Český fotbal láme v krizi přestupové rekordy a ignoruje Bosmana!

26. 06. 2009 22:29:00
Trochu v souvislosti s českým fotbalem postrádám náplň pojmu finanční krize, když se v něm lámou rekordy při přestupech. V době, kdy finančně vykostěná Sparta bere hráče zadarmo a na hostování, tak zadlužená Slavia kupuje dvacetiletého levého záložníka Adama Hlouška z Jablonce za 25 miliónů korun (ve skutečnosti je částka mnohem vyšší) a obránce Ondřeje Čelůstku ze Zlína za 18 miliónů. A to ještě přestupový termín ani nezačal (startuje 1. července), ještě něco možná přijde.
Jean-Marc Bosman
Jean-Marc Bosmanarchiv

Ve fotbale se stává, že pokud už je přestupová částka oznámena, tak nebývá přesná nebo je poněkud "dílčí". Během krátké doby se to nechá stejně zjistit. Celkový objem transferu Adama Hlouška je dokonce 38 miliónů korun, což je rekord v přestupech mezi českými kluby. Neklame-li mne paměť, tak dosud byl rekordem přestup Pavla Horvátha z Jablonce do Slavie v roce 1996 za 35 miliónů a Štepána Vachouška z FK Teplice za stejnou sumu rovněž do Slavie v roce 2002.

Náš fotbal "v malém" kopíruje Evropu, kterou cloumá krize ze všech stran. Jenže Portugalec Cristiano Ronaldo jde do Realu Madrid z Manchesteru United za 93 miliónů eur (nový světový rekord), Brazilec Kaká rovněž do Realu z AC Milán za 68 miliónů eur (3. příčka tabulky), a to je ještě na cestě zřejmě i Franck Ribéry z Bayernu Mnichov taky za velkou "ránu", konec velkých kšeftů je v nedohlednu.

Zřejmě slova ekonomika a finance mají rozdílný význam pro světové hospodářství a pro fotbal.

Velké přestupy Hlouška a Čelůstky jsou fajn, aspoň je o čem mluvit. Ale Evropa zřejmě netuší, jakou džunglí jsou v Čechách přestupy, zejména proto, že to umožňují předpisy Českomoravského fotbalového svazu.

Opřel jsem před pár dny do jednoho člena výkonného výboru ČMFS (naštěstí to bude v sobotu bývalý člen), že stávající vedení svazu za sebou nechává neskutečný chlív. Hádal se, že to není pravda, že on za nic nemůže a pracuje pro fotbal hlavně proto, že ho miluje. A ať mu teda řeknu, v čem je ten bordel.

Dostali jsme se k přestupům. Je naprosto neuvěřitelné, že po 14 letech od slavného procesu neznámého hráče Jean-Marca Bosmana z FC Lutych se v Čechách ingnoruje tzv. Bosmanovo pravidlo. Ten vyhraný proces v roce 1995 znamenal konec fotbalového nevolnictví. Hráč, jemuž vyprší v klubu smlouva, může odejít bez náhrady a svobodně si vybrat nový klub. Byla to revoluční záležitost, změnila transferovou politiku v Evropě. Jenže nikoliv u nás! To je fakt výsměch!

Když totiž v českém fotbale hráči vyprší smlouva a odchází takzvaně "zadarmo" v rámci I. nebo II. ligy, tak to není zadarmo ani náhodou. Hráč může odejít jen tam, kam mu povolí jeho "starý" klub, pokud dostane zaplacené tzv. výchovné. Nese to v sobě korupční potenciál. Nejsou to podle tabulek ČMFS žádné malé částky. Ve II. lize začínají na 350 000 a v I. lize na 450 000 Kč. Můžou došplhat až ke dvěma miliónům. Výchovné se vypočítá z toho, kolik hráč odehrál zápasů v I. a II. lize, jestli byl v nějaké juniorské reprezentaci nebo v A mužstvu, jaký měl plat ze smlouvy, která už vypršela.

Získat zkušeného ligového fotbalistu "zadarmo" znamená pro nový klub zaplatit obvykle 1,2 až 1,7 miliónu Kč. Hráč je rukojmím svobody, na niž má v celé Evropě kvůli tzv. Bosmanově pravidlu nárok. Skutečně zadarmo může fotbalista odejít jenom do ciziny. Německé, nizozemské, belgické, rakouské a kluby z dalších evropských zemí by totiž z českým klubem pěkně "vyběhly", kdyby začal mluvit o výchovném.

Co se děje u nás je z pohledu legislativy EU nezákonné.

Tahle "čuňárna" se promítá v celkovém znevýhodnění českých fotbalistů oproti cizincům a má dopad na jejich uplatnění. Do Čech přicházejí cizinci zadarmo po vypršení smlouvy jako všude jinde v Evropě. Protože za něj český klub nemusí nic zaplatit, dostane kvalitou srovnatelný nebo i horší cizinec významně lepší plat než český hráč. Třeba se nechytí, ale i s jeho vysokým platem je to levnější. Často jsou to "chcípáci", kteří za rok zmizí

Hráč, který se chce vrátit do české ligy z ciziny, tak se v řadě případů může rovnou oběsit, zvláště když odešel do zahraničí zadarmo po vypršení smlouvy (nenechal se přinutit podepsat prodloužení, protože by byl pro zájemce, jenž by musel platit odstupné, třeba moc drahý). Vracející se fotbalista se totiž musí znovu zaregistrovat na ČMFS, ale ne sám. Ale přes svůj bývalý klub, z něhož odešel do ciziny.

Například Matej Krajčík odešel ze Slavie na začátku roku po vypršení smlouvy zadarmo bez odstupného do italské Regginy. Bossové Slavie na něj byli naštvaní, nedostali za něj ani euro. Krajčík však v Reggině skončil a pokud chce hrát českou ligu, tak se musí zaregistrovat přes naštvanou Slavii. A ta se po něm může pěkně "projít". Kdyby ho chtěla například Mladá Boleslav, tak ho může dostat jedině přes Slavii a mastně zaplatit. Takže Krajčík, hráč takzvaně zadarmo, by Boleslav stál "ze startu" tak 1,5 až 1,8 mil. Kč, protože s 243 zápasy v I. a II. lize, 17 starty ve slovenské reprezentaci a s vysokým platem hráče základní sestavy v červenobílém dresu patří podle tabulek k drahému zboží.

Co tedy udělá Mladá Boleslav? Vezme raději mladého neznámého Francouze zadarmo, dá mu relativně vysoký plat, ale je to levnější než vykoupit "svobodného nevolníka" Krajčíka ze Slavie, jíž už dávno nepatří, a dát mu také vysoký plat, i když nižší než měl ve Slavii. Takže v Čechách je v lize zhruba 70 cizinců, ale kolik jich je lepších než Češi?

Tohle zažili i jiní hráči, například Miroslav Holeňák a mnoho dalších.

Takže se potom stane, že kvalitní český fotbalista místo aby se vrátil domů, tak hledá další angažmá v zase cizině, kde je zadarmo. Ale fotbalistů běhá po Evropě přebytek, tak také může skončit ve II. rakouské nebo III. německé lize.

Když jsem to na toho funkcionáře vysypal, tak koukal jako puk, protože o tom ani pořádně nevěděl.

A to je jenom jeden střípek toho bordelu, který zůstává po současné funkcionářské garnituře a ta nová to bude muset spravovat. Někteří nedělali pro fotbal skoro nic a byli to prostě "gážisté", kteří se přidávali buď na tu či onu stranu, podle toho, jak to bylo výhodné a mohli jezdit s nároďákem do ciziny za diety.

Autor: Pavel Skramlík | pátek 26.6.2009 22:29 | karma článku: 23.36 | přečteno: 2836x

Další články blogera

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma článku: 25.97 | Přečteno: 633 | Diskuse

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2965

Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...