Tento stát bychom měli rozpustit

26. 10. 2011 8:47:00
Naprosto mne dostaly dvě věci: návrh zákona o tom, že děti mají poslouchat své rodiče a ve stáří se o ně postarat, a blog ve finském jazyce v této bloggerské komunitě, jenž měl v době, kdy píšu tohle píšu, přes 180 přečtení a karmu asi 4,5. Zdánlivě to nesouvisí. Ale svědčí to o naprosté dezintegraci tohoto národa, jenž má svůj stát a k tomu navíc hvězdičku a židličku v Evropské unii. Měli bychom to tady rozpustit.

S tím finským blogem to je dobrý fór. Čteme a karmujeme něco, čemu naprosto nerozumíme. Asi je načase přestat sem psát. Využívám toho, že jsem byl několikrát ve Finsku a jeden z mých synů je touto zemí natolik zaujat, že se učí finsky. I já mám k této zemi dobrý vztah. Je tam pořádek a Finové dokázali zcela v pohodě vyřešit své vztahy s Romy a jinými minoritami (což je ovšem jiná kapitola, ale budiž nám vzorem). Ale ve finštině se ani velmi internacionální slovo telefon nepodobá dalším evropským jazykům. Telefon finsky je puhelin, restaurace ravintola, parkoviště je pysäköinti atd.

Případá mi, že začínáme úplně blbnout, čímž nemyslím apriori čtení finských blogů. Návrh zákona, že děti mají poslouchat své rodiče a učinit z toho zákonný nárok s mnoha dalšími důsledky, mi připadá stejně absurdní, nabízí mi to myšlenku na totální mravní rozpad mravní integrity našeho národa, který je považován za jeden z nejvzdělanějších a kulturně nejpokročilejších v celé Evropě.

Zákon o respektu dětí vůči rodičům, byť v jeho kadlubu mohou být anomálie různých typů (a la taťka alkoholik či feťák, matka kurva - ale to není o rodině, to je o zločinu), mi připadá stejně, jako kdyby se mělo uzákonit, že si po stolici má člověk utřít toaletním papírem prdel. Vztah rodičů a dětí je základem každé kultury od Mayů až po Kelty, pomineme-li tradice od počátku letopočtu až do třetího tisíciletí. Ježíšmarjá, to jsme museli čekat na sametovou revoluci, demokracii a třetí milénium, aby se znormoval posvátný vztah rodičů a dětí? To jsme na tom tak blbě?

Ve Finsku není zákon, který by nařizoval to, co chce nařídit nynější parlamentní návrh, za nímž stojí poslanec Marek Benda. Jeho otec Václav Benda by mu za to rozbil hubu. Respekt v rodině zákonem nařídit nelze, to je otázka civilizačních a mravních postulátů, které vznikají přirozeně z autority rodinné komunity. Kdo ji nedokáže vybudovat, tak nepatří do systému. Předpokládám, že každý další návrh tohoto typu bude mít vždy blíže k totalitě než k demokracii. Můj otec svému otci dokonce vykal. Nebylo to pod zákonem, ale princip rodinné autority to drželo velmi efektivně. Možná by rozpuštění tohoto státu a návrat k tradicím Rakouska-Uherska mělo vyšší efekt než podobné stupidní návrhy zákonů.

Autor: Pavel Skramlík | středa 26.10.2011 8:47 | karma článku: 28.12 | přečteno: 1337x

Další články blogera

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma článku: 25.97 | Přečteno: 633 | Diskuse

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 586 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2965

Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...