Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Psi štěkají a karavana táhne dál

Sobotní hradní ceremoniál vyznamenávání významných osobnosti prezidentem republiky při příležitosti státního svátku vzniku Československa v roce 1918 byl velmi důstojný. Byla to důstojná parodie.

Akceptuji, že prezident může vyznamenat, koho chce. Zejména pokud jde o významné Čechy. Ba i skvělé cizince, jejichž činnost byla ve prospěch České republiky zvláště významná, veřejně známá a oceňovaná.

Nevím však, proč řád Bílého lva v I. třídě v tzv. občanské skupině Za zvláště vynikající zásluhy ve prospěch České republiky dostal slovinský prezident Borut Pahor, bývalý komunista, nyní sociální demokrat, nevýrazný exposlanec EP a nepříliš úspěšný premiér. Nebo další sociální demokrat Michael Häupl, Rakušan, bývalý dlouholetý primátor Vídně. Stejně tak bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, na jehož místě bych si spíše dokázal představit již zesnulého bývalého ministra zahraničí Hanse-Dietricha Genschera. Zeman řekl, že Schröder je jeho přítel. Inu, myslím, že Bílý lev by neměl patřit do kategorie odměn za utajené zásluhy a kamarádčoft. První muž státu k tomu přistupuje dle pravidla „psi štěkají a karavana táhne dál.“

Nelze říct ani slovo proti rozhodnutím vyznamenat Řádem bílého lva I. třídy ve vojenské skupině generálské osobnosti, ba ani v případě vyznamenaných Řádem Tomáše G. Masaryka a Medailí za hrdinství. Avšak ve „třídě“ Medaile za zásluhy I. stupně, v níž se mísí kromě Elišky Haškové-Coolidge sportovci, vědci, umělci a „veleduši jiného poslání“ je hodnotový chaos.

Zejména umělci si vydělávali svou vyznamenanou službou pro republiku obvykle obrovské peníze a jejich „obětí“ pro slávu tohoto státu byla popularita. Srovnání Karla Kryla, již vyznamenaného, s jiným písničkářem Jaromírem Nohavicou, metálovaného nyní, při porovnání všech občanských aspektů, připadá směšně, ledaže by u Nohavici převážila schopnost hrát scrable. Ocenění patrně nejhoršího známého českého filmaře Zdeňka Trošky s jeho plytkými komediemi a pohádkami doslova karikuje institut státního vyznamenání. Když to porovnám s kvalitativní hutností jiného filmaře Jana Hřebejka (ale toho asi nikdo na metál nenavrhl), nebo Zdeňka Svěráka (pravda, už jednu medaili dostal od V. Havla v roce 1999), který je neumdlévajícím robustním zjevem nadání pro film, divadlo a slovesnou kulturu, tak se mi z toho svírá žaludek.

Inu, budiž, pan prezident Miloš Zeman zase všem dokázal, že si může dělat, co chce, a jak chce. Je to jeho právo. Jen zapomněl na to, že tyto jeho výnosy mohou postrádat společenský respekt, který by měl být pro prezidenta země celkem důležitý.

Projev Miloše Zemana, k němuž jej provázela jeho choť, byl mimořádně dobrý. Možná nejlepší z těch „metálových“ v jeho funkčním období. Měl jsem chvíli pocit, že k řečnickému pultíku ani nedojde, působí velmi nemocně. Ale za pultíkem ožil, jako rétor je prostě stále skvělý. Bylo jen dobře, že ceremoniál byl tentokrát velmi zkrácen, nejspíše s ohledem na to, že pan prezident opravdu není v blyštivé zdravotní formě.

Musím však odbočit. Možná nekonzistentně. Dne 27. října se konal v katedrále Sv. Víta na Hradě benefiční koncert, jehož smyslem bylo získat finanční prostředky pro postavení nových varhan katedrály, které dosluhují. Jeho vyvrcholením byl celkem krátký projev kardinála Dominika Duky v doprovodu špičkových hodnostářů Ekumenické rady církví, a jejich společná motlitba.

Označuji se za „praktikujícího ateistu“, ale Dukův projev na mne učinil větší dojem než ten Zemanův. Duka mluvil o obavách z budoucnosti, byl velmi zdrženlivý, korektní. Přesně v té poloze se po parlamentních volbách nacházíme. Drtivě vyhrála ta nejpopulističtější strana ANO, s níž se dosud žádná ze stran nechce dát dohromady v koalici, aby nepoškodila svou budoucnost. Všichni se jí bojí, ale žádná z dalších stran se nechce levně oddat spolupráci za podíl na moci. Prezident ANO podporuje. S problematickým lídrem - ať chcete či nechcete to tak nazvat - který postupuje dle pravidla „psi štěkají a karavana táhne dál.“ Je prostě nejsilnější a tečka. Kromě SPD všechny strany deklarují, že jdou do opozice. Třeba se to za pár dnů či týdnů změní, ale charakterizuje to klima české společnosti. Je rozdělená, znesvářená, nejednoznačná, vítěz není vítěz, poražení spekulují, protože nejsou úplně poražení. Hnutí ANO půjde na ruku jen Okamurova SPD, další populistická partaj. Ano (nikoliv ANO), vzhlížíme k budoucnosti s obavami a úzkostí.  Nikdy dosud nebyla tato společnost tak zoufale rozbita.

Jakkoliv jsem věřící bez konkrétního boha a církve – pomáhej nám Bůh.

Autor: Pavel Skramlík | pondělí 30.10.2017 8:12 | karma článku: 32,91 | přečteno: 4310x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.