Muž, který stvořil monstrum jménem Hitler: Dietrich Eckart

26. 03. 2020 8:00:00
Máme plné hlavy koronavirové apokalypsy a velmi toužíme co nejdříve opět žít normálně beze strachu. Mám na to samoléčbu, že žiju jako dřív a pořád vnímám věci stejně jako předtím. Historii, současnost, hlavně antropologicky.

Strach ze současnosti a budoucnosti nás doslova sdírá. Ten strach je horší než pandemie. Přitom pevně věřím, že ty nejhorší katastrofy už má lidstvo za sebou a současný společenský, vědecký a technický pokrok už dokáže ve 21. století něco ještě horšího odvrátit.

Dvě největší katastrofy lidstva se odehrály ve 20. století. Byla to v letech 1918 až 1920 tzv. španělská chřipka, během níž zemřelo 50 milionů lidí. Není to správný název, protože byla původně čínská. Za ty dva roky zemřelo až 50 milionů lidí, umíraly dva až čtyři miliony lidí měsíčně, až půl milionu týdně. Srovnatelnou katastrofou je jen II. světová válka, během níž zemřelo 60 milionů lidí v průběhu šesti let.

Eckart objevil mesiáše

Zatímco první ze zmíněných katastrof zavinil virus, tu druhou přímo/nepřímo vyvolal člověk: Dietrich Eckart, na počátku 20. století velmi respektovaný německý básník, spisovatel, novinář, vydavatel, autor divadelních her. V širším spektru historiků, literárních vědců a fanoušků těchto oborů není příliš znám. On však stvořil monstrum jménem Adolf Hitler.

Narodil se 23. března 1868, čili nyní skoro přesně před 152 lety, v bavorském Neumarktu. Zemřel už 28. prosince 1923 ve věku 55let po opuštění věznice v Landsbergu, kde seděl po Hitlerově pokusu o státní převrat. Do té doby stačil přesvědčit Adolfa Hitlera, že je mesiášem pro spasení Německa po potupném výsledku I. světové války pro Němce a je předurčen k tomu, aby „zařídil“ naprostou dominanci Německa celému světu.

Hitlerovým mentorem byl okultista a alkoholik

Eckartův vliv na Hitlera byl fatální. Eckart byl autorem prakticky úplně vymyšlené teorie, podle níž jsou Němci nadřazeným národem světa, pocházejícím – velmi stručně řečeno – z bájné Atlantidy, na základě velmi chatrných a krkolomých fabulačních hypotéz o souvislostech s indo-íránskými národy a jutskými Teutony. Proto jsou prý nanejvýš krásnými lidmi s mimořádnou inteligencí, chrabrostí a moudrostí. Své teorie „dotvořil“ výmysly a domysly o teutonské mytologii a bohatýrských událostech. Chodil s nimi do okultistického spolku Thule, z něhož vznikl impuls založit Německou dělnickou stranu, později transformovanou v NSDAP.

Dietrich Ekhart byl vzdělanec, absolvent práv na univerzitě v Erlangenu, medicíny na univerzitě Ludwiga Maxmiliána v Mnichově, avšak byl alkoholikem a „závislákem“ na morfiu. Jako první vyslovil teze, že velikosti německého národa je v cestě spiknutí - bolševismus, židé a míšení Němců s podřadnými národy. Hitlera, který byl tehdy zprvu jen mluvčím strany, si vybral kvůli rétorickým schopnostem a vůdcovské energii jako mesiášský nástroj a tlačil ho funkce führera ze všech sil. Polovzdělanec Adolf Hitler se základní školou mu zcela uvěřil, přijal to, převzal od něj doživotní okultismus a pevnou víru, že je předurčen všemi schopnostmi do role světového vládce. Vzhledem k tomu, že Dietrich Eckhart jako šéfredaktor ovládl nacistický deník Völkischer Beobachter, to šlo celkem snadno. Eckart před svým předčasným úmrtím ani netušil, co vlastně zplodil. Vznikla celosvětová tragédie.

Šílený případ

Je to strašný případ, jak vzdělaný narkoman, okultista a ochlasta dokáže ovlivnit lidské dějiny tím, že vybere do funkce vůdce, egocentrického nevzdělaného a vyšinutého pitomce, jemuž zachutná moc, účinek vlastních schopností, uchopí příležitost, takže sám sebe jmenuje do role vůdce všehomíra, velitele armády a opanuje tak velkou moc, že už ho nelze zastavit. Přitom to není vlastně tak dávno.

V roce 1935 nám vybral veleduch T. G. Masaryk do čela státu slabocha a několikanásobného zrádce Edvarda Beneše, svého epigona a přítele. Ten odevzdal moc za všeobecného jásotu komunistům, dalším zrádcům. V roce 1989 jsme předali moc ve všenárodní euforii demokratům a po 30 letech zase nevíme, jestli to bylo dobře. Dověděli jsme se zase jen to, že demokracie, všeobecně fungující systém s nejlepšími výsledky a velmi špatnými zkušenostmi, je reálně efektivní jen s lidmi, do jejichž rukou lze vložit důvěru s omezeným mandátem, přísně střeženým občanskou kontrolou, jejíž možnosti jsou omezené. Nyní je naše země v hluboké krizi, v níž je koronavirové klima především trpkou kulisou, v níž se hraje o velký výsledek. Rozhodně nehrozí, že by se najednou zjevil nějaký nový Dietrich Ekhart a využil situace, jaká byla v Německu po I. světové válce. Ohrožení je v tom, že si zase špatně demokraticky vybereme.

Autor: Pavel Skramlík | čtvrtek 26.3.2020 8:00 | karma článku: 14.22 | přečteno: 707x

Další články blogera

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma článku: 25.97 | Přečteno: 633 | Diskuse

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 142 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.82 | Přečteno: 333 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 236 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 653 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2965

Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...