Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po Cibulkově siderickém kyvadle dorazí k volbám i Copperfield?

Teď opravdu nevím, jestli žiju v zemi velmi vyspělé, nebo v nějaké ezoterické říši duchů. Do kampaně před parlamentními volbami pronikl Petr Cibulka se siderickým kyvadlem. Přijde příště David Copperfield?

Člověk si už na leccos zvykl. Na to, že politici lžou a kradou, zcela nepochybně se nechávají uplácet zejména v případech státních zakázek napříč politickým spektrem, slouží různých lobbyistickým skupinám a firmám. Že jsou agenty Moskvy, Pekingu, možná i někoho jiného. To by ještě ušlo. To už je normální. Ale že do veřejnoprávních médií pár dnů před parlamentními volbami několikrát pronikne lídr Pravého bloku Petr Cibulka se siderickým kyvadlem, jako hlavním argumentem politického boje, mě šokuje. Politika není ezoterika a její šíření veřejnoprávními médii je výsměch veřejné službě.

Nic proti tomu, že Pravý blok s Cibulkou tyto šance dostal, to je prostě demokracie. Ale jakožto plátce koncesionářských poplatků za veřejnoprávní rozhlas a televizi protestuji. Co bude dál? Přijde po siderickém kyvadle jako politický argument co? Vykládání z karet, magie, virgule, křišťálové koule? Nebo si snad nějaká politická strana najme Davida Copperfielda, který nechá zmizet korupci a klientelismus jako Sochu svobody nebo Orient Express? Za to tedy platit nebudu! Cibulka už mele ezoterické nesmysly o kyvadle pět let a tahle argumentace patří na Youtube nebo do pochybných nočních programů soukromých televizí.

Musím se vrátit trochu zpět. Petr Cibulka byl mým spoluvězněm v kriminále v Minkovicích na přelomu 70. a 80. let. Tahle basa byla zvláštním komunistickým zařízením pro likvidaci odpůrců režimu. Vznikla jako ústav Sboru nápravné výchovy (SNV) na základě tajného rozkazu tehdejšího ministra vnitra Rudolfa Baráka v roce 1958. Vedení SNV, dobře instruované, vymyslelo ďábelský koktejl personální struktury vězňů. Na jedné straně to byli recidivisté, notoričtí zloději, loupežníci, členové lokálních galerek, sexuální delikventi, podvodníci, vrazi, pachatelé trestných činů těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti, na druhé straně slušní lidé: tzv. kopečkáři, kteří se pokoušeli ilegálně opustit republiku, političtí vězni, dále lidé, kteří měli německé, švýcarské, australské, kanadské a jiné pasy a občanství, ale na základě amnestií se vrátili domů natrvalo, nebo aspoň na návštěvu svých příbuzných (komunisté je tu nechali pár dnů běhat, nebo i několik měsíců či dokonce let i žít, a pak je zavřeli za vymyšlené kriminální činy, například za přípravu špionáže).

Političtí vězni zde seděli nejen za politické paragrafy, ale i za tzv. zástupné kriminální trestné činy, které na ně StB a policie ve spolupráci s justicí navlékli. Takhle se před světem falšovaly statistiky o počtu politických vězňů v tehdejším Československu. Ta „pravá kriminální“ subkultura měla ty „ostatní“ zcela zdecimovat. Měla na to pokyny i „kompetence“, samozřejmě za různé výhody.

Petr Cibulka v Minkovicích naprosto vynikal. Nenechal se do ničeho zavléct, u klasických kriminálníků měl respekt. Bachaři z něj byli naprosto nešťastní. Cibulka byl často kázeňsky trestán, byl vyhledávaným vězněm pro „filcunky“, chodil často „do díry“, jenže při všech kázeňských řízeních a konfliktech s minkovickými policajty měl přednášky o dodržování lidských práv, demokracii. Většina těch bachařů byli úplní tupci, Cibulkovi dokázali chvíli odpovídat poučkami získanými při politických školeních a z přednášek na VUML, což jim nadlouho nevystačilo. Cibulka byl neumlčitelný, nezlomný, nebál se obušků, smál se jim. Byl chladnokrevný, racionální.

Jenže co se stalo z Cibulky po roce 1989?

Pabebože, je mi to tak líto, jakého cvoka ze sebe Petr Cibulka udělal. Nebyl tím vyvoleným z řad disidentské elity jako Havel, Dienstbier, Uhl, Benda a další, kteří se dostali do vysokých pozic.

Cibulka zahájil marný boj za politické uplatnění v regionálních, parlamentních, senátních a prezidentských volbách. Přes svůj vysoký morální kredit neuspěl naprosto nikde, protože se v politickém prostředí choval agresivně, povýšeně, iracionálně, dialog s ním byl téměř nemožný, všechny jeho kampaně vyzněly jako fraška. Nyní jeho politická kariéra/nekariéra vrcholí tím, že všude kolem nás jsou agenti KGB/GRU/FSB, poznáme je siderickým kyvadlem, EU se „sovětizuje“, všichni v této zemi jsou vlastně blbci kromě něj, neboť jen on vidí všechna nebezpečí. V Minkovicích byl fenoménem, ale v politické praxi po roce 1989 se nedokázal uplatnit, neunesl nedosažitelnost společenských ambicí. V politice se stal z hrdiny totality exotem demokracie. Většinu jeho pozitivních myšlenek mu vlastně ukradl Tomio Okamura, nejprve se svým Úsvitem, nyní s SPD, o víkendu s nimi uspěje v parlamentních volbách. Protože Okamura lépe ovládá politický marketing.

Cibulkovi zůstane jenom jeho siderické kyvadlo a nekonečný název jeho hnutí. Prostě když dva dělají totéž, tak to není totéž, jak praví stará zkušenost.

Autor: Pavel Skramlík | středa 18.10.2017 8:45 | karma článku: 14,49 | přečteno: 506x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.