Pavel Skramlík

Buranství v Čechách aneb píchání jehel do německého dresu

15. 06. 2012 8:30:00
Myslel jsem, že se mi to jenom zdá, když jsem viděl například v Praze na Letné reklamní bilboard sázkové kanceláře bet-at-home s panenkou woodoo. Do panenky ve fotbalovém dresu, která má na prsou logo v barvách vlajky suverenního státu Spolkové republiky Německo, spolučlena Evropské unie, píchá jakási ruka jehly dle prastaré rituální praxe. Připadlo mi to nepochopitelné, nevkusné, nezákonné, podněcující národnostní nesnášenlivosti. Víc jsem pochopil zakrátko, když jsem viděl televizní reklamní spot. Na něm hrají fotbal hráči v tradičních dresech Německa a Nizozemska. V různých herních situacích padají jako podťatí. Anglický komentář hovoří o duelu Německo - Nizozemsko.
Na spotu jakýsi muž s vizáží buranského povaleče píchá jehly do panenek majících dresy s logy v barvách Německa a Nizozemska. Hráči se hroutí v okamžiku vpichu jehly do panenky woodoo. Větší pifku má zcela evidentně na Němce. Nebudu na to dávat odkaz, protože to nehodlám podporovat. Je to naprosto odporné, nemorální a trestné.
A my se na to koukáme a sázíme, některé dokonce ten spot a bilboard hrozně baví. Svým sázením posíláme stamiliony korun společnosti Mangas Gaming, která má licenci z Malty a kontaktní sídlo v Paříži. Společnost Mangas Gaming se svým projektem bet-at-home a dalšími aktivitami (internetové Cassino, Bingo, Poker atd.) u nás nemá povolenou činnost a její podnikání v oboru kursových sázek je v Čechách nelegální. Bet-at-home právně v ČR zastupuje místopředseda Fotbalové asociace České republiky Jindřich Rajchl v rámci své advokátní praxe, jeden z nositelů "haškovského" principu průhlednosti a trasparentnosti fotbalu.
Tohle pokrytectví vydýchávám dost těžko.
Nelegálnost aktivit bet-at-home v ČR nechť si vyřeší ministerstvo financí a ministerstvo průmyslu a obchodu. Ale já se z toho jako občan dávím. Mezi Čechy už beztak panuje kvůli masivní korupci, nepořádku ve státní správě, byrokracii, podvodům ve vzdělání týkajících se ústavních činitelů, klientelismu, rozkrádání státních peněz prostřednictvím veřejných zakázek atd. nedůvěra k vládě, parlamentu, senátu, státní správě, policii, justici. Horujeme pro rovnost národnostních menšin, homosexuálů, politickou kulturu. Avšak podpora národnostní nesnášenlivosti vůči Němcům nám nevadí. Podám trestní oznámení, protože je to trestný čin, který se v Evropské unii nepromíjí.
My, Češi, máme neopakovatelné a jedinečné dějiny z hlediska kultury, urputné mravnosti, národní odhodlanosti a demokracie, která se naposledy razantně prosadila v roce 1989. Bylo to sice divadlo, ale byla to změna, která všem dala naději, že život v této zemi bude konečně v pořádku. V duchu určitých ideálů. Byl to omyl. Stávají se z nás prostě burani.
Neumím si představit, jaký by z toho byl cirkus, kdyby se zjistilo, že ve Francii nebo na Maltě podniká nějaká česká firma nelegálně a podporuje národnostní nesnášenlivost vůči jednomu z národů Evropské unie. U nás je to jaksi v pořádku.
Kauza bet-at-home je vlastně jen epizodní a zapadá do daleko širšího kontextu aktuálního českého buranství. Jsme nedůvěryhodní, vyčůraní, nachytaní a směšní hňupové, lídři v rozkrádání evropských peněz. Můj syn léta pracoval v Bruselu a má problémy přiznat se k tomu, že je Čech. Dávím se i ze spousty jiných věcí.
Můžeme to takhle brát jedno po druhém.
Reklama na pohřebnictví, v níž asi sedmiletá dívenka recituje básničku, na jejímž konci se mě ptá, zda si myslím, že se mě smrt netýká?... Nic cyničtějšího jsem nikde neviděl. Kauza Rath, kauza Parkanová, jen zástupné manévry, v jejichž pozadí jsou "rozdělovníky" desítek a stovek milionů do privátních a stranických kapes. České veřejnosti se inputují kauzy dodané do médií jako "hotovky" z určitých odborů policie a BIS.
Strašně rádi se zaštiťujeme ušlechtilými programy vzdělávání nových generací. Ale pořád to skřípe. Fiasko státních maturit chodí do televize chodí obhajovat člověk (Pavel Zelený, ředitel Centra pro přípravu maturit - CERMAT) v usmolené košili s dlouhými mastnými vlasy do culíku, který nemá potřebu se před vstupem do studia před kamery oholit či upravit svůj vous do pěstěné podoby. Nic proti jeho rockerskému image, ale na toto závažné téma musí vystupovat jako důležitý veřejný činitel v důvěryhodném módu. Jako upravený rocker, nikoliv jako buran, to si může nechat někam do klubu. Nikdo ho nedokázal ani napomenout, že jeho zásadní pozice vyžaduje jistou kulturu vzhledu, pokud má důvěryhodně vysvětlovat, co se vlastně stalo. Tak tedy vystupuje klidně jako buran. Už byl odvolán a není divu. Jenže co naši další činitelé, kteří berou 200 tisíc měsíčně, v levných pomačkaných oblecích podřadných značek, s rameny posypanými lupy z mastných vlasů?
A tak dále, a tak dále...
Vývoj české společnosti, zejména jejích elit, směrem k buranství, mě přiměl vytvořit si buranskou hitparádu. Ale tu si nechám na jindy. Pro tento okamžik se však především neumím smířit s "a la woodoo" vpichováním jehel do německého dresu a jejich veřejnou prezentací na území ČR, člena Evropské unie. Ani bych se nedivil, kdyby si Němci začali objednávat plasty pro Volkswagen nikoliv v Čechách, ale v Číně, kde se jehly zapichují pouze v rámci tradiční akupunkturní medicíny.
Autor: Pavel Skramlík | karma: 19.40 | přečteno: 1166 ×
Poslední články autora