Krize autorit

Docela by mne zajímalo, kdo je v tomto státě nejvyšší autoritou, která určuje, jaký bude politický obraz této země z pohledu světa a Evropské unie. Je to prezident, jenž vytváří svou image v poloze neřízené střely?

Nebo je to sociálně-demokratický premiér, který je prezidentem označován za mladého drzého kluka? A neduživá opozice ho ve své nejminoritnější části (Úsvit...) známkuje vlastně jako bojara? Nebo je to někdo jiný? Šéf parlamentu, na jehož jméno si většina obyvatel této země ani nevzpomene, leda když narazí na youtube na záznam ze schůze sněmovny, na němž je evidentně opilý? Nebo šéf senátu, jenž působí dojmem šedé myši, jejíž výroky rozhodně neulpívají v paměti volícího občanstva?

Je to snad ministr zahraničí pan Zaorálek - jenž snad působí dojmem nejkonzistentnějším - který drží "tajli" Evropské unie seč může? Leč musí "krasobruslit" mezi Hradem a Strakovkou a samotnému mu z toho musí být špatně?

Nebo je to snad někdo jiný? Pan Babiš, který si jede po vlastní lyži a každé chybě prezidenta nebo premiéra se jen chechtá? Je to snad uprskaná opozice TOP 09 a ODS, už zakonzervovaná ve své minoritě, neschopná pohybu vpřed...?

Inu, to je pěkné nadělení. Nazval bych to krizí autorit. Máme prezidenta, jenž se orientuje na východ a obával bych se vlivu alkoholu či jiných dalších nebezpečných dotčení. A hledá spojence mezi extrémisty. Máme úřednického premiéra, jehož odvaha kolísá mezi nebezpečným pragmatismem a sebezáchovou, ale tenduje na západ. Prezident už je v evidentním rozkolu s vládou. Máme neschopnou opozici. Tohle vše nelze označit za kompetentní správu nad touto zemí. Je to jen údržba. Je to nabídka extrémistům, kteří přispěchají s tím nejrychlejším řešením. Skutečné osobnosti této země na to mlčí. Je jich tu fúra. Ale nepůjdou do hry, v níž jsou rozdané karty jako nyní.

 

Autor: Pavel Skramlík | pátek 27.11.2015 8:41 | karma článku: 12,77 | přečteno: 324x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22
  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.