Jsem pyšný, že Sparta odolala tlaku Švýcarů z II. ligy, mám řešení

5. 11. 2010 8:00:00
Byl jsem ve čtvrtek večer po zápase Lausanne-Sport – Sparta Praha (1:3) v Evropské lize nesmírně pyšný. Český fotbalový mistr se v závěru statečně ubránil tlaku druholigového švýcarského týmu a jeho riskantní hru potrestal v 96. minutě gólem. Tato pýcha je možná trochu ironická, ale je to bohužel trpká realita. Před dvěma týdny se v Praze se ještě neubránil. Za 14 dnů se o dost zlepšil. Bezva!

Byl to však spíše než úspěch českého fotbalu úspěch fotbalu afrického. Dva góly dal útočník z Pobřeží slonoviny Bony Wilfried, který přihrál na další branku Leonardu Kweukemu, útočníkovi z Kamerunu. Akci na vyrovnávací trefu založil jeho krajan Bondoa Adiaba.

Nepatřím mezi fandy fotbalu, kteří nadávají u piva, a každý z nich by mohl trénovat nároďák. Hodně pamatuju a nehledím na fotbal jenom z tribuny, ale bohužel už několik desítek let porovnávám fotbal na hřišti s jeho kořeny v kuloárech. Proto tuším, proč na tom český fotbal je, jak na tom je.

Národní tým klesl do čtvrté desítky rankingu FIFA, jediný český klub v evropských pohárech – Sparta Praha – v této sezóně hraje Evropskou ligu („II. evropská liga“ pod Ligou mistrů) a radujeme se z výhry nad druholigovými Švýcary. To je realita. Polovina, ne-li více, českých profesionálních klubů je neustále na hranici bankrotu.

Český fotbal nezačal hasnout letos nebo vloni. Ale v roce 2001, když byl z něj odstaven svazový předseda František Chvalovský. Také se na něj nadávalo – že je diktátor, uzurpátor a bůhví co ještě. Nadávalo se i na „jeho“ trenéra národního týmu Jozefa Chovance. Jenže za pětijazyčného Chvalovského, mocného muže evropského zákulisí, diplomata a člena exekutivy UEFA (bývalý šéf UEFA Lennart Johansson si ho vybral za svého nástupce), byl český tým s koučem Dušanem Uhrinem stříbrný na EURO 1996 a fotbal se manažersky a marketingově vydal jediným možným směrem velkého byznysu. Chovanec dostal tým České republiky na 2. místo rankingu FIFA. Nastartovala se řada projektů, které měly český fotbal držet na výsluní.

V roce 2001 byl Chvalovský odstaven na základě zástupných zdůvodnění z jeho obchodních aktivit a byla na něj uvalena vazba, v níž strávil celkem devět měsíců. Dodnes žádný státní zástupce nedocílil toho, aby nějaký soud přijal na něj žalobu. Chovanec byl odstaven kvůli neúspěchu v kvalifikaci o účast na MS 2002. To už neúčinkovala Chvalovského diplomacie a morálka, kterou „Chvalda“ držel na krátké a přísné oprati. Zlatá generace reprezentantů, zejména její "zdravé jádro", si začala na soustředěních objednávat šlapky do hotelu a navštěvovala bordely v Dubí, když národní tým hrál v Teplicích. A podobně. Mohl bych o tom dost vyprávět.

Chvalovského garnituru na osm let vystřídala parta z většiny hašteřivých intrikánů, kteří si dělali z fotbalu svůj vlastní byznys, přiživovali se na něm a požírali se mezi sebou. Vývoj se zastavil, řada projektů chcípla či zmírala na úbytě, práce z mládeží zamrzla. Z fotbalu byla na základě intrikánských praktik vyhnána řada velkých investorů. Všechny problémy zůstávaly schovány za úspěchy národního mužstva, které vedl Karel Brückner. Byly to krásné časy, když na ME 2004 v Portugalsku skončili Češi v semifinále s bronzem, protože zlatá generace byla na vrcholu. Chvíle, když tým ČR zlikvidoval nizozemské ambice, nebo v „béčkovém“ složení vyřadil Německo, byly opravdu skvělé. Jenže už to všechno začínalo hnít, takže to byla vlastně medvědí služba. Na EURO 2008 přišlo vystřízlivění a ten „sešup“ se ještě nezastavil.

V roce 2009 musel přijít Ivan Hašek jako mesiáš – modernější název je krizový manažer - ale úspěchy nesklízí. Nejprve vyžírá všechnu hnilobu minulých let a přitom si nemůže být jistý, zda je obklopen lidmi, kteří mají stejně poctivé úmysly jako on. Zabývá-li se touto otázkou, tak mu odpovím: nemůže si být jistý!

Evoluční řešení problémů českého fotbalu bude trvat dlouho. Na rychlé řešení znám jen jeden recept – Haškovi by musel přijít na pomoc Ježíš Kristus, který je podle knížky, co teď čtu (http://www.kosmas.cz/knihy/156776/jezis-kristus-vytrznik-aneb-treti-zakon/), výborným levákem s kondicí na úrovni Premier League a když je třeba, tak si vypomůže zázrakem. Nějaký bychom teď opravdu potřebovali.

Autor: Pavel Skramlík | pátek 5.11.2010 8:00 | karma článku: 33.31 | přečteno: 5731x

Další články blogera

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma článku: 25.97 | Přečteno: 633 | Diskuse

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2965

Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...