Stav českého myšlení, blbec Trump aneb jak skončí případná válka Íránu s USA

8. 01. 2020 9:00:00
Když byl íránský generál Kásim Sulejmání zabit 3. ledna u letiště v Bagdádu raketou z amerického dronu, připadlo mi vhodnější využít svého práva častěji mlčet a nepronášet své veřejné soudy na rozdíl od dřívějška.

Pracoval jsem v médiích několik desítek let a docela mi to stačilo.

Když jsem si o víkendu přečetl v českých médiích a na sociálních sítích různé komentáře a statusy, tak jsem byl sice inertní vůči pocitům lítosti či potěšení ze smrti Sulejmáního, ale zachvátil mě hluboký smutek nad stavem myšlení české gramotné veřejnosti.

Za den je společnost rozdělená

Jak je rozdělená, doslova rozebraná a vystavená nájezdům různých hord od „influencerů“ (jak se moderně říká – a netýká se to jen reklamy), manipulátorů, nádeníků z PR agentur, politiků, názorových exhibicionistů atd. až po flagrantní zatvrzelé pitomce, frustrované sociálními a osobními neúspěchy a podobně. Při určité znalosti analytických metod a cviku lze často přesněji určit, kam zařadit „zdroje“ těchto destrukcí myšlení, i jejich cíl. S použitím speciálních softwarů v elektronické infrastruktuře a dalších zdrojů dokonce dost přesně.

Události přicházejí ve vlnách samy, stejně jako ta o Sulejmáním či zprávy o zahájení raketového bombardování amerických základen v Iráku. Vždy přijde nějaká další. Pokaždé se aktivuje nějaký mechanismus působící na veřejnost. Pak se člověk nestačí divit, co udělá s myšlením normálních lidí v české kotlině událost, jež se odehrála u iráckého Bagdádu, vzdáleného zhruba 4000 kilometrů, při níž zemře člověk, jehož jméno a tvář dosud 99 % Čechů dosud neznala.

Lidé, co se 3. ledna zajímali jen o to, jaké jsou v tom či onom supermarketu či nákupním středisku slevy, najednou vypnou jeden okruh myšlení, přeladí na jiný, a začnou řešit světový mír. Zahájí to citace zpráv z Bagdádu na portálech, webech, FB a podobně. Akceleruje to vyčpělý ministr kultury, jemuž vládní kolegové zapomněli vysvětlit, že už není ministrem zahraničí. Další se musejí chtě nechtě přidat. Ozve se střelený zelený politický ztroskotanec se svou teorií, přidají se další politické nuly. Další opatrně příštipkaří. Do práce se dají komentátoři a influenceři různého typu.

Odpoledne je společnost rozpolcená. Hádá se.

Za všechno může Trump

Jedni řeší, zda prezident Trump nechal zabít Sulejmáního, protože podepsal rozkaz k akci pod tlakem blížící se volební kampaně, která musí být vítězná. Druzí tvrdí, že tím Trump volby prohraje nebo si je zkomplikuje. Třetí jsou si jistí, že Trump chce vyvolat novou válku na Blízkém a Středním Východě pod tlakem zbrojařské lobby. Nebo svým razantním zákrokem vůči Sulejmánímu získává body kvůli smetení impeachmentu. Čtvrtí hlásají, že Trump dostal Česko do ohrožení, protože kdyby Írán napadl USA, pak jsou Češi jako členové NATO spojenci Ameriky a budeme ve válce. Vlastně by už měla probíhat mobilizace. Najednou je v Čechách víc komentátorů, než bývá nablito v alejích po nějakém místním derby. Pomalu každý, kdo má do zadku díru, nabízí nápovědu, co si mají Češi myslet.

Šeherezády

Češi v takových situacích zapomínají na to, že mají vlastní problémy. Že totiž máme životní úroveň na hranici druhé a třetí třetiny standardu Evropské unie s třetinovými příjmy vůči průměru. Že prosperitu ekonomiky nevyřeší halasně vyhlašovaná nejnižší nezaměstnanost v EU a vyšší minimální mzda na úrovni necelých 600 €, ale vysoká zaměstnanost ve firmách s nejvyšší možnou přidanou hodnotou a průměrné výdělky na úrovni 3400 €. Že průměr důchodů je 37% oproti výplatám v době pracovní aktivity, zatímco standard v zemích EU je 60 až 100%. Že nárůsty průměrných výplat požírají růsty cen spotřebního zboží, nákladů na bydlení, energie, inflace. A tak dále...

Sakra práce, copak starost o zabití íránského generála 4000 km od Prahy a předvolební situace prezidenta USA Donalda Trumpa ve Washingtonu vyřeší problémy v Praze či na Ostravsku nebo na severu Čech? Průměrné mzdy v Česku, ceny cibule a slevy na podzimní salátové brambory? Ani náhodou. Ale Čechy to zaměstná a rozdělí.

Cílem totiž není společnost spojovat, ale rozdělovat. To jsou staré triky. Společnost stmelená jednotou je nebezpečná. Mohla by se nakonec opravdu spojit... Například proti vládnoucí garnituře... A tak jsou naši nejvyšší představitelé něco jako Šeherezády. Vykládají nám pohádky o naší sladké současnosti a smějí se tomu, jak je společnost rozbitá, reje populistů a komunistů situaci jen eskalují.

Likvidace Sulejmáního byla rutina

V tom všem zaniká, proč byl podniknut raketový útok na Sulejmáního. Prezentuje se to dokonce jako výjimečná záležitost. Není to pravda. Likvidace špičkových teroristů na Středním a Blízkém východě raketami či komandy US Army je standard. Preferovali ho už republikánský prezident George W. Bush ml. (2001 – 2009), demokrat Barack Obama (2009 – 2017, nechal mj. zlikvidovat Bin Ládina), pokračuje v něm Donald Trump. Je to způsob, jak nebojovat s celou zemí ve válce, ale bez značných civilních obětí eliminovat osobnosti terorismu kdekoliv. Takhle byli zlikvidováni Usáma bin Ládin, al Bagdádí, Awlaki, al Harzí, al Sudání, az Zarkáví, al Wuhajsí atd. Nic výjimečného.

Sulejmání opisoval

Také si musíme říci, kdo byl Kásim Sulejmání. Byl to terorista, jemuž bylo zajištěno výlučné společenské postavení a nesmírná moc státem Írán. A tato země je jednoznačně policejní a armádní diktaturou.

Byl oficiálně důstojníkem či generálem íránské armády, byl velitelem Íránských revolučních gard (IRG, elitních jednotek v počtu zhruba 125 000 mužů v rámci půlmilionové armády, nazývaných Kuds či Quds). Byl autorem strategie obrany Íránu v rámci koncepce „tří drápů íránského tygra“. Nejvyšším představitelem Íránu je duchovní vůdce Sajjid Alí Chameneí, v jehož područí je oficiální prezident Hasan Rúhání. Mohou vládnout a Sulejmání konat.

Měl jako druhý nejvyšší velitel íránské armády téměř neomezenou pravomoc. Prosadil strategii, že Írán musí bojovat o svou svobodu, bezpečnost a vliv především mimo hranice Íránu. Proto organizoval a finančně podporoval ze státní kasy různé šíitské milice v Sýrii a Iráku, v Libanonu, vyzbrojoval Hizballáh na území Izraele. Není to nic nového. Je to ruský model, použitý už v Afghánistánu, Moldávii, v Gruzii, v Karabachu atd., naposledy na Ukrajině a na Krymu. Sulejmání ho jen opsal. Je to totéž, jako kdyby Česko bojovalo za svou svobodu třeba na Ukrajině, zorganizovalo z tamních krajanů milice, vyzbrojilo je, financovalo, nakoupilo žoldáky a pod nějakým sloganem (např. Užhorod byl vždycky náš!) by tam dělalo bordel. Umíte si něco takového představit?

Zemřel jako hlupák

Sulejmání především proslul jako nepřítel Američanů v jejich přítomnosti na Blízkém Východě, jako nepřítel Židů a Kurdů. Organizoval akce proti jejich uskupením, ačkoliv v jisté fázi musel akceptovat úsilí Kurdů v boji proti Islámskému státu. „Dojel“ na své akce proti Američanům a jejich základnám, ocitl se na toplistu teroristů. Byla to jen otázka času, kdy ho něco trefí. Zemřel jako hlupák, který si myslel, že už je takový mocný a slavný geroj, že už se mu nemůže nic stát. Zapomněl na opatrnost. Údaje o tom, kdy přiletí v pátek do Bagdádu a kam pojede, v jakém autě atd., musel poskytnout tajným službám někdo z jeho nejbližšího okolí. Přiletěla prskavka, pic, je po generálovi, teskní celý Irák a Írán, na jeho pohřbu zemřelo 50 lidí... Všichni truchlí za Sulejmáním, ale těch 50 mrtvých je vlastně jen „čučka“! Komu záleží v muslimském světě na hodnotě jednoho lidského života? To je měřítko, s nímž se nemůže evropský křesťan a vůbec člověk jako takový s respektem ke každé lidské osobnosti srovnat!

Trump je možná buran, ale ne blbec

Sulejmání byl zhruba 20 let zárukou udržitelnosti náboženské diktatury islámských ajatolláhů. Tento krutý válečník byl „posvěceným plánovačem smrti“, neboť organizoval zabíjení a občanské války kdekoliv a kdykoliv. Tragickým příkladem jeho aktivit je Jemen, jehož většinu území ovládají šíitské milice Huthíů, vyzbrojované a financované Íránem (přitom v zemi mají převahu obyvatelé hlásící se k sunnitskému islámu).

V Čechách dokonce vznikla úplně schizofrenní atmosféra, že největším zločincem světa je prezident USA Donald Trump, když nařídil zlikvidovat špičkového státního teroristu a organizátora občanských válek s distinkcemi íránské armády, jenž byl „andělem zla“. Až tak lze zdeformovat myšlení českého občana, který pod vlivem médií a sociálních sítí takřka ztratí schopnost vlastního úsudku.

Být Američanem, tak bych asi nevolil Trumpa, protože je to poněkud nevychovaný kovboj, možná i vyložený buran, ale určitě bych mu nepřipisoval, že je terorista, pose*a a hlupák. Drží se pravidla, vyřčeného největšími americkými prezidenty, že prezident USA není prezidentem demokratů, republikánů, liberálů nebo libertariánů atd., ale prezidentem všech Američanů.

Dobře ví, co dělá

Dle mého mínění moc dobře ví, co dělá. Ví, že Írán je diktatura se snahou dominovat v regionu (včetně jaderného programu) s podporou Ruska oproti Saúdské Arábii, spojenci USA. A Saúdi jsou schopni pragmaticky tolerovat Izrael, demokratickou a civilizační špičku oblasti, sekularizovaný stát, lídra technického a vědeckého rozvoje regionu Blízkého a Středního východu. Když nechal raketou popravit Sulejmáního, tak si byl dobře vědom odvety Íránu.

Nechal nastavit protileteckou a protiraketovou obranu tak, aby následky odvety byly co nejmenší (a v tom je US Army špička) a nachystal se tak na válku, v níž se bota amerického vojáka ani nezapráší íránským pískem. Z informací, které lze vyčíst z amerických veřejných zdrojů, skončí případná válka mezi Íránem a USA za několik hodin či dnů. Z letišť se zastaralými bojovými letouny různých značek, z pozic tankových vojsk s téměř prehistorickými stroji, z raketových základen a lokací obrněné pěchoty, se stanou během krátké doby jen šrotiště. Sulejmání byl možná jako zákulisní hráč "zástupných válek" mimo území Íránu geniální, ale v organizaci armády to byl babral.

Přeživší pěchota ani nebude mít proti komu vyrazit, nebude mít nepřítele. Ten bude sedět u kafe v Pentagonu a jeho operátoři u joysticků. Početní a technologická převaha US Army přežije všechny silné řeči ajatolláha Chamenejího. Íránská armáda sice disponuje balistickými raketami s doletem do 2500 km, ale to není dost na výhru proti USA a NATO. Promluví hrubá síla, která dosud nebyla uplatněna. Případná válka - pokud k ní vůbec dojde - skončí po třech dnech u jednacího stolu, od něhož odejde Chamenejí blahovolně a důstojně jako poražený dobroděj svého lidu.

Autor: Pavel Skramlík | středa 8.1.2020 9:00 | karma článku: 44.28 | přečteno: 8835x

Další články blogera

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma článku: 25.97 | Přečteno: 633 | Diskuse

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 156 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.92 | Přečteno: 561 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2965

Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...