Bývalý majitel Sparty Petr Mach poráží stát u soudu

29. 06. 2009 12:17:00
Pamatuje si někdo z vás ještě na Petra Macha z Uhříněvsi, toho, co byl v pětadvaceti letech prezidentem a majoritním majitelem fotbalové Sparty, protože dokázal zprivatizovat klenot českého fotbalu za jeden večer? Toho, který v sedmadvaceti letech (v roce 1994) přestavěl celý stadión Sparty do dnešní podoby bez stavebního povolení a dostal ho až v den, kdy se Letná znovu slavnostně otvírala derby-zápasem Sparta – Slavia za asistence tehdejšího předsedy vlády Václava Klause a slavnostní výkop měl pražský primátor Jan Koukal? Toho, který za pět let svého prezidentství získal se Spartou čtyři tituly, dostal se s ní v roce 1992 až do semifinále Ligy mistrů. A v roce 1996 ji prodal slovenskému politikovi a majiteli Východoslovenských železáren Alexandru Rezešovi?
Petr Mach
Petr Machwww.tyden.cz

Strávil jsem v sobotu celý den mezi fotbalovými bossy v Praze na Smíchově v Národním domě na valné hromadě Českomoravského fotbalového svazu a sledoval jsem, jak na ní drtivě vítězí Ivan Hašek. V takovém prostředí mám vždycky hodně našpicované uši.

Přišel jsem k nečekanému úlovku.

Slyším, jak se dva postarší funkcionáři baví. „Víš o tom, že se Petr Mach soudí se státem a včera první soud vyhrál?“

Nešlo samozřejmě o Petra Macha, lídra Strany svobodných občanů.

No tak jsem trochu začal pátrat. Přesně tento Petr Mach byl přes deset let trestně stíhán za údajný úvěrový podvod v ČSOB v kauze dopravní společnosti Setrax. Mach měl na počátku svého podnikání na prahu 90. let firmu, která nakoupila autobusy a poskytovala dopravní služby. Mimo jiné dal Petr Mach jeden luxusní autobus k dispozici Kanceláři prezidenta republiky za prezidentování Václava Havla. Dopravoval zdarma jako sponzor všechny týmy Sparty počínaje A mužstvem a žáky konče. Pak se stal šéfem Sparty, firmu prodal a věnoval se jinému byznysu. Kauza společnosti Setrax mu však více než deset let ničila život a kompletně zlikvidovala jeho kariéru ve fotbale i v byznysu.

Dodnes je víc těch, kteří mu nasazují psí hlavu než těch, kteří by mu nad ni dali svatozář.

Na jaře roku 2008 byl v této kauze definitivně osvobozen. Mj. se také u soudu zjistilo, že byl předtím několikrát odsouzen na základě kopií (!) dokladů ČSOB, navíc šlo o padělky. Nechápu, jak je možné v kultivované Evropě odsoudit někoho na základě dokladů z kopírky... A v těch kopiích byla padělaná data způsobem svědčícím o tom, že to někdo nezvládl... Tak to i stojí v rozsudku!

Petr Mach byl odjakživa příznivcem a sponzorem ODS. Někdy v roce 1998 dostal nabídku od lobbisty jedné politické strany - zaplať 35 miliónů do našeho volebního fondu a budeš mít pokoj od všech kauz. Jinak ne. Mach byl vždycky jako beran. Nezaplatil. V roce 2001 ho soud konečně „udělal“ v naprosto nesmyslné (zástupné) kauze na daňový únik kvůli vozu BMW, který nikdy nevlastnil. Dostal pět a půl roku. Odseděl tři.

Z vězení byl propuštěn v roce 2004. Prodal postupně prakticky všechen svůj majetek. V České republice zůstává jen proto, aby si do důsledku užil svých satisfakcí. Tři zbytečně odsezené roky jsou hodně vážnou pohnutkou dostat něco zpátky. Petr Mach v pátek v Praze vyhrál svou první soudní při proti České republice. Za nemajetkovou újmu. Nedalo mi to, sehnal jsem si aktuální číslo jeho mobilu. „Ano, v pátek jsem vyhrál. Jste první, kdo mi kvůli tomu volá. Senát mi přiřkl finanční kompenzaci, protože konstatoval, že stát udělal chybu. Tím to samozřejmě nekončí. Půjdu do důsledků. Nejde mi o peníze, ale o to, že co se stalo mně, to se stalo mnoha jiným podnikatelům v této republice. A už by se nikdy stát nemělo. Konstatování, že stát udělal chybu, je v mém případě to nejdůležitější. Naštěstí přišla doba, kdy soudy jsou skutečně naprosto nezávislé a důkazem je páteční rozsudek. To je dobrá zpráva pro všechny, kteří zažili co já. Ale nezlobte se, víc o tom teď mluvit nechci,“ řekl Petr Mach a zavěsil.

Mělo to jasný podtón. Od roku 1992, kdykoliv Petr Mach musel na policii nebo k soudu, tak toho byly plné noviny. Furiantských kousků, jaký provedl se stadiónem Sparty, navyváděl spousty. Nyní, když vyhrává první soudní kauzu proti České republice – právníky a znalci pečlivě připravovanou - a budou následovat další (tentokrát o majetkové újmy), tak ani pes neštěkne.

Pravidlo bulvárních médií, které lze shrnout do teze „nepište o baráku, který se staví, pište o tom, který spadne“, zřejmě už působí v českém mediálním prostředí generelně. Petr Mach však už vůbec nestojí o pozornost médií, i když dříve tomu bylo naopak. Nechce být vidět. Nemíní být spojován s ODS. Žije v klidu kousek za Prahou, je častým hostem prezidenta Václava Klause na Hradě při džezových matiné, odpoutal svůj současný život od blyštivé i trudné minulosti. V nezávislé pozici čeká bývalý bohém českého fotbalu jenom na konečný účet jedné výseče svého života. „Fotbal mě bavil před dvaceti lety a baví mě i dneska, i když jsem kvůli němu zažil něco, co nikomu jinému nepřeji. Věci se dějí, fotbal zůstává,“ podotkl ještě Petr Mach.

Má zřejmě největší pomník v České republice, jímž je stadión Sparty. Vstupenku na každý zápas si kupuje u pokladny.

Tento článek s dalšími detaily a více o dění ve fotbale na http://www.totalsport.cz/

Autor: Pavel Skramlík | pondělí 29.6.2009 12:17 | karma článku: 42.59 | přečteno: 13549x

Další články blogera

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma článku: 25.97 | Přečteno: 633 | Diskuse

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2965

Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...