Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co má společného Václav Havel s Rakušanem Andreasem Hoferem?

Měl jsem nutnání napsat spontánní blog na téma smrti Václava Havla hned tu adventní neděli, kdy se rozšířila zpráva o jeho smrti. Ale pak jsem si řekl, že se bez něj blogosféra klidně obejde. Pak jsem se skoro udusil z těch dvou extrémů. Na jedné straně byla glorifikace, na niž nejsme zvyklí, neboť jsme všichni svým způsobem Švejci. Na druhé straně tolik neúcty, sprostosti, denuciace a pochybovačnosti vůči osobnosti člověka, jehož přijal celý svět jako hrdinu. Nedostatek respektu vůči člověku, jenž se sám nepovažoval za dokonalého a neomylného, byl skromný a nazýval věci vždy pravými jmény. Byl totiž stále stejný, a to každý neumí. A my už neumíme být ani slušní.  Nechal jsem se vyprovokovat až nyní, když jsem četl blogy o tom, jak do voskového srdce před Národním divadlem, vyrobeného z posbíraných pietních svíček, chodí lidé močit a feťáci si tam prý píchají péčko. 

Přečetl jsem všechny prosincové bloggerské články na důležitých portálech po Havlově smrti a vážím si především dvou, které napsali na idnes Pavel Přeučil a Vlastik Fürst. Z většiny ostatních mi bylo na blití. Nyní je mi ještě hůře.

Nebyl jsem přítelem Václava Havla. Spíš jeho občasným křovím. Od ledna roku 1990 jsem zažíval neformální redakční rady obnovených Lidových novin každé první úterý v měsíci za dob Jiřího Rumla, otce Jana Rumla a trenéra mládeže pražské Sparty Jakuba Rumla. Nastoupil jsem 1. 1. 1990 jako sporťák, redakce tehdy sídlila na rohu Opletalky a Václaváku. Havel přicházíval zadem z Opletalky po stejných točitých vrzavých schodech do sazárny a metérny, po nichž běhávali Rudolf Těsnohlídek, Eduard Bass, Karel Poláček či Karel Čapek, ale i Tomáš Garrigue Masaryk. Za více než 60 let nebyly vyměněny.

Na těch redakčních radách, na něž chodili Jiří Dienstbier st., Petr Pithart, Rudolf Zeman, Jan Petránek, Petr Uhl, Václav Benda a další, se fest chlastalo. Havel nikdy nebyl "na šrot" a bavil se s lidmi z redakce jako se sobě rovnými. Chtěl toho vždycky spoustu vědět a sám rozumy nerozdával, i když to měl běžně v popisu práce.

Nejvíce jsem mu byl nablízku kolem Silvestrů v roce 1993 a 1994 (ještě za života paní Olgy), kdy jsme s přáteli Pavlem Puškinem (mimochodem potomkem ruského básníka Sergeje Puškina z přímé linie) a rakouským hoteliérem Wolframem Huberem nejprve připravili lyžařské kursy pro děti z dětských domovů, o něž se starala Nadace Olgy Havlové. Poté jsme zorganizovali i zimní dovolené Václava Havla v pohádkovém hotelu Rot-Flüh v rakouském Haldensee, v němž jste si mohli objednat, zda vám bude do pokoje trubičkami foukat vůně z červených růží nebo šalvěje. Havel se během nich poprvé postavil na běžky. Večer mi vždy na rovinu řekl, čemu v Čechách nerozumí - týkalo se to hlavně fotbalu, hokeje a olympismu - a  co mu k tomu mužu říct. Uměl naslouchat, v tom byl úžasný, nehrál si na Všeználka.

Ptal jsem se tehdy Wolframa Hubera, proč tak strašně stojí o to, aby Václav Havel u něj trávil dovolenou. Odpověď byla překvapivá. "On je pro mě stejným hrdinou jako Andreas Hofer, vůdce povstání tyrolských sedláků v 19. století. Hofer několikrát dobyl Innsbruck, Havel dobyl celý svět. Hofer a Havel jsou největšími vůdci naší doby," řekl mi tehdy Wolfram Huber.

Je tomu dnes těžké rozumět bez tehdejšího přímého kontextu s rakouským vlastencem Wolframem Huberem, jenž se ztotožnil s Andreasem Hoferem, hrdinou počátku 19. století v Tyrolsku a s Václavem Havlem, hrdinou 90. let 20. století pro celý svět. Havlovy dovolené tenkrát stály Hubera  obrovské peníze, jen v pití co láhev vína, to tehdy tisíc rakouských šilinků, ale on byl šťastný. Byl pyšný, že hostil Václava Havla, i když reklamu pro hotel Rot-Flüh vůbec nepotřeboval. Jezdily do něj největší celebrity z celého světa a tvrdě platily. Nikoliv Havel. Od chlastaček v LN, potažmo od zmíněných Silvestrů, jsem vskutku věděl, jak Václav Havel není lidsky dokonalý, protože rád "pařil", strašně hulil a byl prostě lídrem "party" kterou si vybraly západoevropské, americké a ruské špičky v zákulisí jako novou vládnoucí garnituru, zatímco ostatní disidenti si "nelízli". Už se s tím nedá nic dělat, mnozí "dizoši" dodnes nevydýchali, že nedostali ministerské portfeje. To je, holt, život.

Co má dnes společného Andreas Hofer s Václavem Havlem? Hofer, bývalý hejtman tyrolské domobrany, vedl povstání Tyrolanů proti bavorské nadvládě a Napoleonovi celkem osm měsíců. Několikrát vyhnal okupanty z Innsbrucku a nakonec ho dostala po porážce v listopadu 1809 zrada jeho souseda Franze Raffela za 1500 zlatých. Byl odsouzen francouzským válečným soudem v italské Mantově a 20. února 1810 zastřelen tamtéž popravčí četou. Dnes je tyrolským a rakouským národním hrdinou a na Bergiselu u Innsbrucku, kde je pohřben, má obrovskou bronzovou sochu.

Václav Havel byl lídrem boje proti komunistické totalitě 22 let, byl několikrát vězněn, mnohokrát zatčen, občansky a profesně diskriminován, poté byl prezidentem Československa v letech 1989 až 1992 a prezidentem České republiky v letech 1993 až 2003. Byl několikrát navržen za Nobelovu cenu za mír. Jeho roli v českých dějinách zpochybňuje kdejaký nýmand a na jedinou skulpturu, která dosud vznikla - míním to voskové srdce před Národním divadlem - chodí lidé chcát. První po něm pojmenovali ulici Poláci v Gdaňsku už v den jeho pohřbu. Jeho jméno už nese jedna škola v Poděbradech. Kdekdo si však dělá srandu z toho, že na srdce před Národním se chčije a vlastně to má velké souvislosti. Ježíšmarjá, Češi, kam jsme se to dostali!?

Autor: Pavel Skramlík | neděle 12.2.2012 3:35 | karma článku: 15,84 | přečteno: 1439x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V Česku stále chybí vakcíny proti černému kašli. Válek mluví o aktuální situaci

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:36

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

Vědce konec Langšádlové mrzí. Obávají se omezení rozpočtu na výzkum

25. dubna 2024  12:33

Demise ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) vědce i vysoké školy...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.