Špatný princip Evropy i českého státu

2. 08. 2019 8:10:27
Jsme úplní pitomci, nebo ještě dokážeme myslet vlastní hlavou? Přijde mi, že "natržená" Evropa začne ještě víc blbnout.

Jsem několik týdnů významně zasažen tím, jak Evropskou unii a její státy, téměř ikonickou komunitu kapitalismu, demokracie, slastného rozvoje ekonomik zúčastněných států a životního standardu jejich obyvatel, začal výrazně zachvacovat populismus, kryptokomunismus a socialistická zelená demagogie.

Asi mi to spustila nová předsedkyně Evropské komise, Němka, paní Ursula von der Leyen, patrně přísežná „merklovka“, matka sedmi dětí, ale došlo by k tomu i bez ní. Ale ta „šedá myš“ ze tří vlád Frau Merkel z rodiny s významnou politickou a diplomatickou minulostí mne fakt dostala. Jsem starší ročník, velmi dalek rychlých soudů. Čekal jsem na reakce na její dva obratné volební proslovy, jež ji vynesly do čela hierarchie EU. Výsledek byl stejný jako první dojem. Vlastně žádná zásadní oponentní stanoviska.

Madam von der Leyen zamávala zejména prapory evropské minimální mzdy a neutrální uhlíkové zóny v Evropě do roku 2050.

Ad minimální evropská mzda: to tedy pardon, paní von der Leyen, nemůžu se těšit na chvíli, kdy srovná EU důstojné minimální hodinové mzdy v Lucembursku (11,97 €/h), Francii (10,03 €/h), Nizozemsku (9,91 €/h), Irsku (9,80 €/h), Belgii (9,66 €/h), Německu (9,19 €/h)... s Českem (3,11 €/h),... Bulharskem (1,73 €/h). Atd. Nepočítaje v to mzdy v Lichtenštejnsku, Norsku, Švýcarsku, San Marinu, na Islandu, což jsou státy, jež v EU nejsou, ale všech výhod EU využívají, a mzdy mají vyšší. Dávno předtím budu mrtev a nedočkám se vašich vznešených cílů.

Idea minimální mzdy je prostě socialistická ekonomická pitomost. Patrně se nedočkám ani toho, aby průměrná měsíční mzda pracujících občanů Česka překročila 35% příjmů např. pracujících občanů Německa. Zůstaneme ve sféře levné práce z východní Evropy, která tak dobře udržuje standard západní Evropy. Jojo, paní předsedkyně, to je hodně blbý...

Ad neutrální uhlíková zóna: paní von der Leyen je ve věku 60 let a na rok 2050 nám může hypoteticky slíbit cokoliv. Bude jí v té době 92, přičemž za pět let může být se svou funkcí v kopru. Klidně v její kůži slíbím, že veškerou elektrickou energii budou vyrábět hlodavci ve svých rotačních běhátkách, solární panely a větrníky, a auta budou jezdit na vodu. To není o vizi, to je o pragmatické nepravdě... Kulantně řečeno...

Nemluvě o tom, že by to stálo tolik peněz, že by to přivedlo ke státnímu bankrotu i Německo.

Ty sliby na startu do funkce předsedkyně EK jsou jenom legrační přísliby, jimž tleskají komunisté, populisté, socialisté a zelení. Až tam se to dostalo...

Obvykle se říkává, že když nějaká země či národ, případně vyšší komunita, vývoj společnosti předvídá, tak je to „bohudík“. V českém případě je to „bohužel“. Česká společnost bohužel absolvovala od tzv. „sametové revoluce“ 17. listopadu 1989 vývoj nikoliv od totality k demokracii, ale vývoj od řízeného transferu komunistické moci do jejího měkkého pádu do demokratických polštářů rozkradené země, z nichž nyní řídí vládu hnutí ANO a vazalská sociální demokracie, s podporou komunistů a latentním přicmrdováním SPD. My už to všechno známe. Stačili jsme svůj stát dokonale rozkrást a dostat ho do setrvale udržitelné životní úrovně na hranici spodní třetiny standardu EU. Na komunistické a populistické tendence vývoje společnosti jsou Češi velmi citliví. Současný vývoj poměrů v EU je nemůže překvapit, jenom totálně naštvat.

Češi jsou prostě avantgardou politologických teorií. Ačkoliv se cítím coby spisovatel především romanopiscem, tak jsem vybočil a před několika dny jsem vydal knížku Špatný princip státu/Rozkradený ráj demokracie. Záměrně u ní neuvádím odkaz na ni, abych nebyl nařčen z reklamy vůči vlastní knížce. Ostatně kdo chce, ten si ji najde. Tam je všechno. Princip tohoto státu je opravdu špatný. Byl masívně rozkrádaný, privatizací, aférami kolem LTO, konkursními mafiemi, přebujelým státním aparátem, robustními útoky na státní a evropské dotace, klientelismem, pletichami.

Majoritně mi vadí ten vší podtext současných událostí. Dobře zajištěným pracujícím a důchodcům západní Evropy ani nenapadne řešit nějakou solidaritu s východoevropskými spoluobčany. Proč taky? Vždyť se mají dobře. Není jim co zazlívat. Východ Evropy však jen doufá, prská, je zklamaný, přitom si dost dobře neuvědomuje, že její možný blahobyt rozkradli její vlastní vládci. Tam je ta hranice, která pořád dělá z jedné Evropy pod křídly EU Evropy dvě.

Paní Ursula von der Layen k jedné sjednocené Evropě zatím nepřispěla. A pokud bude ve své omezenosti nahrávat komunistům a populistům, pak jen prohloubí marasmus, na němž myšlenka EU zhavaruje.

Autor: Pavel Skramlík | pátek 2.8.2019 8:10 | karma článku: 27.22 | přečteno: 924x

Další články blogera

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma článku: 25.97 | Přečteno: 633 | Diskuse

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 161 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 579 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2965

Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...