Koronavirus v nás: od buněčného fašismu k lidskému zlu. Show a la Česko hledá SuperStar

13. 03. 2020 8:30:00
Český koronavirus, resp. české prostředí tohoto chřipkového nemocnění, je vlastně co? Zatím jako pohřeb bez nebožtíků, avšak koncipovaný jako show Česko hledá SuperStar. Denně online. Před kamerami televizí je každý den nával.

Beru koronavirus velmi vážně. Je to strašná blbá a nebezpečná věc. A nehodlám ji zlehčovat nějakou blogerskou exhibicí. Upřímně si nepřeji, aby se objevila první oběť na životě. Akcelerovalo by to pocit nebezpečí občanů, ale i zintenzivnilo tu jeho pokleslou politickou tvář. Jenže – pandemii ještě nikdy nevyléčili politici, ale vždy jen lékaři a vědci. Upřímně si přeji, aby současnou pandemii vyřešili vědci, jejichž doporučeními se nezískávají politické body, ale pouze efektivní řešení. Současná situace je vlastně test, jak zrale dokáže tato společnost řešit kritickou situaci, byť kritická zatím není.

SOCIÁLNÍ INFEKCE

Mnoho glosátorů, renomovaných komentátorů a blogerů už se „vystříkalo“ na téma koronavirus. Držel jsem se stranou. Nemusím přece psát o všem a být v konkurenci. Teď nás uklidním. Žádný strach. Koronavirus už máme všichni. Nemusíme chodit ani na testy.

Nejsem lékař, ale na má slova se můžete spolehnout. Jsme všichni koronavirálně pozitivní. Pokud jsme se vyhnuli přímé nákaze (do čtvrtečního večera je v ČR 116 přímo nakažených osob se dvěma výjimkami s lehkým průběhem nemoci, zatím nikdo nezemřel), jsme obětí „sociálního koronaviru“, jakési sociální chřipky, která sice neničí přímo biologické buňky, ale rovnou lidskou duši. Nahrává k tomu náš život v této aktuální době, který je hostitelem destrukce. Nejméně dva řetězce supermarketů v ČR obdržely pokyny uskutečnit interní „regálové přestavby“ jednotlivých prodejen, aby se zčásti zakryla nákupní panika českých spotřebitelů, kteří skupují mouku, těstoviny, rýži, luštěniny, mraženou zeleninu, zachlazené maso, sýry, konzervy, sušenky atd. Chytré, ale průhledné. Tyto „regálové přestavby“ překryjí částečné (a takto zdůvodněné) nedostatky v sortimentu.

CO JE VLASTNĚ KORONAVIRUS?

Epidemie a pandemie měly zprvu zřejmě jen bakteriální původ. Počínaje prvním historicky doloženým dýmějovým morem v roce 541 n. l. v Konstantinopoli, kde umíralo až 5000 lidí denně.

Bakteriální infekci zastavil až objev antibiotik, jejichž vývoj trval staletí, ale akceleroval od objevu Louise Pasteura v roce 1877 a realizoval se jejich uvedením do klinické praxe ve 40. letech 20. století. Mezistupněm byl objev Alexandra Fleminga v roce 1929, popsaný ve vědecké literatuře. Mezitím bakteriální epidemie nahradily virové.

S viry lidské poznání narazilo. Je to sto let, co na světě řádila tzv. španělská chřipka. Virová pandemie. V letech 1918 až 1920 na ni zemřelo 50 až 100 milionů lidí. Byly noviny, ale nebyly televize, internet, přesné statistiky. Lidé pohřbili své mrtvé a život šel dál, přes řadu „nehod“ (jako třeba II. světová válka a jiné války) se opravil a byl pořád velmi krásný. Po stovce let na přelomu roků 2019 až 2020 za tři měsíce zemřelo na jinou chřipku ("koronavirusovou") asi 2800 lidí. Jsou desítky tisíc pozitivně testovaných, většinou s lehkým průběhem. Na běžnou sezónní chřipku přitom umírá v posledních letech v ČR až 2000 lidí ročně.

My šílíme. Přitom před stem let umíraly dva až čtyři miliony lidí měsíčně. Šílenství narůstá a zrychluje se s tempem růstu čtverce vlivu médií a možností komunikace ve 21. století. Ale život zase půjde dál a bude krásný, opraví se. Můžeme ho mít ještě lepší, nejen s rozvojem medicíny. Ebola, SARS i Covid-19 (tedy aktuální koronavirus) atd. jsou vlastně všechno chřipky, které jsou způsobeny viry, tedy parazity, nebuněčnými organismy, které potřebují hostitelskou buňku, bez cizí pomoci nedokážou vyrobit žádnou energii, ani se množit.

CO JSOU VIRY?

Jsou to zbabělé hyeny, snaží se odsávat energii silným i slabým, ale vítězí jen nad nejslabšími, starými, dětmi, nad nemocnými a oslabenými buňkami, vyvolají virový zápal plic a zničí život, který mohl trvat ještě relativně dlouho. Viry jsou primitivní formou některých lidských vlastností, nesou flagrantní charakteristiky určitých lidí. Samozřejmě tento případ evokuje filozofickou obci uvažovat o tom, jak v rámci určení Boží vůle či jiného mechanismu konsekvencí biologicko-zoologických a psychologických souvislostí lidské existence vznikají maléry jako třeba epidemie. Je to trest či napomenutí? Jsou to kruhy Pekla či pobídky k jinému myšlení? Všechna dosavadní praktická řešení v celosvětovém či kontinentálním nebo národním rozměru jsou špatná, přepjatá, nedomyšlená, zmatená.

KORONAVIRUS V NÁS

Zcela nepochybuji o tom, že lidský život bude významně lepší, když budeme soustavně ničit parazity mezi sebou. Viry v podstatě představují buněčný fašismus. Jsou předobrazem ničivých sil lidského úsilí činit jeho svět lepším. Od buněčného fašismu ke společenskému zlu je cesta velmi krátká, pokud si ji uvědomujeme. Svým fyzickým i duševním zdravím, vzděláním, pozitivním přístupem k životu, zralým úsudkem, úsilím pacifikovat vychcánky a příživníky v práci, mezi sousedy a ve veřejném prostoru. Čili také dobře rozlišovat, jaké volíme politiky, z nichž někteří potom jmenují do funkcí další úplatné a nepoctivé parazity a manipulátory, kteří nás okrádají o naši energii, vysávají nás, ohrožují naše bezpečí, lžou, snaží se nás okrást o vůli mít lepší život.

Je to paradox. Boj se společenským sofistikovaným zlem je vlastně stejný jako boj s primitivním virem. Nefungují antibiotika (jako proti bakteriím), jedině jako podpůrná léčba proti oslabení organismů jinými infekcemi. Musíme neustále nacházet nová virostatika a antivirotika. Bránit se a bojovat. Nechci být mravoučně patetický, ale střet se společenskou chřipkou, bitva se sociálním koronavirem, je složitější než souboj s armádou zhruba 5000 známých a mutujících virů. Jen si promítněte českou společnost od Hradu přes vládu, sněmovny, justici, policii, státní úřady, až do místních zastupitelstev a snadno zjistíte (jen z veřejně dostupných zdrojů), že se naše komunita nachází ve stavu sociální virové epidemie, zatímco WHO ještě v tomto případě stav pandemie nevyhlásila. Proč taky? Ve „svaté knize“ WHO Mezinárodní klasifikace nemocí... (MKN/ICD) s číselnými kódy (aktuální verze MKN-10) zatím neexistuje kolonka pro nemoc „sociální grázlovství“, což je choroba nesmírně infekční, prudce nakažlivá.

Autor: Pavel Skramlík | pátek 13.3.2020 8:30 | karma článku: 13.08 | přečteno: 454x

Další články blogera

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma článku: 25.97 | Přečteno: 633 | Diskuse

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 105 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.92 | Přečteno: 526 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 518 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2965

Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...