Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

Velká vlaková loupeži v Anglii je sice kultovní záležitostí, ale je to „čučka“ proti GOLA klíčům. GOLA klíče jsou legendárním montážním nářadím. Bratr vlastnil originál (resp. ho nyní vlastním já). Výrobce: Tona Pečky, národní podnik. Dodnes se prodávají původně konstruované či značkové výrobky, kopie, plagiáty. V různém provedení, velikostech, často pochybné kvality. V Evropě, Asii, Americe, Africe. Vydělává miliardy. Do Česka z toho přijde pár drobných.

Sadu GOLA klíčů vlastní snad každý řemeslník ve strojním oboru na světě. Mechanici, servisní dělníci v automobilovém a leteckém průmyslu, údržbáři, hobíci. Většina z nich netuší, jak vznikla. A samozřejmě nezná ani pozadí v Česku.

PROČ O GOLA KLÍČÍCH?

Chci výjimečně změnit téma. Na tento blogový portál píší autoři své texty převážně s kritikou politiky, poměrů, o své skepsi, volbách, trefují se do politických subjektů a podobně. Mě to přestalo bavit. Psát třeba něco na adresu současné vlády či jejích celebrit, která tančí jako zfetovaný lidojed v hořící džungli mezi troskami demokracie, nemá smysl. Totéž se týká opozice. Za vším lze vidět očima zasvěcených vyřizování účtů, politický boj, zneužívání zbloudilé justice, státních zástupců a advokátů. Fujtajxl. Je to házení hrachu proti zdi. Blogy jsou jen takovým šidítkem demokracie o svobodě názoru, který funguje nanejvýš tak, jako citát Larryho Flinta, zakladatele erotického časopisu Hustler: „Názor je jako díra do p*dele. Každý má nějakou.“

Jó ale, napsat něco zajímavého mimo tuto sféru, proč ne...

HISTORIE KRÁDEŽÍ

GOLA klíče, případně Gola klíče, Gola sada klíčů, Tona-Gola, Tona-Expert, Expert by Facom atd. jsou běžné názvy, pod nimiž se tento výrobek inzeruje či prodává. Ale pořád je to všude na světě Gola.

GOLA klíče jsou prostě jiná opera. Je podobná té, která se na úkor Čechů odehrála již mnohokrát.

Například epochální vynález lodního šroubu c. k. lesmistra Josefa Františka Ressela ukradl Angličan Francis Petit Smith. Automatickou motocyklovou spojku vyvinuli konstruktéři české Jawy a ukradla ji japonská firma Honda. Naštěstí v tomto případě musela Honda po dlouhých letech soudních tahanic všechno zaplatit a doplatit. Vynález hromosvodu/bleskosvodu ukradl českému knězi Prokopu Divišovi slovutný americký vynálezce, politik a diplomat Benjamin Franklin.

Vynález kultovního ruchadla, pluhu, ukradl bratrancům Veverkovým úředník Jan Kainz z Choltic (nazval ho Kainzpflug). Využil své znalosti patentových předpisů. Kolosální objev měkkých kontaktních čoček, které vyvinul v roce 1961 český chemik Otto Wichterle, jenž vyrobil první série na domácím přístroji ze stavebnice Merkur, ukradli američtí právníci Jerome Feldman a Martin Pollak ve službách společnosti National Patent Development Corporation, která pak licenci a patent prodala v r. 1965 firmě Bausch&Lomb. Tato společnost z Wichterleho objevu profituje dodnes. Atd.

MILIARDY VE HŘE

Jestliže lodní šroub, převodovka z Jawy, ruchadlo či optické měkké kontaktní čočky apod. vynesly zlodějům plodů českého tvůrčího ducha miliardy, tak v případě Gola klíčů se jedná o stovky miliard, protože se vyrábějí, prodávají (a kopírují) už přes 70 let. Mají doslova masové využití na všech kontinentech. Nedá se to spočítat. Sadu Gola klíčů mají i údržbáři v Antarktidě a domorodí řemeslníci v Africe, mechanici na lodích v Pacifiku i Atlantiku. Ta historie totiž začala na začátku 60. let minulého století v Pečkách, asi pětitisícovém městu na Kolínsku.

PROČ GOLA?

Zjistil jsem, že prakticky nikdo neví, proč se legendární sada kvalitního nářadí původně o 108 kusech nástrčných či nástrčkových klíčů z kvalitní chrom-vanadiové oceli (to byl zásadní požadavek na materiál) se dvěma ráčnami, nazývá GOLA. Archivy o tom mlčí, resp. tzv. SOA (Souborný oborový archiv v Praze) je uzavřen veřejnosti. Údajně není digitalizován, proto ho nelze zpřístupnit. Odpověď není dostupná. Gola je prostě nějaká mysteriózní zkratka? Není.

Vím o tom něco více zásluhou ne zcela standardních okolností. Nevylučuji, že ta historka je trochu „pocuchaná“ a nemůžu za ni dát ruku do ohně.

GOLA je totiž zkratka podle jmen původních konstruktérů kompletu, resp. jejich příjmení. Sadu totiž vymysleli a zkonstruovali technici či konstruktéři podniku Tona Pečky GOLYŠEV a LABSKÝ. Křestní jména jsem už zapomněl. Ta příjmení v souvislosti s Gola klíči nikde nenajdete.

Další změny značky lze připisovat jedině snaze zapomenout na jména autorů. Ale zkratka GOLA se stala natolik legendární, že ji vymazat nelze nikde na světě.

Továrna Tona Pečky původně vznikla v roce 1892 jako slévárna železa, založili ji dva místní bratři. Postupně se fabrika specializovala na výrobu kvalitního nářadí, toto renomé měla už v 50. letech 20. století. Golyšev a Labský byli jejími zaměstnanci. Podle jejich návrhu začala Tona Pečky vyrábět sady Gola klíčů na počátku 60. let. Jenže Golyšev a Labský se dopustili té „nepředloženosti“, že chtěli, aby na jejich jména byl zapsán patent či užitný vzor. Ale to tvrdě narazili. Tehdejší vedení fabriky to odmítlo s tím, že jsou zaměstnanci, tudíž vytvořili sadu v rámci své pracovní náplně a v pracovní době, tudíž patentovou ochranu může uplatnit jen podnik Tona Pečky.

ZNIČENÍ OBJEViTELŮ A PRODEJ PATENTU

Golyšev a Labský dopadli špatně. Neuspěli. Byla to loupež za bílého dne prosluněného komunismu. Udělali z nich kriminálníky. Ve zkratce – prý ukradli původní projektovou (výkresovou) dokumentaci z jakési pancéřové skříně v podniku. Aby mohli uplatnit patent či užitný vzor. Proč by to dělali, když měli skutečné originály doma? A k tomu prý třeba něco navíc. Například peníze z trezoru. Dle obvinění. To je opravdu temná stránka této záležitosti. Labský zcela určitě skončil ve vězení ve druhé nápravné skupině. O osudu Golyševa nic nevím.

Zcela mimo jakoukoliv pochybnost prodalo tehdejší vedení firmy Tona Pečky celou fabriku se všemi patenty včetně Gola klíčů v r. 1992 společnosti Stanley Works, jejíž značkou je slovutná márka Black&Decker, v jejímž područí byla značka FACOM. Realita TONA PEČKY je nyní pod značkou EXPERT BY FACOM pod kuratelou Black&Decker. Továrna Tona Pečky byla v roce 2011 zrušena. Zaměstnanci včetně dělníků byli propuštěni. Vlídnější tvář EU si ani nelze představit. Tento proces mj. spláchl i osud Golyševa a Labského. Nevymazal však pojem GOLA klíče.

Autor: Pavel Skramlík | čtvrtek 11.8.2022 9:00 | karma článku: 26,13 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Petr Kellner byl největším hráčem českého hřiště

Odvážit se veřejně popsat, co znamenal šestapadesátiletý český podnikatel Petr Kellner, jenž v neděli zahynul ve zříceném vrtulníku na Aljašce, pro českou ekonomiku, politické zákulisí a celkové společenské klima, je velká výzva.

30.3.2021 v 15:03 | Karma: 37,96 | Přečteno: 3716x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.