Než začnete jíst léky, srovnejte si své zdraví v hlavě

2. 12. 2015 19:42:24
Ze zdraví se stal velký byznys. Je potřeba mu čelit tím nejjednodušším způsobem. Jak? Nebýt nemocný, možno-li. A péči o své zdraví je třeba si nejdřív srovnat v hlavě. Mám pocit, že lékařská péče už se snad ani neposkytuje.

Slýchám to kolem sebe pořád, dokonce i z veřejno-právních médií. Nevěřím vlastním uším, když slyším, že zdravotnictví vlastně prodává služby. Pacienti se z něj vytrácejí. Nahrazují je klienti. Lidé, kteří celý život platili do zdravotního systému a skoro ho nevyužívali, protože téměř nikdy nebyli nemocní (kromě rýmiček, chřipeček, občas nějaký ten zvrtnutý kotník při tenise), jelikož se o sebe dobře starali, jsou ve vyšším věku při příchodu nějakých těch štrapácí zděšeni, za co všechno musejí platit.

Zaprvé je to velmi nespravedlivé. Zadruhé - zdravotnictví hrozně podražilo hlavně kvůli tomu, že se v něm příšerně krade - soudě alespoň dle afér, které stále rezonují a objevují se nové. Zatřetí - předražené zdravotnictví je tu proto, že "zdravotvůrci" udělali za posledních 25 let v tomto požehnaném oboru příšerné množství "minel" manažerským packalstvím.

Dovolím si využít zkušeností svých mnohých přátel a shromáždit jejich výroky - bez učených medicínských termínů a přednášek o psychosomatice - jak být nemocný co nejméně a co nejvíc za "služby klientům" ušetřit.

a/ Péče o vlastní zdraví se musí odehrávat nejprve v hlavě. Vezměte za ně osobní zodpovědnost. Když dojde na léky - tím není míněn například aspirin nebo pastilky proti startujícímu zánětu nosohltanu - tak je něco opravdu špatně.

b/ Poslouchejte signály těla a nepřecházejte chřipky a silná nachlazení. Okamžitě lehejte do postele a vůbec nic nedělejte. Opačný postup se během let "nasčítá" a jsou z toho pak hrozná svinstva.

c/ Nespoléhejte jen na lékaře a nepočítejte s tím, že medicína dělá zázraky. Věřte spíš vlastním instinktům a jednoduchým pravidlům. Příšerně vás bolí hlava a může to být z hladu nebo z psychického vypětí během dne. Než si vezmete prášky, tak se najezte, lehněte a hlavu vypněte. Nebývá to většinou nádor...

d/ Udržujte si čistou hlavu, nelžete nikomu, neklamejte, nedělejte levárny, dbejte na své duševní zdraví a jeho hygienu. Říkejte všechno na rovinu. Vyhnete se zbytečným stresům. Když máte nějakou starost v partnerském vztahu, s kolegy v zaměstnání, s nadřízenými, podřízenými, sousedy atd. - nedržte to v sobě. Mluvte o tom a vyřešte to. Buďte přitom laskaví, trpěliví a empatičtí. Většina lidí vás za to bude milovat.

e/ Myslete na to, že jednou budete také staří a nějaké zdravotní starosti se vyskytnou. Milujte své rodiče, starejte se o ně a vychovávejte své děti v lásce tak, aby se ony pak staraly o vás. Klidné stáří v nemocnici, v LDN nebo v hospicu nenajdete. Klidné stáří si koupit nelze, ale dobré vztahy v rodině a s přáteli lze vybudovat. Nemyslete jen na sebe.

f/ Dělejte práci, která vás uspokojuje, naplňuje a přináší vám pocit, že je prospěšná mnohým lidem. Nedělejte práci, kterou nemáte rádi.

g/ Neodpírejte si dovolenou aspoň dvakrát ročně. Jednou na hory, jednou třeba k moři. Potřebujete mít zážitky, dýchat jiný vzduch. Rok bez dovolené je zabiják. Každý rok bez dovolené vám o rok zkrátí život.

h/ Chraňte své životní prostředí tak, jako své vlastní zdraví. Bude-li to dělat takhle každý, tak bude život zdravější a méně lidí nemocných.

i/ Nemusíte to přehánět se zdravou stravou (tedy pokud už rovnou nemáte žaludeční vředy nebo poruchy metabolismu) - jen úplně základně, například že vyměníte vepřové maso za krůtí, nebo si občas odpustíte uzeniny ve prospěch jablek, kiwi atd., tučný sýr za zeleninu, knedlíky za luštěniny... Důležitější je, jak si svá jídla vychutnáváte a zda posloucháte hlas těla, co chce. Stane se vám, že pět let nesníte žádný jogurt nebo nevypijete litr mléka, protože je nemáte rádi, ale jednou se zastavíte v obchodu u regálu s takovým zvláštním pocitem - koupíte jogurt a sníte ho ještě před krámem, nebo do sebe vylejete kelímek smetany hned za pokladnou. To je příklad hlasu těla.

j/ Sportujte ctižádostivě, ale hlavně pro radost. Když se v mládí sportu úplně oddáte a sedřete se při něm s vidinou nějakých medailí, tak vám řeknou odcházející klouby, bolesti zad a svalové problémy, že to bylo špatně. K stáru sportujte pro radost a opatrně, sebe samotného nikdy nepředběhnete.

k/ Nedívejte se v televizi příliš často na zprávy, politickou publicistiku a hlavně nikoliv na projevy politiků. Objeví-li se nějaký na obrazovce, přepněte na sport, film, na nějaký kanál s dokumenty o přírodě, zvířatech či historii, hrajte si se psem nebo požádejte partnera/partnerku, jestli by se dneska nemohlo jít dřív spát ve dvou.

l/ Když opravdu přijde nějaká nemoc, tak je to hlášení, že jsme něco dělali špatně a takhle už to dál nepůjde.

Autor: Pavel Skramlík | středa 2.12.2015 19:42 | karma článku: 27.05 | přečteno: 1386x

Další články blogera

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma článku: 25.97 | Přečteno: 633 | Diskuse

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 329 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 507 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2965

Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...