Šéf KSČM Filip propásl šanci slušně mlčet

27. 11. 2019 10:09:52
Euforický oder oslav 30. výročí 17. listopadu 1989, ovanutí svobodou a demokracií, ještě ani nedozněl. Ale už se do něj zase vetřel komunistický puch bagatelizace úcty k obětem, které touhu po svobodě fyzicky nepřežily.

Mám na mysli prohlášení předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který komentoval úterní oznámení Státního zastupitelství pro Prahu 1, že zahajuje trestní stíhání někdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše (97), expremiéra Lubomíra Štrougala 95) a exministra vnitra Vratislava Vajnara (89) kvůli zneužití pravomocí veřejného činitele, jako „zástupné téma opozice.“

Obvinění se svým jednáním podle Státního zastupitelství dopustili jednání, v jehož důsledku bylo zastřeleno na hranicích při pokusu o jejich ilegální překročení devět lidí a šest dalších zraněno.

To nemá nic společného se současnou politikou v demokratickém Česku, nic společného s vládní koalicí či opozicí. Souvisí to pouze s úctou vůči obětem, s respektem k právu, svobodě, slušnosti a lidskosti. Prohlášení soudruha Filipa je jen svědectvím o jeho bezduché a bezedné hlouposti, cynismu, ignoranci. To není „zástupné téma“. Je to jen další důkaz o tom, že komunismus do slušné společnosti nepatří.

Důvodem ke stíhání bylo objevení ve své podstatě nezvratných archivních dokumentů, že obvinění o střelbě na uprchlíky věděli, případy jim byly hlášeny ve svodkách, ale ignorovali je, nezasáhli ve smyslu svých pravomocí. Jinými slovy nechali střílet pohraničníky na hranicích tzv. „kopečkáře“ jako králíky a ignorovali právní pořádek.

V roce 1966 (16. prosince) byl schválen v OSN Mezinárodní pakt o lidských a politických právech, Československo ho podepsalo v roce 1968 a uznalo ho usnesením Federálního shromáždění 11. 11. 1975. Podle čl. 12 „Každý může svobodně opustit kteroukoli zemi, i svou vlastní“ a „Nikdo nesmí být svévolně zbaven práva vstoupit do své vlastní země.“ Na rozdíl od Všeobecné deklarace lidských práv, přijaté OSN v roce 1948, která měla spíše obecný a doporučující charakter, šlo už o mezinárodní závaznou právní úmluvu.

Jakeš, Štrougal a Vajnar ignorovali právní normy a nezměnili předpisy pro bezpečnostní složky, které mohly střílet dál.

Soudruh Vojtěch Filip flusnul do tváře 280 obětí, jejichž život skončil v letech 1948 až 1989 na hranicích s Německem a Rakouskem.

Osud těchto obětí zdokumentoval Ústav pro studium totalitních režimů. Patrně prvním zastřeleným nebyl uprchlík, nýbrž převaděč Jan Anděl, západní voják, držitel dvou Čs. válečných křížů a dvou medailí Za chrabrost, mj. účastník bitvy u Dunkerque. Byl zastřelen 11. 4. 1948 u vesnice Libá na silnici do Kammersdorfu poblíž Františkových Lázní asi dva kilometry od hranic strážmistrem Lébrem ze samopalu. Anděl vedl větší skupinu, v níž bylo i šest dětí. Početná patrola Pohraniční stráže na ni čekala patrně na udání.

Anděl nevystřelil, i když měl pistoli. Lébr současně těžce postřelil kolegu strážmistra Řezáče pěti ranami, ale ten přežil. Poslední obětí byl 15. 5. 1989 osmiletý Kevin Strecker z NDR, jehož rodiče projeli volhou závoru ve Strážném. Ve voze, který po 100 metrech havaroval, byli kromě Kevina tři jeho sourozenci Marco (10), Steven (3,5) a Dusty (2), otec, jeho družka a bratr. Hlídky, které údajně střílely jen pro výstrahu, našly uprchlíky v lese.

Celkem bylo přímo zastřeleno 146 lidí, další zemřeli po výbuších min, na drátech s vysokým napětím, jiní se utopili, zemřeli při nehodách, zhruba 11 až 16 lidí zvolilo v obklíčení raději sebevraždu.

I kdyby se ti tři velmi staří matadoři komunistických vlád a elity KSČ dostali před soud, tak už v jejich věku vůbec nezáleží na tom, zda budou odsouzeni. Stačí prosté konstatování: Skutky se staly, byly to trestné činy, jsou vinni, soud však od trestu vzhledem k uplynuvší době a věku pachatelů od trestů upouští. Bylo to špatně!

Soudruh Vojtěch Filip však propásl velkou šanci – právo slušně mlčet.

Autor: Pavel Skramlík | středa 27.11.2019 10:09 | karma článku: 26.10 | přečteno: 608x

Další články blogera

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma článku: 25.97 | Přečteno: 633 | Diskuse

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 488 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2965

Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...