotbal. S přehledem. Se svými znalostmi bych si to užil a to, co se stalo v sobotu v Ostravě, by už nikdy neproběhlo. Jenže u Police ČR taková funkce asi není a za 5000 euro bych byl levný, na to PČR nemá. Přitom má skromnost je opravdu příslovečná.

Autor: Pavel Skramlík | neděle 7.11.2010 8:00 | karma článku: 27,57 | přečteno: 3250x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:13

Přímý přenos „Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.