Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sakra,Češi, neumíte jásat, že se vracejí Koller, Jarošík, Rosický…?

Jedna taková historka. V roce 1998 na podzim se v Belgii v Gentu losovala kvalifikace pro fotbalové EURO 2000. S předsedou Františkem Chvalovským na los přijeli i novopečení trenéři reprezentace – hlavní kouč Jozef Chovanec a jeho asistent Ivan Hašek. V předvečer losu je nějak nenapadlo, že už jsou trenéry národního týmu a šli na recepci UEFA. Měl jsem pozvánku také, ale věren svým citům milovníka fotbalu a zásadám své vychytralé novinářské profese, jsem pozvánku na merendu zahodil. Místo saka a kravaty jsem nahodil svetr a bundu a jel jsem do Lokerenu, kde místní Sporting hrál ligový zápas proti SK Lierse, úřadujícímu mistru Belgie. Byl to fantastický „špíl“. V poločase Lierse vedl 3:1, skončilo to 4:4. Bomba. Oboustranně útočný zápas. Nejlepší na hřišti byli čtyři Češi v sestavě Lokerenu: Roman Vonášek, Martin Pěnička, Václav Budka a – Jan Koller!

Jan Kollerarchiv

Druhý den se losovalo a po Chovancovi a Haškovi jsem se pěkně „prošel“. Řekl jsem jim s klasickou zákeřností muže od pera něco v tom smyslu, že jsou ve funkci pár dnů a ještě neudělali vůbec nic kromě první chyby. A to že nebyli v Lokerenu pozorovat české hráče, ale užívali si jako V.I.P. v kravatách. Taky jsem jim to pěkně osladil v novinách, ve kterých jsem tehdy pracoval.

Ještě o pár týdnů později na vyhlášení Fotbalisty roku ´98 v Plzni se Chovanec ohrazoval, že Koller je jenom „regionální hvězda“ v Belgii. Ale pak to jemu a Haškovi nějak nedalo. Jestli se na Kollera jeli nakonec podívat, to si už nepamatuju. Ale fakt je, že 9. února 1999 Jan Koller (už mu bylo skoro 26 let) debutoval v reprezentaci v přátelském zápase zrovna proti v Belgii v Bruselu a hned ho gólem rozhodl. Bylo to na sněhu, vidím to jako dneska. V roce 1999 nastoupil „Dino“ v deseti zápasech nároďáku (jen tři odehrál celé) a dal devět branek. Jeho „opakovačka“ se pak zastavila až na 55 gólech 15. června 2008 s titulem nejlepšího střelce reprezentační historie.

Proč to všechno říkám?

Po deseti letech řekne týž Jan Koller témuž Ivanu Haškovi, jenž se mezitím stal předsedou svazu a na svá bedra vzal i zodpovědnost reprezentačního trenéra, že mu přijde pomoci bojovat o účast na mistrovství světa. Rok poté, co ukončil reprezentační kariéru. Negativní a negující reakce české veřejnosti mě doslova šokovaly. Vzhledem k velkým změnám v českém fotbale je to rozhodnutí hodné respektu, vlastně nový začátek. Tak trochu opakování historie. Opět je před námi přátelský zápas s Belgií (12. srpna v Teplicích). Drobná symbolika. S tím drobným rozdílem, že tehdy Koller říkal, jak si váží důvěry a bude se snažit ji naplnit svými výkony. V tom určitě nezklamal. Je po jedenácti letech všechno špatně, když je obrácený gard a Hašek přišel pomoci českému fotbalu v tom nejhlubším marasmu a Koller se postavil na jeho stranu?

Češi mě nezklamali! Aspoň pokud jde o fotbal. Byl jsem pryč přes dva týdny a dopřál si moře. Než jsem odjel, tak všichni jásali, že Ivan Hašek vyhrál na valné hromadě ČMFS souboj o post předsedy svazu. Taky se mi to líbilo. Budou nové pořádky. A když jsem se vrátil, tak jenom koukám, že jsem vlastně naprostý idiot, co se týče fotbalu. Nový šéf svazu Ivan Hašek dostal za pouhé tři týdny z médií (a také z blogů a především od jejich diskutérů) tolik rad, jak má fotbal dělat, že kdyby je bral vážně, tak musí okamžitě rezignovat a prohlásit se za nesvéprávného truhlíka, který na to nemá. Naštěstí Ivan Hašek - ani se nebudu vytahovat tím, kolik let se známe - je podle mého skromného mínění natolik konsistentní osobností, že setrvá u svého prvoplánu.

Ještě před měsícem to bylo pro toho, kdo chtěl jako publicista či bloger nebo diskutér exhibovat s fotbalem, velmi jednoduché. Stačilo do fotbalu mydlit, ukazovat co je špatně, denuncovat Mokrého, Kubíčka, Košťála, Vacka a podobně a vzývat Ivana Haška jako Mesiáše. Všechno bylo jasné: dělá se to blbě, tak to musíme změnit.

Přišla klasická česká křižovatka. Čili přechod od destruktivní kritiky ve smyslu vytvořit atmosféru konstruktivního tvoření, kterou pružně nahradíme krátkodobým klimatem nedobře zdůvodnitelné absolutní euforie a efektivně dorazíme do nálady kritické destrukce. Čili nic neobvyklého.

Jestli mi za necelé tři týdny na subtropickém slunci změkl mozek, tak se omlouvám za svůj soud. Za tři týdny zjišťuji, že Ivan Hašek je blbec, který chtěl „půlúvazkově“ vést nároďák s koučem Slavie Karlem Jarolímem (naštěstí to rychle zabrzdili, to chytré nebylo), Hašek je balkánský exot, který chce šéfovat svazu i nároďáku, bere si za poradce „hrobaře“ Brücknera, Koller je dědek a brzda talentů, jeden z nejlépe hodnocených hráčů ruské ligy Jiří Jarošík si chce léčit svoje komplexy opomíjení Karlem Brücknerem nabídkou spolupráce s Haškem, kapitán Spartaku Moskva Martin Jiránek je nekopa, který by měl zůstat za Uralem a podobně.

Ne, nejsem v šoku, něco podobného jsem v pátém pesimistickém plánu čekal. Vědom si české letory. Když ve Švédsku prohlásí sedmatřicetiletý Henrik Larsson, že je připraven pomoci reprezentaci, i když v ní už dvakrát skončil, tak se celé Švédsko může potrhat optimismem. On vždy dokáže, pokud chce, že do národního týmu patří. Když čtyřiatřicetiletý Alessandro Del Piero prodlouží smlouvu o dva roky s Juventusem, tak se „tifosi“ v Itálii opájejí blahem. Ale pro Čechy je návrat Kollera, Jarošíka, Jiránka jakousi nepřístojností a návštěva Ivana Haška v Moskvě na zápase Spartaku se Samarou nějakým přehmatem.

Pokud jde o věk fotbalisty a jeho výkonnost, tak jde vždy pouze o zdraví a stav mysli. Fotbal je totéž co sex. Chce-li fotbalista reprezentovat srdcem a hlavou a je zdravý, je to úplně v pořádku, i kdyby mu bylo padesát. Sex je stav mysli, nikoliv těla (zdravého). Chci a tudíž to udělám. To je stav Jana Kollera (36 let – 90 startů a 55 branek, ten dá gól skoro vždycky), Jiřího Jarošíka (31 let – 23 startů, ten už hraje s "Dinem" naslepo) nebo Martina Jiránka (30 let – 31 startů). Koller nebude horším útočníkem ve 36 letech než o deset let dříve pokud chce hrát. Je to srdcař. Stejně jako Larsson. Vrací se Rosický, pohřbený nejméně na rok anglickými felčary (kolem toho se tiše našlapuje), který to vždycky uměl nejlíp Kollerovi "šoupnout", jemuž konvenuje spojení Haška a Brücknera (co ten starý pán udělal špatného českému fotbalu, ublížil mu snad víc než někteří hráči, kteří brali reprezentační akce jako „opušťáky“ ze svých klubů?). Na pokus zachránit kvalifikaci  se přece musejí nasadit všechny dostupné prostředky. Budovat tým můžeme potom.

My se fakt neumíme z ničeho radovat a musíme jen pořád nadávat?

Vše se obrací k dobrému, ale český fanoušek běduje a dokonce už i odvolává Ivana Haška. Svou roli patrně hraje určitá „drobnost“ morálních dispozic národa. Ty české jsou negativní, zakořeněná komunistická zaprdlost totalitní skepse se ještě nevyléčila. Ivan Hašek má spoustu těžké práce. Chce zprůhlednit fotbal po manažerské i ekonomické stránce, zlepšit jeho image, občerstvit jeho sponzorský pool, zefektivnit servisní činnost svazu a v situaci, v níž každý jiný trenér požaduje smlouvu aspoň na rok do MS 2010 bez závazku dostat tým na světový šampionát v Jižní Africe, vzal na sebe roli hlavního kouče. Hraje jako neplacený předseda svazu o všechno, i když mohl v pohodě zůstat jako kouč ve Spojených arabských emirátech za velkou výplatu a nebo vzít angažmá ve Francii.

Do Prčic, tak tohle zaslouží podporu, ne kartáč!

Tento článek a další sportovní informace na http://www.totalsport.cz/

Autor: Pavel Skramlík | pondělí 20.7.2009 6:05 | karma článku: 30,43 | přečteno: 2783x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.