HARABURDÍ ŽIVOTA

Pavel Skramlík

Češi by si měli najít svého Berlusconiho

Trvalo mi trochu dlouho, než mi došlo, kde jsme. Asi 22 let. Po Janouškově aféře mi cvaklo. Jsme ve stejné etapě jako USA ve 30. letech, kdy se zločinci jako legendární John Dillinger, bankovní lupič, stali celebritami s velkými fancluby. Veřejnost jim fandila, protože Dillinger a spol. kradli v pojištěných bankách a neokrádali normální lidi, necpali se do politiky. Dělali čistý zločin. Byli to svým způsobem lidoví hrdinové, a proto bylo těžké je dostat. Lidé v České republice však mají pocit, že je okrádají nikoliv zločinci, ale vláda a státní správa, zločin v bílých límečcích i černých kuklách už dávno prorostl do politiky, obyčejný občan sám vlastně nic pojištěné nemá a stát mu dává chabé právní jistoty. A všechno řídí nějaká struktura z vesmíru...

11.4.2012 v 8:30 | Karma článku: 20.53 | Přečteno: 1056 | Diskuse

Pavel Skramlík

"Euro-Evropa" zase půjčí Řecku. Řídí Evropu idioti?

Řídí Evropu idioti? Je nám v případě zadluženého a krachujícího Řecka do toho něco, když neplatíme eurem? Ale jo. V neděli večer 12. února schválil řecký parlament úsporná opatření, jimiž se zavazuje, že v roce 2012 ušetří 3,3 miliardy eur na různých výdajích. Za to dostane Řecko od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu půjčku 130 miliard eur. Tý vado... To zvládne i maličko osvícený deváťák s kalkulačkou, že takové věci nefungují. Umíte si představit, že by podnikatel průserové firmy přišel do jakékoliv banky se slibem, že jeho společnost těsně před krachem na základě rozhodnutí představenstva ušetří na nákladech 330 tisíc a dostane za to půjčku ve výši 13 milionů? V Evropě vždy, když vznikne nesmyslný požadavek, vyřízený nakonec kladně, je jedna univerzální odpověď: je to politika.

13.2.2012 v 8:30 | Karma článku: 24.86 | Přečteno: 1098 | Diskuse

Pavel Skramlík

Co má společného Václav Havel s Rakušanem Andreasem Hoferem?

Měl jsem nutnání napsat spontánní blog na téma smrti Václava Havla hned tu adventní neděli, kdy se rozšířila zpráva o jeho smrti. Ale pak jsem si řekl, že se bez něj blogosféra klidně obejde. Pak jsem se skoro udusil z těch dvou extrémů. Na jedné straně byla glorifikace, na niž nejsme zvyklí, neboť jsme všichni svým způsobem Švejci. Na druhé straně tolik neúcty, sprostosti, denuciace a pochybovačnosti vůči osobnosti člověka, jehož přijal celý svět jako hrdinu. Nedostatek respektu vůči člověku, jenž se sám nepovažoval za dokonalého a neomylného, byl skromný a nazýval věci vždy pravými jmény. Byl totiž stále stejný, a to každý neumí. A my už neumíme být ani slušní. Nechal jsem se vyprovokovat až nyní, když jsem četl blogy o tom, jak do voskového srdce před Národním divadlem, vyrobeného z posbíraných pietních svíček, chodí lidé močit a feťáci si tam prý píchají péčko.

12.2.2012 v 3:35 | Karma článku: 15.32 | Přečteno: 1439 | Diskuse

Pavel Skramlík

Vaše Veličenstvo Alžběto II., díky za Anglii jaká je

Mám rád anglické způsoby a humor této země. Jsem anglofil. Královna Alžběta II. z Windsorského rodu slaví v pondělí 6. února 60 let své vlády v požehnaném věku 85 let. Přestože se ke své koruně dostala tak trochu náhodou (její otec, král Jiří VI., se ujal vlády poté, co se jeho bratr Eduard VII. v roce 1936 vzdal trůnu, protože si chtěl za každou cenu vzít dvakrát rozvedenou Američanku Wallis Simpsonovou), byla v době svého narození až třetí v případném nástupnictví na trůn a za svého života se jí podělalo, co mohlo, tak patří k nejváženějším autoritám tohoto světa. Je to bojovnice. Stejně jako její otec Jiří VI., jenž se dokázal ve spolupráci s logopedem natolik poprat se svým zadrháváním v řeči a koktavostí, že mohl pronášet rozhlasové projevy, výrazně posilující morálku Britů během II. světové války (je o tom krásný britský film Králova řeč).

6.2.2012 v 7:58 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 672 | Diskuse

Pavel Skramlík

Jak jsme zavraždili český literární svět, je hanbou naší kultury

Jsem ze staré školy. Z té generace, která dokáže získávat vzdělanost tím, že něco fyzicky přečte. Nepotřebuji získávat vzdělanost z odkazů na zdroje na internetu. Už ji mám. Své vzdělání a sečtělost nabývám poctivě díky nasliněnému prstu, jenž listuje papírovými stránkami knih, stejně jako v 50. a 60. letech minulého století, byť doba pokročila. Výsledek je ten, že jsem více vzdělaný než ti, kteří nečtou, hledají odkazy na internetu, ba víc než ti, kteří si pořídili e-čtečky, na nichž není z hlediska literatury skoro nic. Nejsem zpozdilec, mám e-čtečku, internet umím nadprůměrně. Ale jsem přesvědčený o tom, že jsme v Čechách zavraždili klasický literární trh a jeho český malý vesmír, kdysi proslulý po celé Evropě. Český literární trh přestal existovat a můžeme si za to jen sami.

19.12.2011 v 8:00 | Karma článku: 12.25 | Přečteno: 1121 | Diskuse

Pavel Skramlík

Chybí nám Poselství budoucnosti, Pošťák

Viděl jsem v noci film na MGM s Kevinem Kostnerem. Pošťák nebo Posel budoucnosti - podle toho, jak se ten název z původního originálu prezentuje. Viděl jsem ho nejmíň podesáté. Znovu mě fascinoval, jako kdybych ho viděl poprvé. Je to poselství o naději, kterou my nemáme.

5.11.2011 v 8:45 | Karma článku: 8.11 | Přečteno: 733 | Diskuse

Pavel Skramlík

Kdo má pod kontrolou elektronický fašismus?

Nikdy jsem nepatřil k lidem, kteří trpí stihomamem, že mě někdo sleduje. Tajné služby a tak... Jsem příliš bezvýznamný. Ale měním postoj. Zase vyhlížím vhodné místo k emigraci. Na to, že něco není v pořádku, jsem přišel náhodou 28. října na Pražském hradě během tradiční recepce prezidenta republiky při příležitosti státního svátku.

4.11.2011 v 8:05 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 865 | Diskuse

Pavel Skramlík

Vzbuďte Alexandra Velikého a dejte mu Řecko pod makedonskou správu

Byl jsem letos v Cannes s rodinou na dovolené a lituji to krásné místo, že se tam odehrává taková fraška, která se nazývá záchrana Řecka. Mám do Cannes jeden vzkaz: probuďte Alexandra Velikého Makedonského, Řecko exekučně zrekvírujte za ty všechny šílené dluhy a dejte mu tu zemi, která byla stejně jeho, do správy jako provincii Makedonie či mandátní území. Řecko jako stát stejně nefunguje. On už si s tím vším poradí.

3.11.2011 v 20:15 | Karma článku: 12.64 | Přečteno: 942 | Diskuse

Pavel Skramlík

Očekávám v pátek 28. října vyhlášení nového českého státního útvaru

Nechci být vlezlý, ale je 28. října, státní svátek České republiky v den, v němž před 93 lety vznikl úplně jiný stát, a to Československo. Jak známo, vzniklo po I. světové válce z iniciativy panslovanského filozofa a státníka "tatíčka" Tomáše Garigue Masaryka, jenž využil hluboké hospodářské a vnitropolitické krize uvnitř habsburské rakousko-uherské monarchie a s podporou USA, Francie a Velké Británie vyhlásil samostatné Československo. Chybělo málo, aby vůbec nevzniklo. Tzv. Národní výbor v čele s Karlem Kramářem ve spolupráci s bossem protirakouského odboje Edwardem Benešem rozšířil 28. říjnu zprávu, že Rakousko-Uhersko uznalo všechny podmínky nabízeného míru, které obsahovaly i uznání autonomie národů v monarchii. Nebyla to tak úplně pravda. Jenže Češi už slavili a ti poserové ve Vídni už s tím nedokázali nic udělat.

28.10.2011 v 8:30 | Karma článku: 24.48 | Přečteno: 1209 | Diskuse

Pavel Skramlík

Český knižní trh je totálně pokrytecký. A co elektronické knihy?

Jsem skutečně zvědavý na to, za jak dlouho převálcuje trh elektronických knih (e-Knih či e-Books, abych byl moderní) konzervativní trh tištěných papírových knih. Bude to mít stejný drajv jako souboj vinylových desek a CD? Na rozdíl třeba od USA v Čechách neexistují naprosto vůbec přesné, přibližné či relevantní statistiky o tom, kolik se prodá klasických knížek. Kolik výtisků konkrétního titulu. Neexistují žebřičky bestsellerů podle prodaných kusů. Všechno se tají přesně dle pravidla, že "ne-informace", utajení či lež jsou vždy lepší než pravda. V politice, v ekonomice, tedy i v literatuře, pokud jde konkrétní čísla. I minivesmír české literatury je totálně prolhaný.

23.10.2011 v 9:00 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 1234 | Diskuse

Pavel Skramlík

Jiří Kajínek by měl být americkým občanem, měl by větší šanci

Nejpopulárnější český vězeň Jiří Kajínek, již devětačtyřicetiletá legenda českého vězeňství, justice, justiční mafie a chmurných kapitol policejní vyšetřovatelské potence, by měl dostat americké občanství. Kajínek není světec, ale ve vězení už je nepřetržitě více než 16 let, a to především za dvojnásobnou vraždu, jíž se měl dopustit 30. května 1993. Při studiu materiálů z veřejně dostupných zdrojů se vzpříčí mysl i mdlých spoluobčanů s IQ pod 100 bodů dle klasické Amthauerovy stupnice (do 200 bodů), že byl odsouzen na doživotí po právu bez jakýchkoliv pochybností v duchu trestního řádu a trestního zákona. Připomíná to případy z americké justice za posledních pět let.

6.1.2011 v 8:30 | Karma článku: 18.43 | Přečteno: 1473 | Diskuse

Pavel Skramlík

Proč se opíjím se svými syny a bratrem

Příznávám se ke značnému rodičovskému pochybení. Podařilo se mi na Boží hod vánoční sezvat do jedné společnosti většinu svých synů, svého bratra a podpořit toto setkání zcela záměrně značným množstvím kvalitního alkoholu rozličných ráží, což je celkově dost podařená kompanie. Můj bratr je už 36 let programově profesionálním světoběžníkem, jehož znalost národních povah, jazyků, politických konsekvencí, rozličných měst a vesnic i jejich památek, vynikající přehled o gastronomii v evropských šířkách a délkách, sečtělost a nadhled těžko v této zemi nachází konkurenci. Mimochodem můj bratr má zcela originální pohled na řešení problému hlavního evropského jazyka. Preferuje maďarštinu kvůli její jednoduchosti a nekonfliktnosti. Může vadit jedině Slovákům, ale věří, že tento problém lze překonat. Sám se považuje za "hungaristu II. stupně" v duchu pravidel jeho stolní společnosti, která už v podobných půtkách má leccos za sebou.

27.12.2010 v 9:00 | Karma článku: 18.21 | Přečteno: 1438 | Diskuse

Pavel Skramlík

Milý Ježíšku, bojím se, aby to s tebou neseklo

Tohle je o lásce. Mám rád Vánoce a představuji si, že je to smířlivý čas, v němž se mohou začít mít rádi i ti, co se normálně nemusejí. Či nemuseli. Leccos si nyní odpustí. Hledají k sobě cestu. Najdou ji i ti, co se přestali milovat a zase se našli. Letos se mi z toho něco splnilo. Smířil jsem se například s dcerou, která se se mnou po rozvodu s její matkou nechtěla stýkat 14 let. Šel jsem tomu naproti. Jsme zpátky a mám o dvě vnoučata navíc. Jsem za to velmi šťastný.

20.12.2010 v 13:50 | Karma článku: 16.07 | Přečteno: 1331 | Diskuse

Pavel Skramlík

Vážený pane Juliane Assange (WikiLeaks),

upřímně vás zvu, abyste se zdekoval, až budete mít za sebou tu štrapáci s tím nastrojeným idiotským obviněním ze Švédska, k nám do Čech. Sice vám teď kdekdo nadává a chtějí vás dostat, ale v Čechách vás lidé budou milovat. Založíme spolu českou obdobu WikiLeaks a budeme se dobře bavit. Investigativní žurnalistika o tom, že paní Merkelová je „teflonka“ a pan Putin „alfa-samec“ je sice dobrá, ale pořádnou prču zažijete až u nás. Mám už připraveno pár námětů, budete čubrnět. Brzy zjistíte, že zveřejnění amerických diplomatických depeší nebo seznamu strategických firem pro americkou národní bezpečnost byly pro vás jen vlažnou rozcvičkou.

8.12.2010 v 8:15 | Karma článku: 24.87 | Přečteno: 1753 | Diskuse

Pavel Skramlík

Vondruška je hanbou všeho, co se stalo po 17. 11. 1989, ale i dříve

Sleduji proces v Liberci, v němž je žalován za násilí na politickém vězni Jiřím Wolfovi bývalý příslušník Sboru nápravné výchovy (SNV) Josef Vondruška, bývalý vychovatel Ústavu nápravné výchovy (ÚNV) v Minkovicích (v Liberci). Huba se mi křiví šklebem hořké ironie, když čtu sebeobhajobné výroky pana Vondrušky, který se dovolává svých občanských práv v právním státě. Zesměšňuje tyto pojmy a uráží mě a celý můj stát, v němž žiji. Větší šanci by v každé civilizované zemi měl mít jen tehdy, kdyby se dovolával snížené příčetnosti. Jenže on byl v roce 1992 zvolen za poslance Federálního shromáždění ČSFR a v roce 2006 se stal znovu poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za KSČM. Pan Josef Vondruška je důkazem toho, že všechno, co se odehrálo po listopadu 1989, je komedie a výsměch demokracii i dobrým mravům. Svědčí o tom, že do ústavních struktur České republiky mohly v pohodě proniknout morální kreatury nejpokleslejšího kalibru.

22.11.2010 v 8:01 | Karma článku: 30.72 | Přečteno: 2209 | Diskuse

Pavel Skramlík

Děkuji všem blbcům, kteří věří, že 17. listopad byl dobrou věcí

Rád bych blahopřál všem k dnešnímu Státnímu svátku 17. listopadu, což je Den boje za svobodu a demokracii (1989), ale vím, že nemůžu. Můžu jen poděkovat těm, co nezahořkli a stále věří, že to k něčemu bylo. V tom případě nemůžu poděkovat sobě. Já už nevěřím. Zvonil jsem klíči kvůli tomu, aby padli komunisté. Myslel jsem, že jsou tím největším zlem. Nepadli. Jsou tu pořád, akorát tvrdí, že jsou jiní, lepší a stali se z nich demokraté. Je to totéž, jako kdyby rodilý Eskymák tvrdil, že je bývalý Eskymák. Zvonil jsem, aby přišla svoboda, demokracie a prosperita. Nepřišly. Nastal elektronický softwarový fašismus, z nehnutelné totality se stala nikoliv demokracie, ale ultimátní zápas intrikánů o moc a státní zakázky bez ohledu na stranické legitimace, prosperitu postupně nahradila kleptokracie a hospodářský úpadek.

17.11.2010 v 9:00 | Karma článku: 34.31 | Přečteno: 2870 | Diskuse

Pavel Skramlík

Volme přímo nejen prezidenta, ale i vládu! Já kandidátku mám!

O přímé volbě prezidenta se u nás mluví už 20 let. Pořád to nejde, ale zaplaťpámbu špatné prezidenty zatím nemáme. Ale s vládami je to stále horší. Co takhle volit přímo i vládu? Možná by se to dalo sfouknout jedním zákonem najednou. V případě vlády je tato potřeba naléhavější. Já už variantu první přímo volené vlády mám. O nový volební zákon a proceduru se už někdo postará.

12.11.2010 v 8:05 | Karma článku: 18.81 | Přečteno: 3132 | Diskuse

Pavel Skramlík

Nasazení slzného plynu u stadionu Baníku vstoupí do historie

Nefandím násilí a na rozdíl od mnoha těch, kteří proti němu bojují a učeně, filozoficky, psychologicky, sociologicky a služebně proti němu káží, jsem ho hodně viděl a taky osobně okusil. Nejsem fanouškem fotbalistů Baníku Ostrava a metod jeho příznivců, zejména když přijedou do Prahy na Spartu, ale po seznámení s tím, co se dělo v sobotu v Ostravě při utkání Baníku s Plzní, beru fandy ostravského klubu v ochranu. Ještě jsem totiž nezažil, aby lidé prchali z fotbalového stadionu kvůli tomu, že policie použije mimo stadion slzný plyn tak masivně, že v hledišti nelze vydržet. To je na zápis do Guinessovy knihy světových rekordů.

7.11.2010 v 8:00 | Karma článku: 27.57 | Přečteno: 3250 | Diskuse

Pavel Skramlík

Nový záchvat touhy po emigraci, probral jsem se, sním o Hondurasu

Nenapsal jsem tu nic asi osm měsíců, protože jednak jsem dopisoval nějakou knihu, která se stala pro mne prioritou (konečně snad slušná beletrie pod pseudonymem, dřív jsem pod svým jménem psal knihy, co byly jen srágory), druhak jsem si tu připadal jako imbecil, který nestačí názorovému tempu. Kniha vyšla a když jsem se z toho nasazení po krátkém oddechu probudil, tak jsem zjistil, že proběhly trojí volby do parlamentu, lokálu a senátu. Přesně před rokem jsem tady napsal cosi o potřebě emigrovat (http://skramlik.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=108768), jen jsem nevěděl kam. Dostal jsem spoustu zajímavých návrhů a ten nejlepší mi poslal český výtvarník pan Jiří Máška, slavný po celé Americe, který žije na ostrově Roatan, jenž patří Hondurasu. Zkoumám nyní podmínky pro získání povolení k trvalému pobytu v Hondurasu, neboť pohnutky k emigraci se staly aktuálnějšími.

4.11.2010 v 7:30 | Karma článku: 14.86 | Přečteno: 1867 | Diskuse

Pavel Skramlík

Chci emigrovat před klientelistickou mafií. Poraďte kam

Za poslední dny a týdny se toho pod horou Říp událo tolik, že se mi chce z našeho lopotně budovaného demokratického státu emigrovat. Jenže kam, když se mi do Severní Koreje, na Kubu nebo do Barmy nechce a zemím Evropské unie jsme kromě podpisu pod Lisabonskou smlouvou odepřeli poznání, že se Česká republika stala opět zcela nedemokratickou zemí pod diktaturou nikoliv nějakého Kima, Maa nebo Fidela, ale pod jhem klientelistických sítí?

2.11.2009 v 7:59 | Karma článku: 43.71 | Přečteno: 10034 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2965

Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.