Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Mokrého podal trestní oznámení nejen Kubíček... Už to leze ven!

Ve fotbalovém svazu skončila doba intrik a temna, přišel Ivan Hašek s obrodou. Ale přišel zřejmě i čas, kdy se bude čistit strahovský septik. Chtě nechtě. Na světlo už vyplouvá, kdo na koho podal trestní uznámení a proč. Úterní zatčení tří činovníků bylo asi jen první vlaštovkou, i když ne zrovna povedenou.

Pavel Mokryarchiv

Úterní "marketingové" zatčení bývalého předsedy Českomoravského fotbalového svazu Pavla Mokrého (v 6 h ráno v Brně v pyžamu zhruba desítkou ozbrojených policistů před manželkou a matkou, odchod z bytu v poutech, eskorta do Prahy, výslech a nakonec byl propuštěn a nebyl obviněn) a dalších dvou významných činovníků kvůli účetním a daňovým nesrovnalostem svazové firmy Fotbal Trading, vyvolalo velký rozruch.

Ve středu se objevilo v médiích, že za tímto zatčením je trestní oznámení bývalého místopředsedy ČMFS Jiřího Kubíčka, který už několik měsíců předtím distribuoval na adresy fotbalových funkcionářů a redaktorů českých médií obvinění o rozkrádání peněz ČMFS. Týž den to Jiří Kubíček svým prohlášením popřel a uvedl, že trestní oznámení na členy výkonného výboru z 13. 4. 2009 nepodal, jde o podvrh, bylo zneužito jeho jméno a podpis na podání je falšovaný.

Jenže... Podle policejního dokumentu, v němž vrchní inspektor ze Služby kriminální policie a vyšetřování ze 3. oddělení hospodářské kriminality OŘP P-I. vyzývá svědka k uvedení dalších informací, se však Policie ČR zabývá těmito kauzami právě na popud Jiřího Kubíčka.

Dokument, podepsaný policistou ve funkci vrchního komisaře, má číslo jednací ORI-15432/ČJ-2009-93 a doslova se v něm praví: "Vzhledem k tomu, že tento materiál neobsahuje ve své podobě žádné nové informace a causami zde uvedenými se již Policie ČR zabývala či zabývá právě na popud Mgr. Kubíčka, Vás tímto ve smyslu par. 59 tr. řádu vyzývám k písemnému doplnění... "

Jedná se o jiné trestní oznámení ze 16. 3. 2009.

K tomuto podání se vztahuje jiný dokument číslo jednací 3 KZN 184/2009-7 z 20. 3. 2009, v němž státní zástupkyně Městského zastupitelství v Praze píše: "Ve shora uvedené věci sděluji, že vaše podání týkající se hospodaření v o.s. ČMFS, účetnictví, obchodních transakcí se spol. Alea a.s., STES a Fotbal Trading a dále prodeje domu v Praze 1, Kozí ul., bylo postoupeno dle věcné a místní příslušnosti na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 k posouzení, zda se nejedná o obsahově shodný podnět s podáním Mgr. Jiřího Kubíčka, člena výkonného výboru a II. místopředsedy ČMFS ze dne 10. 7. 2006, týkající se praktik v hospodaření s finančními prostředky ČMFS."

Tohle se nedá zatlouct.

Podle nezměnitelných PDF kopií těchto dokumentů - k jejich sehnání stačila špetka investigativní novinářské práce, jíž jsem se kdysi věnoval a teď jsem si na ni zase vzpomněl - a spousty dalších zajímavých kopií, se možná nadějeme ještě mnoha zajímavých událostí.

Co to však v principu říká? Že trestních oznámení na členy výkonného výboru ČMFS je celá řada a podával je i Jiří Kubíček. Navíc asi byl pádný důvod je podávat. Kopii trestního oznámení z 13. 4. 2009, jež Kubíček označuje za podvrh, mám dokonce přímo od Jiřího Kubíčka. Vskutku, jeho znění je tak stupidní, že ho Jiří Kubíček asi podat nemohl. Je sice kontroverzní, ale jeho písemné projevy mají určitou koncepční a stylistickou úroveň. Leda že by byl tak rafinovaný a podával "trestňáky" tak, aby je potom z hlediska své osoby mohl sám zpochybnit... Ale nějaké či nějaká podal stoprocentně.

Koneckonců, pokud někdo rozesílá obvinění z rozkrádání deseti- a stamiliónů korun v ČMFS médiím, tak je jedině logické, že jako řádný občan pošle trestní oznámení i na policii. Chvályhodné! Vzhledem k tomu, že Jiří Kubíček byl členem výkonného výboru ČMFS nepřetržitě bez tří dnů 16 let (od 1. 7. 1993), pak toto rozhodnutí lze hodnotit jako odvahu přímo bezbřehou zavánějící sebemrskačstvím. Možná měl být rychlejší, zabránilo by se zřejmě větším škodám.

Nebo byla zpozdilá trestní oznámení nástrojem nějakého nátlaku v "bratrstvu kočicí pracky"?

Pavel Mokrý ve středu řekl, že byl zatčen kvůli záležitosti, která se vyšetřuje od LEDNA 2009. Čili jde ještě o jiné trestní oznámení pod čj. ... , podané panem ... Setrvačnost policejní vyšetřovací rutiny je jeden až tři měsíce, než se věci dají do pohybu.

S informační převahou se můžeme jen bavit tím, jak se věci budou vyvíjet dál.

V tom vývoji za poslední léta lze nalézt jednu hranici. Po defenestraci bývalého předsedy Františka Chvalovského v roce 2001, vlivného člena exekutivy UEFA, se z fotbalového svazu stalo prostředí, proti němuž je versailleský dvůr francouzských panovníků z rodu Bourbonů, proslulý především intrikami na všech možných úrovních, skautským táborem. Teď se to musí nějak "vyžrat", protože nový boss Ivan Hašek hraje úplně jinou hru.

Článek byl napsán pro totalsport.cz

Autor: Pavel Skramlík | sobota 25.7.2009 13:22 | karma článku: 15,93 | přečteno: 2033x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:05

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.