"Pražské jaro" 2012, Smetanova show a dobrý voják Švejk

22. 04. 2012 8:30:00
V sobotu 21. dubna 2012 se české politické klima vrátilo do dob dobrého vojáka Josefa Švejka. Těším se, že vstane Jaroslav Hašek z mrtvých a napíše pokračování jeho příběhů po roce 1989. Tato doba si to velmi zasluhuje. Napadlo mě to během té sobotní demonstrace na Václavském náměstí v Praze. Tohle může komentovat s naivní tváří růžolícího dítěte jen Švejk hovořící perem Jaroslava Haška. Už prostě nelze brát vážně to, co je skutečné.

Nuž co... Přes 20 let si libujeme, jak jsme zbořili komunisty a máme totalitu zpátky. Jenom se jí říká demokracie počesku. Komunistům rostou preference, přerostly ODS, vodí se skoro za ruce se sociálními demokraty na demonstraci, zřejmě spolu založí Národní frontu a třeba se po volbách i společně ujmou vládnutí.

Olomouckého nebojsu od volantu autobusu Romana Smetanu odsoudili za to, že maloval uši a tykadla na volební plakáty ODS, podle trestního zákoníku platného od 1. 1. 2010. Ne podle to z roku z roku 1961. Odsoudila ho manželka pohlavára ODS Ivana Langra JUDr. Markéta Langerová. Princip odsouzení byl stejný jako za komunistů - nikoliv za politický protest (to by přece nyní v demokracii nešlo), ale za zástupný trestný čin poškození cizí věci podle § 228, odst. 2 tr. zákoníku. Soudci před rokem 1989 dostávali příkazy, aby v konkrétních případech neodsuzovali disidenty, buřiče, chartisty atd. za trestné činy pobuřování, podvracení či rozvracení republiky či hanobení veřejných činitelů, ale za poškozování majetku nebo rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví či jiné ptákoviny, aby bylo co nejméně tzv. politických vězňů (takový pojem v českém právu neexistoval) a ČSSR vypadala co nejlépe z hlediska dodržování lidských práv a svobod. Příkaz byl "dostat ho". Takže kdo tehdy maloval barvou či vápnem na železniční náspy a viadukty nápisy např. "Husák je vůl", tak spáchal trestný čin poškozování majetku v socialistickém vlastnictví, případně ho rozkrádal, když si tu barvu vzal v práci. Ústavního činitele tedy nehanobil, ale výsledek byl stejný - trest natvrdo. Znám řadu takových rozsudků i ty, kteří je vynesli. Někteří soudí dodnes. To je totalita, pouze má jinou barvu než rudou.

V sobotu to bylo také jako za starých časů. Něco jako nové "Pražské jaro" nebo "Sametovka." Na Václaváku bylo zase 100 000 lidí, cinkalo se klíči, hrála se hymna, řečnilo se, odvolávala vláda, nadávalo se jí do zlodějů, okolo kvetla demokracie jako květy na stromořadí zelených lip, a to v čase zajisté nádherných reforem, které obohacují stát a ožebračují jeho občany. Policajti se nervózně usmívali a přešlapovali, dodávky s těžkooděnci stály v postranních ulicích. Na chodníku stál přívěsný vozík s klecí a uvnitř byla figurína prezidenta Václava Klause. Lidé jí strkali propisky i do ponožek, historka s chilským perem ještě nevychladla.

Z celé té demokracie zbyly jen pasy, k nimž už nepotřebujeme výjezdní doložky a všude v Evropě máme na sever, na jih a na západ bezvízový styk. A švejkování, které jsme měli vždy.

Roman Smetana také přidal svou trošku do mlýna. Doslova geniálně. Užil si demonstraci a pak oslovil policejní hlídku s informací, že se jmenuje Smetana a je celostátně hledaný kvůli nástupu do výkonu trestu, i když ho vlastně nikdo nehledal a v Olomouci ho lidé zdravili zdálky včetně policajtů. De facto se vzdal a jim nezbylo než ho zatknout. Rozpačití policisté v uniformách i tajní od kriminálky ho pak vedli na stanici, následovaní stohlavým davem a televizními štáby. Dav skandoval také jako kdysi: "Gestapo, gestapo..." Dokonalá show!

Nejvášnivější řečník demonstrace Jaroslav Zavadil, předseda Českomoravské komory odborových svazů, krátce "po akci" seděl na zahrádce u piva s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, jehož předtím vzrušeně haněl.

Hlášky našich ústavních činitelů do televizních kamer byly velmi dojemné. Zvláště ta, že kdyby nyní vláda odstoupila, tak by se zachovala populisticky. Málem jsem se počůral smíchy. Nelze pochybovat o tom, že se zachovají dle pravidla "psi štěkají a karavana táhne dál." Ale málem se z toho už podělali. Takhle to dělali i komunističtí pohlaváři. Ale i oni nakonec seznali, že všeho do času. Ono už to křupe i teď na všech stranách, taškařice typu VV by neprošla nikde na světě. A tak všelijak.

Je to tak vážné, že už to ani nelze brát vážně a Švejk to bude muset mediovat sám v prime time, například místo Václava Moravce. Jinak se z toho zblázníme.

Je k tomu plně kvalifikovaný. V Osudech byla jedna fatálně průserová scéna, během níž se feldkurát Katz opil jak zvíře, hlučně řádil za asitence Švejka s lehkými děvami a když je Švejk vyváděl z baráku, tak rozbil hubu majiteli domu, protože měl nějaké řeči. Je popsána velmi kouzelně:

Katz: „Švejku, poslyšte, nebyla v noci nějaká vostuda?”
Švejk: „Poslušně hlásím, všechno prošlo hladce. Jenom když jsem pouštěl ty slečny z baráku, z protějšího bytu vyšel nějakej turek. Na hlavě měl fez a pokusil se rušit noční klid.”
Katz: „Jak to dopadlo?”
Švejk: „No dal jsem mu přes držku a byl klid...!”
Katz: „Ajajaj... To jste neměl dělat. To byl pan domácí!”
Švejk: „Aspoň vidí, že vlastnit dům není žádná maličkost, nám se to stát nemůže. My žádnej dům nemáme...”
Katz: „No to máte pravdu, nám se to stát nemůže, my žádnej dům nemáme... My máme, Švejku, všehovšudy... šestatřicet krejcarů...”

Skoro se mi chce zařvat: Švejk na Hrad!

Není to jen o tom, že si z toho dělám srandu, ale o nazývání věcí pravými jmény. Češi, čtenáři Osudů dobrého vojáka Švejka, jsou ovládáni uzavřenou skupinou povětšinou grázlů, kteří mezi sebe obvykle pustí jen ještě většího grázla. Dobrý voják Švejk by jim řekl prostou češtinou bez cizích slov: pánové, vy nejste zločinci, jenom jste grázlové. Je to paralela známé situace: Švejku, pijete kořalku ? Kořalku nepiju, jenom rum.

Josef Švejk, volený v tomto politickém klimatu přímou volbou českým lidem, jenž zná jeho příběh lépe než ústavu České republiky, vybavený svou nezdolnou zásobou půvabné moudré žvanivosti, promlouvající jiným slovníkem, to by byla skutečně božská konjunkce.

Autor: Pavel Skramlík | neděle 22.4.2012 8:30 | karma článku: 39.91 | přečteno: 5162x

Další články blogera

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma článku: 25.97 | Přečteno: 633 | Diskuse

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.88 | Přečteno: 555 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2965

Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...