Jinak o fotbale: O buranovi (ten Cate) a inteligentovi (Chovanec)

29. 07. 2009 13:45:00
Byl jsem po zápase 3. předkola fotbalové Ligy mistrů Sparta Praha - Panathinaikos Atény (3:1) v šoku. Ani ne tak ze hry Sparty a výsledku (obojí výborné!), ale z chování trenérů obou mužstev. Chování trenéra Panathinaikos Nizozemce Henka ten Cateho a kouče Sparty Jozefa Chovance bylo svou kulturou od sebe vzdáleno mnohem více než Praha od Amsterdamu (kde se Henk ten Cate narodil) nebo Atén (kde Nizozemec nyní trénuje). Nechci to komplikovat Dolnými Kočkovcemi na Slovensku, odkud je Jozef Chovanec, nebo Surinamem v Jižní Americe, kde má kořeny Henk ten Cate.
Jozef Chovanec
Jozef Chovanecarchiv

Henk ten Cate přišel po zápase na tiskovou konferenci jako první a mluvil celkem dlouze, mnohem déle než obvykle hovoří trenéři prohravších týmů po důležitém zápase evropských pohárů. Potřeboval nejspíš ospravedlnit sám sebe. Kouč s obrovským platem mluvil jako člověk, který se zodpovědností za výkon týmu, který připravuje, nemá nic společného! Jeho hráči dělali tragické chyby, byla to hrůza, nehráli jako tým, vázla komunikace, hráči neměli dost vůle bojovat o každý míč, chyby byly fatální. Takhle mluvil. Byl to projev burana, který si o sobě myslí, že všechno dělá dobře, zatímco jeho hráči dělají všechno blbě. Že dostává těžké prachy za to, aby je dobře připravil a tudíž o nich takhle mluvit neměl, bylo asi vedlejší. Všechno hodil na hráče. Aby z nich udělal jo větší blbce, tak řekne, že vloni (Panathinaikos na podzim roku 2008 rovněž ve 3. předkole Ligy mistrů Spartu dvakrát porazil a vyřadil) byla Sparta silnější.

Ani špetka respektu vůči soupeři, který nebyl favoritem, ale byl připraven velmi dobře po fotbalové, taktické, fyzické a především mentální stránce a bojoval na hraně svých možností. Zažil jsem za 35 let, co píšu o fotbale, mnoho tiskových konferencí po vypjatých zápasech, které skončily nečekaným výsledkem. Hovořili na nich Alex Ferguson, José Mourinho, Arséne Wenger, Franz Beckenbauer, Václav Ježek, Luis Aragoňés, Fabio Capello, Carlo Ancelotti, Arrigo Sacchi, Otto Rehhagel, Frank Rijkaard, Aimé Jacquet a mnozí další. Ti po prohraném či nevydařeném zápase obvykle řekli, naprosto legitimně, že soupeř byl tentokrát prostě lepší a zvítězil, protože měl větší vůli po vítězství, víc bojoval, něčím překvapil, možná měl třeba i víc štěstí, v proměňování brankových příležitostí byl lepší, udělal méně individuálních chyb a podobně.

Do této kategorie však nepatří nizozemský kouč surinamského původu Henk ten Cate. Jeho hráči jsou prostě tragičtí a hrozní idioti. Ani neřekne, že zejména ve druhém poločase sice bojovali jako o život, šli do každého míče naplno, ale nebyli prostě lepší. Neřekne, že bojovnější a dobře připravený tým Sparty zvládl lépe obrannou a útočnou fázi a z výrazně vyššího počtu gólových šancí tři proměnil. Tečka. Soupeř jako kdyby vlastně neexistoval.

Po něm přijde na tiskovku trenér vítězného tým Sparty Jozef Chovanec. Řekne, že jeho mužstvo bojovalo proti favoritovi na hraně možností a udělalo chyby, které pramení z kvality soupeře. Nestěžuje si na absenci klíčových hráčů Bergra a Kucky. Nesklouzne do emocí. Poděkuje svému celku a realizačnímu týmu, který spolupracoval na celé přípravě. S respektem a pokorou hovoří o síle protivníka, věcně vyjmenuje klady a zápory. Je spravedlivý. Vyjádří potěšení, že se českému mužstvu podařilo konečně Panathinaikos porazit po 49 letech. Jak znám Chovance, byl by stejně věcný a korektní, i kdyby jeho mužstvo prohrálo. Hledal by spíš klady. To pravé praní "špinavého prádla" by si nechal do kabiny.

Henk ten Cate byl v Praze už před dvěma lety s Ajaxem a prohrál se Slavií. Byl arogantní. Vloni na Spartě rozhodně nebyl příjemnější a měl povýšenecké poznámky. Letos tomu nasadil korunu. Ve svém chování má snad jediného "konkurenta" ze stejného kořene, jímž je španělský trenér Javier Clemente. To je velearogantní superburan, který urážel nejen hráče, ale kohokoliv, kdo mu zkřížil cestu. Včetně médií. Jako kouč Španělska, jako kouč Srbska a nakonec s ním vyběhli na jaře roku 2008 Íránci, když chtěl jejich národní tým řídit ze svého domu v Baskicku na pláži. Od té doby je bez práce.

Autor: Pavel Skramlík | středa 29.7.2009 13:45 | karma článku: 30.96 | přečteno: 3646x

Další články blogera

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma článku: 25.97 | Přečteno: 633 | Diskuse

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2965

Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...